Сирия е открила огън срещу втори турски самолет

Сирийски офицери са дезертирали и са пристигнали в Турция
Обновена: 25 юни 2012 12:32 | 25 юни 2012 12:32, Елка Василева
83
Сирия е открила огън срещу втори турски самолет
Демонстрация срещу Башар Асад в Кафранбел близо до Идлиб. Снимка: архив, Reuters

Сирийските сили за сигурност са открили огън срещу турски самолет, участващ в спасителните операции за издирване на двамата пилоти на сваления в петък от Сирия турски изтребител F-4, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, като се позовава на информация във в."Хюриет дейли нюз".

Западни дипломатически източници са заявили пред "Хюриет дейли нюз", че са били запознати с този случай в турското външно министерство вчера в рамките на среща, на която посланици и военни аташета на страните от ЕС, Арабската лига и НАТО бяха запознати с инцидента със свалянето на турски изтребител F-4 от Сирия. След като сирийските сили за сигурност са открили огън по турския самолет, участващ в спасителната операция, той веднага се е отдалечил от сирийското въздушно пространство.

Сериозни разногласия са възникнали между Турция и Сирия по въпроса за спасителната операция за издирване на пилотите на сваления самолет F-4 и на останките на машината, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Още по темата

Сирийската страна е предложила организиране на съвместна операция, но е поставила някои условия, неприемливи за турската страна. Сирия е настоявала, че след като спасителната операция се провежда в сирийски териториални води, намерените останки на самолета и евентуално двамата пилоти трябва да бъда предадени на сирийската страна. Анкара е отхвърлила това условие и е заявила, че сама ще осъществи издирвателно-спасителната операция, като е подчертала, че няма да предаде на Сирия нито пилотите, нито останките от самолета.

На вчерашната среща в турското външно министерство Анкара е информирала също посланиците, че сирийски самолети са нарушили пет пъти в последно време турското въздушно пространство. Освен това Турция е поискала от европейските си съюзници и от другите страни да направят изявления, в които да осъдят агресивното поведение на Сирия и да заявят солидарност с Анкара.

Междувременно днес турската държавна телевизия съобщи, че един генерал, двама полковници, двама майори, един лейтенант и 33 войници са дезертирали от сирийската армия и са пристигнали в Турция.

Телевизия СиЕнЕн-Тюрк също съобщи новината, като допълни, че военните са пристигнали със семействата си, което прави обща бройка от 224 души, избягали от Сирия в Турция.

Европейският съюз прие днес пореден пакет санкции срещу Сирия, които са насочени срещу някои компании и разширяват ембаргото над оръжейните продажби, предаде Франс прес, цитирайки комюнике на Евросъюза.

Шестнадесетите по ред санкции срещу режима на Башар Асад бяха договорени първо от посланиците на 27-те страни в ЕС, а после бяха одобрени от външните министри на страните членки на днешната им среща в Люксембург.

Новите санкции добавят още шест фирми и институции, както и едно физическо лице в списъка на субектите със замразени авоари и забрана за издаване на визи. В тях се уточнява, че ембаргото върху продажбата на оръжие на Сирия вече обхваща и застраховките на оръжейни доставки.

Въпросът, повдигнат от Великобритания, трябваше да бъде уточнен, след като британската застрахователна компания "Стандард клъб" миналата седмица анулира застраховката на руски товарен кораб, превозващ бойни хеликоптери за Сирия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ой,Славянин,ние като Нато-вска държава май,май трябва да подкрепим съюзниците при една евентуална операция,нъл тъй? Предлагам да изпратим един табор редовен аскер от"елитната " ни Стрямска(ислямска) бригада в Карлово,стига са лежали по сенките тез кадрови войници (смешници) и после 900 лефа заплата да ми зимат.Айдааааааа
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kyde отидохте нерде Шан нерде Багдат и вие така къде съвременна изострена ситуаия в Сирия , в която един диктаторски режим неистово се бори за оцеляване къде Османско робство преди 2 века , хайде малко по сериозно и стига с тази омраза глупчета от турци съм видял само хубаво не съм съвсем сигурен от славяни и от източно православни дали съм видял толкова.
45
3
 
9
 
! Отговори
до 45 от славянин преди 11 години
Че тя, България, е перманентно нападана от Турция по всички направления, само че не с ятаган, а икономически, културно, религиозно, етнически и прочее! Турция ''ПАЗЕЛА'' България!!!??? Освен Турция никой друг неин съсед няма намерения да я напада!!! И се научи да пишеш грамотно и на български (кирилица), и тогава ни ''поучавай'', анадолски! Само ще ти кажа едно нещо от Ванга, която ни е предупредила, че ''с турците може да въртим търговия, но НИКОГА няма да станем истински приятели''!
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали нато искаха безполетна зона, какво мрънкат сега;-))
43
10
 
4
 
! Отговори
Комита преди 11 години
Не мога да разбера какво сте се загрижили всички за Сирия? Асад избива собствения си народ с хиляди всеки ден,а вие сте против външна намеса.За Либия бяхте-за,а за Сирия-против???Режима трябва да бъде свален незабавно и мирът възстановен.
42
3
 
3
 
! Отговори
1235 преди 11 години
43 PARVO NAUCI SI ISTORIYA ,ISTINSKATA OBACE NAPISANA PREZ 1934-1935 .I TOGAVA PISHI KOMENTAR
41
7
 
