Американците изхвърлят годишно половината от храната си

Това разхищение струва годишно 165 милиарда долара
22 авг 2012 08:30, Елка Василева
58
Американците изхвърлят годишно половината от храната си
Американско 4-членно семейство изхвърля на година храна за 2275 долара. Снимка: архив, Reuters

Американците изхвърлят близо половината си храна всяка година, като това разхищение струва годишно 165 милиарда долара, предаде Ройтерс, като се позова на изследване на американския Център за защита на природните ресурси.

Средно американското 4-членно семейство изхвърля на година храна, равняваща се на 2275 долара. Ако се стигне дори до 15-процентно намаляване на загубите от това разхищение на храна, то могат да се спестят достатъчно пари за изхранването на 25 милиона американци годишно.

Сред пропиляната храна най-голям дял имат непродадените плодове и зеленчуци. Като цяло в САЩ от 70-те години насам количествата на хранителните отпадъци са нараснали с 50 процента, посочва изследването.

Ресторантите и потребителите също са за упрекване, защото приготвят по-големи порции, отколкото могат да се изядат и накрая част от тях се изхвърлят.

Центърът призовава правителството да установи цели за намаляване на пилеенето на храната.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Дянков да отиде да ги накаже. Може да им предложи нашите специалисти по "бъркане в кофите".
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"най-голям дял имат непродадените плодове и зеленчуци" може би заради високата им цена.А"храни"като химически обработен хляб на който всичко хранително е премахнато или други пълни с химикали,хормони,антибиотици,оцветители и консерванти едва ли са наистина храни.
40
1
 
3
 
! Отговори
do 49 преди 11 години
До възмутенkoi se pravi na gospod be priqtel4e, a ?????gospod e re6il afrikancite da gladuvat u da umirat ot glad, a ti iska6 da gi hrani6 i spasqva6...ha sega mi obqsni pak, KOI SE PRAVI NA GOSPOD ???????????
39
1
 
1
 
! Отговори
XARI POTAR преди 11 години
MNOGO TO4NO 36 BOGATLAKA NA USA PETRODOLARITE SI OTIVA .SVETAT 6TE SE OTRASKA ZAVINAGI OT GRABLIVATA 4UMA USA
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А по света деца умират от глад. Ще ги стигне и американците!
37
3
 
4
 
! Отговори
смях в залата преди 11 години
Другари, нали все квичие че сте гладни и с празни хладилници. Бегом към класовия враг САЩ, да ровите по казаните и да оползотворите изхвърленото. Така хем ще сте наядени, хем ще пишете по америакнските форуми колко е лошо, че ги управлява Барак Обама и че трябва да изберат гея и бея да ги управляват, за да им качат пенцийките и заплатките, също и за да им дават и 13-та заплата ...ха-ха-ха
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пилеенето на храна е престъпно. Докато в САЩ изхвърлят половината храна без да мислят, в Африка и Азия милиони хора гладуват.
35
7
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Четейки някои бележки се питам дали по-голямата част от българите сте *** или само тези, които четат Dnes. Една новина, която би трябвало да ни накара да се замислим много сериозно се превръща в политика и чесане на егото (и други части). Някои даже се вземат за Господ и определят кой да живее и кой не.
34
3
 
8
 
! Отговори
RSTEINIST преди 11 години
На фона на световния глад, да се пилее храна е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като не я бива храната кво да я праят
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато нещо не се продава е по-добре да му се свали цената, отколкото да се изхвърля.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставете храната ,тея лангъркат 3 тони пикапи всеки ден на 100 и нагоре км
30
8
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
*** се хранят с наполовина от необходимото...
29
5
 
5
 
! Отговори
до Tulsi преди 11 години
Да се хвърля храна е срамота и отвратително. Още по отвратително е това, което сте написали, а най-отвратително са многото плюсчета, които сте получил. Не е нужно да се дава за пример Африка и САЩ. И в България се изхвърля много храна, а има хора, които гладуват. Това, че по някаква случайност вие не гладувате (казвам случайност, защото можеше да се родите в Еритрея, например) не ви дава право да бъдете арогантен. Впрочем казват, че арогантността е най-универсалното човешко качество.
28
1
 
3
 
! Отговори
ф преди 11 години
как няма да я изхвърлят, тяхната храна ако стой в хладилника 3 дни и е развалена...
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Беси и лицемерието. И после тези същите ще ми се правят на загрижени за световния глад. Между другото това се знае отдавна.
26
1
 
4
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
...добре, че изхвърлят половината и без друго си доста дебелички, ако изяждаха цялата...Фидосова, щеше да си е направо слаба в сравнеие с тях.
25
3
 
3
 
! Отговори
форумна змия преди 11 години
До евала, Tulskiготин/а , абе то и аз се имам за мислещ човек , *** не ходя да ръся глупости , иначе не се тревожи , то на Запад , САЩ и т.ннас не смятат за нещо по-различно от *** , не ни броят за хора , затова че подобните там индивиди и те сигурно си дават квалификации , че и ние мърсим Земята . Това е смешното на този коментар, че едни " *** " викат за други , че не трябва да живеят . Иначе "форумен плъх " -> човек , който пише *** и безмислени коментари .
24
3
 
1
 
! Отговори
цървул преди 11 години
лаковото образование на света
23
2
 
7
 
! Отговори
евала, Tulski преди 11 години
Тоя човек направо ви *** мамата :D Никво значение няма какво ще се напише след неговия коментар, по простата причина, че човекът си каза всичко на 100%.-------------------------------------------Колкото до коментара, намиращ се под моя... Пичага, някои от нас пишат тук в качеството си на мислещи хора и не мога да се сетя, ако някой тук е "форумен пъх", ти какво си и защо се впечатляваш от написаното? Дано си схванал/а как с тоя коментар си го слагаш сам/а...