12 доживотни присъди за най-бруталния сомалийски пират

Шибин трябва да заплати и $5,4 млн. обезщетение
Обновена: 14 авг 2012 12:26 | 14 авг 2012 12:26,
39
12 доживотни присъди за най-бруталния сомалийски пират
През миналата година сомалийските пирати са стрували на световната икономика 7 милиарда долара. Снимка: Reuters

Считаният за най-опасен от тарторите на сомалийските пирати получи 12 доживотни присъди, съобщи авторитетният американски всекидневник „Ю Ес Ей Тудей“. 

Мохамад Саали Шибин, който бе признат за виновен от американски федерален съд по 15 обвинения, ще трябва и да плати 5,4 милиона долара обезщетение.

Съдията от Норфолк, щата Вирджиния - Робърт Дюмар, заявил, че морският разбойник е невероятен щастливец, след като не е бил осъден на смърт. 

Ролята на Шибин е била на посредник за договарянето на откуп на мародерите в Аденския залив, които отвлякоха американска яхта миналата година и убиха четирима заложници от САЩ.  Той е получавал между 30 000 и 50 000 долара хонорар. 

Американските власти се надяват присъдата на бруталния престъпник да изпрати категорично и ясно послание на останалите пирати да стоят далече от плавателните съдове под американски флаг.

„Считам, че този случай взриви и унищожи окончателно мита, ако все още съществува там такъв (в Африка), че пиратите са някакви романтични образи от холивудските филмови ленти. Този случай показва, че пиратите са брутални, алчни, безразсъдни, отчаяни престъпници, които отвличат, изтезават и в крайна сметка убиват заложници, водени от алчността си“, заяви главният прокурор на САЩ Нийл Макбрайд.

През миналата година сомалийските пирати са стрували на световната икономика 7 милиарда долара и са се сдобили с откупи на стойност 160 милиона долара, пък припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
do 19 преди 11 години
Kakvo ozna4avat nqkolko dojivotni prisudi : pri nas v 6tatite e taka za otvli4ane -dojivotna,za obistvo-dojivotna , za iskane na otkup -dojivotna ,.............. eto tova ozna4ava a ne e kato pri vas v bulgaria za obistvo 2 godi ili zaglavie na statiq zadurjaha kriminalno proqven s 35 prisudi hahahaha i posle Amerikancite typi vie v bg NAI ELITNITE i ymnite
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През миналата година сомалийските пирати са стрували на световната икономика 7 милиарда долара и са се сдобили с откупи на стойност 160 милиона долара, пък припомня Ройтерс. - Колко му е да пуснат няколко Б5 с GBU-32 JDAM и да заличат всичката *** за няколко минути? Няма как някакви жалки миризливи *** да отвличат безнаказано кораби на цял свят без покровителство.
28
0
 
8
 
! Отговори
финансов консултант преди 11 години
Ако искате да си приберете застраховката на кораба си, пратете го в Аденския залив.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато има пирати, има и скъпи застраховки на кораби и товари. ха-ха-ха...
26
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Очаквайте скоро 7 милиона БГ ГЛАДНИ ПИРАТИ
25
7
 
16
 
! Отговори
азз преди 11 години
Този случай показва, чепиратите са брутални, алчни, безразсъдни,отчаяни престъпници, които отвличат,изтезават и в крайна сметка убиватзаложници, водени от алчността си, заявиглавният прокурор на САЩ Нийл Макбрайд"интересно,а американската армия+англичани,французи....,от кой ли бяха ръководени да си използват оръжията в арабския свят,плюс сърбия?!?най големия контролиран от ционисти агресор,отправя такива обвинения към жалката конкуренция!
24
4
 
7
 
! Отговори
помилван от гоце преди 11 години
Какъв е смисъла на такива присъди..12 доживотни или 155 год. затвор!?Трябва една но ясно каква.
23
9
 
8
 
! Отговори
Военен стратег преди 11 години
Колко атомни бомби са нужни за Сомалия - май не повече от 10 ...
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен!
21
2
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** пита баща си:- Татко, какво е демокрация?Бащата:- Демокрация е тогава, когато всички бели работят, а ние получаваме помощи просто ей така.- А това не ги ли дразни?- Дразни ги, ама това вече е расизъм.
20
2
 
21
 
! Отговори
Муле преди 11 години
Ето така действат братушките! - vbox7/play:6bb4f7f839
19
0
 
44
 
! Отговори
До 8 преди 11 години
Руски съд има.Нали се сещаш дето и руснаците имаха вземане даване със пиратите. Дето бяха ги пуснали да си ходят пък то станало там нещо после и пиратите не можаха да се видят с роднините вече. Мисля, че това е начина.Демокрацията е за нас, да траем *** без да се обаждаме, щото има човешки права.Иначе американците и руснаците си правят каквото си знаят и то в никакъв случай не е втехен ущърб както е в нашия случай.
18
1
 
39
 
! Отговори
ххх преди 11 години
трябваше да бъде съден у нас и щеше да получи УСЛОВНО ИЛИ ПРОБАЦИЯ ,АКО ВЪОБЩЕ ДОЧАКАШЕ ДА ЧУЕ МОТИВИТЕ НА СЪДИЯТА
17
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мръсен тракийски ***.
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мохамад Саали Шибин e модерен Робин Худ.
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво означава няколко дижовитни присъди? И после като ви разправят, че няма по-*** народ от американците...
14
5
 
33
 
! Отговори
хахах преди 11 години
Сомалииците били алчни, добре че са пак скромните американци, за да ги научат!
13
2
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
толерастка им работа
12
2
 
48
 
! Отговори
kireza преди 11 години
До сега милион пъти да бяха ликвидирали пиратите,стига да имаше желание!Да ама как щеше без пиратите да се вдига цената на нефта?Само за 2 - 4 часа могат да бъдат изтребени до крак и милиарди долари щяха да бъдат спестени на данъкоплатците по целият свят....Ам че интереса клати феса,са казвали нашите предци!Така че някой има интерес да има пирати!!!
11
1
 
6
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 11Защото законите в България се гласуват от бандитски партии,как те ще гласуват такова нещо.Ами нали,не дай си боже,тях ги осъдят ще трябва да лежат поне по милион години,защото техните престъпления нямат равни в света!А и да си чул някой бандит да е влязъл в затвора?Ами те горкичките са толкова болни всичките,че така и така ще си умрат.....Интересното е само това че никой до сега не е ритнал петалата,а са са страшно болни - в съда коцукат,полицаите ги крепят да не паднат....Цирк Буш...