БГ берачи на малини блокирани в мизерия в Швеция

Обещали им работа, но сега 200 души висят пред посолството ни
Обновена: 22 юли 2012 13:10 | 22 юли 2012 13:00,
190
БГ берачи на малини блокирани в мизерия в Швеция
Нашенците били подлъгани да берат малини и къпини. Снимка: Reuters

Около 200 български берачи на горски ягоди, малини, къпини и боровинки са пред посолството ни в Стокхолм след неизпълнени обещания за работа, съобщи шведското електронно издание thelocal.se.

Според информацията българите лагеруват вече дни наред в автобус, паркиран пред мисията ни.

По данни на шведската полиция, берачите на плодове са били в Йемтланд, в северната част на Швеция.

Електронното издание пише, че българите са пристигнали в Швеция с обещание за работа, но след това били оставени да се грижат сами за себе си в горите.

Някои от блокираните берачи са успели да се приберат у дома, след като са си осигурили билети от роднини, но други са оставени в ръцете на посолството в Стокхолм, което се опитва да ги върне в родината им.

В момента нашето посолството дава на блокираните българи хляб и вода два пъти дневно, а районният съвет в Стокхол им е предоставил автобус, където да се подслонят.

"Работим усилено, за да могат се върнат у дома. Те са бедни хора, но не се надяваме, че приятели и роднини в България могат да им преведат пари, за да могат някак да стигнат до вкъщи", заяви Татяна Петрова от посолството.

Тя обаче изключи възможността за пряка финансова помощ от посолството.

"Нормалната процедура е да се изпратят пари от България", уточни тя, като допълни, че ако на тези хора бъдат дадени пари, е необходима гаранция за връщането им.

Разследващите в Швеция не уточняват дали някои от тези 200 души, събрали се пред посолството, са свързани с 43-годишния български гражданин, арестуван в четвъртък по подозрения, че е примамвал други българи да дойдат в Швеция с обещание за заплата, дом и работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нова реколта малини - нов Фолксваген !
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката са изобразени къпини.
10
5
 
26
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Това е изродската ви държава -- няма никакви ангажименти към поданиците си! Как да иска човек да и` бъде лоялен гражданин.
9
8
 
23
 
! Отговори
Спокойно! преди 11 години
Българи не са със 100000000% сигурност. Просто едно *** стадо, което по злощастно стечение на историческите обстоятелства има българско гражданство.
8
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сефте номера на милиционерите изпълняващи правителствени решения за спиране на емиграцията.Веднага след завършването си младите лекари да бъдат задължени да работят пет години у нас в държавни или общински болници подобно на плановото разпределение преди 1989 година. Това предвиждат мерки за ограничаване на емиграцията на медиците, които подготвя здравният синдикат към КНСБ, съобщи неговият заместник-председател д-р Пламен Радославов.Те ще могат да отидат да заработват на частно или да заминават на печалба в чужбина едва след това, като ще се договарят с бъдещия работодател по време на практиката си през последната, шеста година от следването си, поясни д-р Радославов.Младите лекари ще имат свободата да избират дали да останат там, където са провеждали стажа си, или да отидат в друга болница или медицински център. Единственото условие, което те трябва да спазят, е здравното заведение да бъде държавно или общинско.Така специалистите ще могат да върнат на обществото чрез труда си това, което е похарчено за тяхното образование, мотивираха се от здравния синдикат на КНСБ.От средно 500 заминаващи лекари всяка година една четвърт са младите медици, показват данните на Българския лекарски съюз, цитирани от неговия заместник-председател д-р Юлиан Йорданов. Това означава, че годишно страната ни напускат поне 120 дипломирани доктори и специалисти.6700 лв. дава държавата за обучението на един студент по медицина всяка година, припомни д-р Пламен Радославов от КНСБ. За шестте години на неговото следване дадените средства за него са 40 200 лева. Излиза, че от заминаването на подготвени кадри, в които страната ни е инвестирала, държавата губи над 5 млн. лева годишно. Страната ни се е превърнала в основен донор на медици за страните от Европейския съюз, не скри д-р Радославов.Увеличаване на стартовата заплата, от която да започват работа у нас младите лекари, предвиждат още мерките на синдиката за ограничаване на изтичането на медици от България. Разчетите са те да сключват договор за работа за не по-малко от 600 лева, като в тази сума не влизат допълнителните пари за дежурства.Сега на първо място заминаващите поставят мотива заплащане, а на второ да работят с модерна апаратура, както и възможността да се квалифицират непрекъснато чрез включване в краткосрочни курсове.(C) Plovdiv24.bg | Източник: news.plovdiv24.bg/368127.html#ixzz21LDTQh4E
7
0
 
7
 
! Отговори
от 8 преди 11 години
Ами така е като се доверям.Написах "кАпина" и ми злезе като грешно изписана дума.Погледнах в статията и виждам,че думата е изписана с "А".И я написах като в статията.А пък после се чудя защо хората се подвели за работа в Швеция
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
простотията продължава да ангажира всички
5
3
 
28
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Включете журналистите си в една екскурзия на село.ЗА ДА ЗАПОЧНАТ ДА РАЗЛИЧАВАТ МАЛИНА ОТ КЪПИНА.И да получат квалификацията "берач".А може и да ги обучите на песента "Брала'й мома къпини . . ."
4
7
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Може да са малини с вкус на капини.Шведско ГМО някакво си.
3
2
 
42
 
! Отговори
неграмотници преди 11 години
пише се КЪПИНИ, тройкаджии!!!айде сега ми изтрийте коментара
2
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАЕБААААААААА АКО СТАВАШЕ НА ВЪПРОС ЗА РОМИТЕ ВЕДНАГА ЩЯХА ДА ИМ ПРАТЯТ ПАРИ ..А НА БЪЛГАРИТЕ НИЩО И ПОЛОВИНАТА....БОЙКО ЗАВРИ СИ ПАРИТЕ ОТЗАД......ДОЛУ ГЕРББББББББ.ДОЛУ ГЕРББББББББББББББББ.ДОЛУ ГЕРБ :@
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на снимката е къпина!