11
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 11 години
Българите в Османската империя са се борили срещу вас, ***, не срещу сърби и албанци! Колкото ви се иска да разкрасявате уродската си история, не става, защото има хора, които я познават! Вие, ***, ако бяхте хора с достойнство, щяхте да си признаете престъпленията от миналото и настоящето и най-малкото да се извините на всички народи, които сте клали, отродявали и тероризирали, но ДОСТОЙНСТВО и анадолско племе са неща несъвместими!
40
3
 
2
 
! Отговори
1235 преди 11 години
a ve zashto nyakoy ne napadne bulgariya da vidim ganyo na kade shte hvane ?a ve negramotnitsi koy pazi BG sega nali turtsiya pazi ...kade ste tragnali pomislete malko
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да повярвам... толкова да пропадне тоя народ, нашия ....... да застава на страната на *** СИ ПОРОБИТЕЛ, дето ни е клал 5 *** ВЕКА ... е верно, че сме зле, ама това не го очаквах, чесно ...
38
7
 
2
 
! Отговори
yahu преди 11 години
znaesh li koy e podgotvil i zvarshil BATASHKOTO KLANE Sarbite i ALBANTSITE ,,poneje nashite muhliovtsi gi e strah ot sarbite za tova tropat na myasto kato bolen kon
37
0
 
12
 
! Отговори
до 38 от славянин преди 11 години
Ами така се води партизанска война бе семе гъбено, кюрдите освен леко въоръжение нямат танкове и самолети, ти каква тактика искаш да имат!? Който живее добре воюва ли бе, гъбо отровна!?
36
5
 
17
 
! Отговори
до 39 от славянин преди 11 години
Ти да не си *** бе, резервисте!? Турция била ''верен и точен съсед, който винаги си спазвал ангажиментите''!!!??? Турция не признава нито османското робство, нито геноцидът над нас, нито геноцидът над арменците, нито геноцидът над понтийските гърци, нито геноцидът над кюрдите, нито спазва Ангорския договор с който се задължава да обезщети тракийските бежанци от 1913 година, които прогонва от Източна Тракия, изопачава историята ни, присвоява си културата ни, фолклора ни, част от населението ни!
35
17
 
9
 
! Отговори
ОТ РЕЗЕРВА преди 11 години
Турция е единственият точен и верен съсед, с когото всичко може да се реши на масата ... винаги си спазват ангажиментите ... Дори през 1885 по време на Съединението ни, средновековна Русия ги подстрекава да ни нападнат, но те отказват ... това го прави обаче техния "доберман" Сърбия ... Историята от миналото е хубаво да знае, но е хубаво да се гледат и тенденциите ... Всеки е искал да има Турция за свой съюзник ... ДА ПОМОГНЕМ НА НАШИЯ СЪЮЗНИК ТУРЦИЯ . .
34
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве,Компир,какви борци за независимост са тези кюрди?Изпълзяват кат мишки от пещерите,нападнат някоя турска военна колона,избият 20 войници и потънат в нелегалност.Толкова са смешни и прости,че ако им се даде независимост ше се чудят кво да прават.В границите на Турция си живеят добре и колкото по-бързо се интегрират в турското общество,толкова по-добре за тях.Айде,със здраве.
33
3
 
12
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Не е ли съвсем ясно, че свалянето на турския самолет е съвсем съзнателна провокация от страна на Турция и запада, за да имат мотив да се намесят пряко във войната срещу Асад!? Не случайно самолетът на няколко пъти е влизал и излизал от сирийското въздушно пространство, за да провокира сирийското ПВО. А аз съм сигурен, че всеки истински български националист ще застане на страната на всеки, който се бие срещу Турция!
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Анадолска ***, ще има отмъщение за Батак !
31
2
 
16
 
! Отговори
Компир преди 11 години
Хааахаха...!27, значи борците за независимост на един 30-40 милионен народ - кюрдите - са бандити, а вносните уахабитски колячи в Сирия са "опозиция"...Евала за аршина, да не си стажувал при янките нещо? хаха
30
1
 
14
 
! Отговори
ЛЪЖАТ ВИ преди 11 години
СМЕХОТВОРНИ ЛЪЖИ ВОЕНЕН САМОЛЕТ В СИРИЙСКОТО ПРОСТРАНСТВО БЕЗ ОРЪЖИЕ И ВТОРИЯ И ТОЙ Е БИЛ БЕЗ ОРЪЖИЕ- ТОВА СА ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ И ПРОВОКАЦИЙ. ЗАЩО ЛИ САМОЛЕТА Е ПАДНАЛ В СИРИЙСКИ ВОДИ? МАЙ НЯКОЙ ГОТВИ ВОЙНА И ТЕСТВАТ ПВО НА СИРИЯ. ВСИЧКИ ВОЕНОЛЮБЦИ ДА БЪДАТ ПРОКЛЕТИ ДА БЪДАТ ПРОКЛЕТИ И РОДОВЕТЕ ИМ ДО ДЕСЕТО КОЛЯНО!
29
0
 
5
 
! Отговори
жабокрек преди 11 години
всяка жабка,да си знае гьол4ето.
28
1
 
10
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Е, да, ама срещу цивилни с танкове и авиация можеш да навлезеш и на 800 км., ама срещу танковете и авиацията на Асад може и да се окаже болезнено...