Боливия слага край на капитализма, забранява Coca-Cola и McDonald's

Напитката причинява инфаркти, инсулт и рак, заяви Ево Моралес
Обновена: 1 авг 2012 21:42 | 1 авг 2012 21:30, Елка Василева
362
Боливия слага край на капитализма, забранява Coca-Cola и McDonald's
Ево Моралес с гирлянд от листа на кока. Снимка: архив, Reuters

Властите в Боливия обявиха, че на 21 декември 2012 година ще настъпи краят на капитализма. Правителството на страната реши от тази дата Coca-Cola и McDonald's да прекратят работата си в Боливия. Денят не е избран случайно – на 21 декември 2012 година настъпва краят на календара на маите, пише руският вестник „Комерсант“.

С решението на боливийските власти от 21 декември т.г. в страната се забранява продукцията на двете компании. McDonald's присъства в Боливия от 14 години, но за това време така и не можа да спечели любовта на боливийците. Що се отнася до Coca-Cola пък, президентът на страната Ево Моралес заяви, че изследвания са установили много високо съдържание на вредни съставки в напитката.

„Coca-Cola съдържа много вредни вещества, които предизвикват чести случаи на инфаркт, инсулт и рак. Освен това напитката е чужда на боливийската култура. По-добре да я заменим с нашия кайсиев сок“, каза той.

Властите са избрали специално датата 21 декември 2012 година, като тя по думите на боливийския външен министър Давид Чокенхуанка ще отбележи края на ерата на капитализма.

„Решението ще се изпълни съгласно календара на индианците маи и ще стане част от тържествата в чест на началото на културния живот. 21 декември е край на егоизма, на разделението. 21 декември трябва да стане край за Coca-Cola. Планетите се изравняват след 26 000 години – това е краят на капитализма и начало на комунитаризма“, заяви той.

В Боливия от две години се продава газирана вода, която е на основата на листата от кока. Тя се нарича Coca Colla (с две букви l). Етикетите на американската и на боливийската напитка много си приличат. След закриването на  McDonald's Боливия ще стане втората страна в Латинска Америка, в която няма ресторанти за бързо хранене на тази мрежа. Сега такива няма само в Куба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.