Вдовицата на Арафат подаде жалба за убийството на палестинския лидер

Френски съд трябва да реши има ли доказателства за разследване за убийство
Обновена: 31 юли 2012 18:06 | 31 юли 2012 18:05, Елка Василева
12
Вдовицата на Арафат подаде жалба за убийството на палестинския лидер
Суха и Ясер Арафат. Снимка: архив, Reuters

Вдовицата на палестинския лидер Ясер Арафат - Суха, внесе жалба срещу неизвестно лице за убийството на съпруга й, починал във Франция през 2004 г., предаде ДПА.

Жалбата е внесена в съд в парижкото предградие Нантер, месец след като швейцарска лаборатория откри следи от високо радиоактивен полоний по бельото на палестинския лидер, припомня ДПА.

Адвокатът на Суха Арафат - Пиер-Оливие Сюр, посочи, че жалбата е подадена срещу неизвестно лице, така че неговата клиентка да не обвинява пряко никого - нито държава, нито правителство, нито отделен човек, предаде Франс прес.

Още по темата

Давността на случая не е изтекла, защото от събитието са изминали по-малко от 10 години. Целта на Суха Арафат е да установи истината в памет на своя съпруг и баща на дъщеря й, посочи адвокатът на Суха Арафат. Той уточни, че жалбата е внесена и от името на дъщерята на палестинския лидер Захва.

Адвокатът подчерта, че съпругата и дъщерята на покойния Арафат се доверяват напълно на френското правосъдие, предаде Франс прес.

Арафат почина на 11 ноември 2004 г. във военната болница Перси, край Париж.

Тезата за отравянето на Ясер Арафат беше подета от излъчен по телевизия "Ал Джазира" документален филм, в който става ясно, че Институтът по радиофизични изследвания в Лозана, Швейцария, е анализирал биологични проби, взети от личните вещи на Арафат и е открил голямо количество полоний, посочва Франс прес.

Лабораторията, извършила изследването, обяви, че резултатите от него са изненадващи, но подчерта, че те са недостатъчни, за да докажат, че Арафат е бил отровен. Необходими са допълнителни изследвания на неговите кости, преди да се направят заключения, посочва ДПА.

Суха Арафат иска ексхумация на тленните останки на съпруга й. Той е погребан в Рамала, на Западния бряг.

Сега френският съд ще трябва да реши дали има достатъчно доказателства, за да започне официално разследване за убийство.

Полоният е високо токсично радиоактивно вещество, с което през 2006 г. бе отровен в Лондон на Александър Литвиненко, бивш руски шпионин, превърнал се в противник на Владимир Путин, припомня Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жена му се казвала "Суха" ?!? МОЛЯ :-))))))Мале какви маитапи е търпял, не е истина. Как я е представял на събирания:-"И това е жена ми "Суха".-Ооо моите съболезнования, пробвахте ли новите лубриканти на дурекс много ги рекламират.-Амм тя всъщност така си се казва бе.-Опаа:-)))
10
1
 
1
 
! Отговори
ЖЖ преди 11 години
ЪЪЪЪ
9
1
 
1
 
! Отговори
hehe преди 11 години
аман от пропаганда. Преди Арафат беше терорист -сега мъртъв (терорист) ама пак може да свърши някоя *** работа. Да бъдат арестувани някои неудобни ЖИВИ хора.
8
1
 
2
 
! Отговори
а преди 11 години
Значи руснаците са ползвали богатия арабски опит за ликвидиране на неудобните.
7
5
 
8
 
! Отговори
Истински руснак преди 11 години
Е *** нали така си разчиства сметките с неговите противници,той е на девиза-"Който не краде със мен е против мен",за него е по добре той и обкръжението му от богати олигарси да са супер добре,а изстрадалия руски народ да се оправя сам,последната простотия беше че си размениха местата с Медведев и власта пак е в техни ръце,за тях няма избори,сигурно след 4 години пак ще си разменят местата,това ако не е мафия,здраве му кажи.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Полоният е високо токсично радиоактивно вещество, с което през 2006 г. бе отровен в Лондон на Александър Литвиненко, бивш руски шпионин, превърнал се в противник на Владимир Путин, припомня Франс прес................................................Егати ИЗРЕЧЕНИЕТО!
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая сега ли се сети?Май са и свършили крадените парички?
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франс прес не може без да не спомене и Путин хахахах жалка помийка...
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вдовицата да си разкрие банковите сметки и да ги върне на палестинския народ.
2
2
 
19
 
! Отговори
ined преди 11 години
Никакво убийство няма, Арафат просто много обичал да си похапва Полоний 210 - изпратен му от негови приятели от Израел.
1
3
 
7
 
! Отговори
ayatollah khomeini преди 11 години
Добър завършек със Путин пак ... ха-ха !