Политиката за едно дете в Китай се провали

Намаляване на раждаемостта щеше да има и без драконовски мерки
21 сеп 2012 20:05, Елка Василева
49
Политиката за едно дете в Китай се провали
Раждаемостта в Китай щеше да намалява със същия темп и без политиката за едно дете. Снимка: Reuters

Американски демографи поставят под съмнение ефективността на провежданата в Китай от края на 70-те година на ХХ век политика за едно дете. Според тях тази политика се отразява слабо на прираста на населението, но предизвиква много нежелани ефекти, пише Би Би Си.

В момента коефициентът на раждаемост в Китай е 1,6 – тоест се раждат толкова деца средно на една жена. Този показател е по-нисък отколкото в повечето други страни.

Китайските власти смятат, че политиката за едно дете е довела до рязко намаляване на прираста на населението. В противен случай китайците щяха да бъдат с 400 милиона повече, твърдят от правителството.

Би Би Си помоли експерта демограф от Университета в Северна Каролина Цай Юн да изчисли какъв щеше да бъде прирастът на населението на Китай, ако не се провеждаше политиката за едно дете.

Резултатът се оказа неочакван – нивото на раждаемост в Китай щеше да намалява със същите темпове, установи експертът.

Рязко намаляване на раждаемостта в Китай се отбелязваше още преди властите да започнат активната борба за това. През 1970 г. коефициентът на раждаемост беше 5,8, а през 1978 г. той спадна на 2,7.

Изчисленията на Цай Юн показват, че нивото на раждаемост щеше да намалява и без намесата на държавата, а дори може би и по-бързо.

Това изглежда парадоксално. Едно от възможните обяснения е, че политиката за едно дете предизвика тревога сред населението и въпреки призивите на правителството хората започнаха да се стараят колкото може по-бързо да имат деца.

Статистиката сочи, че в началото на 80-те години в Китай се наблюдава сериозен спад на средната възраст, на която хората сключват брак и жените раждат.

Да се раждат по-малко деца

В края на 70-те години и началото на 80-те години на 20 век правителството на Китай започна кампания под лозунга „по-късно, по-дълго, по-малко“, насочена към намаляване броя на населението.

Властите призоваха хората да променят начина си на живот – да се женят по-късно, да имат деца през по-голям период от време и изобщо да раждат по-малко.

Тогава беше активиран механизмът на т. нар. политика на едно дете, която беше възприета от населението крайно нееднозначно.

Трябва да се отбележи, че тази политика беше провеждана безпрекословно невинаги и не навсякъде. Тя не засягаше малките народи, които в Китай са 50 на брой, а общата им численост надхвърля 85 милиона души.

Съществуваха и отстъпки в зависимост от местожителството, работата на родителите и пола на първото дете. Нерядко родителите прибягваха до изкуствено оплождане, за да се стигне до многоплодна бременност.

Освен това можеше да се нарушава правилото за едно дете, като се плати много сериозна глоба.

Като цяло обаче политиката за едно дете удари много семейства, хората често прибягваха до аборти и стерилизация.

Бремето на грижите

В резултат населението на Китай сега стремително старее. Прогнозите на ООН сочат, че през 2050 г. над една четвърт от населението ще бъде над 65-годишна възраст и върху младото поколение ще падне огромното бреме на грижата за старите хора.

Китай е една от малкото страни в света, в които човек остарява, преди да постигне поне относително благосъстояние.

Известен е т. нар. феномен 4-2-1: това означава, че когато детето достигне трудоспособна възраст, то ще трябва да изкарва парите не само за себе си, но и за двамата родители и четиримата баби и дядовци.

В момента в Китай официално има близо 980 милиона трудоспособни граждани. Изчисленията на учените показват, че броят им ще нараства до 2015 г. и след това ще започне рязко и неотклонно да намалява.

Друг страничен ефект от политиката за едно дете е асиметрията в съотношението между половете, предизвикана от изкуственото семейно планиране. Данните от последното преброяване на населението сочат, че в Китай на всеки пет момиченца се раждат почти шест момченца.

Критиците на строгите мерки за ограничаване на раждаемостта отбелязват, че в повечето развиващи се страни намаляването на раждаемостта се получава от само себе си, без драконовски мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
21
 
3
 
! Отговори
Сталева преди 11 години
Защо не ги избиват тези, и без това планетата се пренасели, а и тежат на Световният бюджет...
20
6
 
6
 
! Отговори
а преди 11 години
Написаните коментари в основната си част са пълни глупости. Демографският проблем има научен характер и по него могат да вземат отношение само тесни специалисти, а не всезнайковци по всичко.
19
3
 
19
 
! Отговори
Билденбергер преди 11 години
Ние ще редуцираме населението до 500 млн. чрез Кемтрейлс, ХААРП, ваксините, отровните храни във веригите, вредните лекарства и прочие. Това ние наричаме "меки методи". Скоро България ще остане само 4 млн. жители. Даже са много!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен БАСИ ТИКВЕНИКА.БЕ ЩО ИЗОБЩО ПИШЕШ И КАК ТИ ВЛИЗАТ В ГЛАВАТА ТЕЗИ МЪДРИ МИСЛИ
17
0
 
0
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Сигурно си прав/а, но ми се стори доста странно като звук и продължителност... Както и да е, гърмежите спряха - лека вечер на всички!
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В САЩ и ЕС бързо расте броя на гейовете и икономиката им се свива.
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТРЯБВА ПОПУЛАЦИЯТА НА ТРАКИЙСКИТЕ НАРОДИ НА БАЛКАНИТЕ ДА СЕ УВЕЛИЧИ-АЛБАНЦИ,БЪЛГАРИ(БЕЗ *** ДЕТО СЕ СМЯТАТ ЗА СЛАВЯНИ) И РУМЪНЦИТЕ!! И СЛЕД КАТО ТОВА СТАНЕ ДА ИЗРИТАМЕ СЛАВЯНИТЕ,ТУРЦИТЕ И ГЪРЧОЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!!!
14
1
 
2
 
! Отговори
ГГГ преди 11 години
Някой знае ли какви бяха тези гърмежи преди малко в София? Стори ми се, че продължиха доста дълго за фойерверки!?
13
2
 
5
 
! Отговори
Цун Кай Хой преди 11 години
По-големи глупости не бях чел скоро :)
12
3
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 11 години
Това за кого се отнасяше бе *** пещерняк.Свинчуга!
11
8
 
0
 
! Отговори
91016 преди 11 години
Po-umen si ot profesora,bravo bre gyavur...
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А каква работа имат американците да се месят в чуждите работи?Не ставало така,щото можело и иначе и ефекта щял да е същия...е и?Каква е уловката.Иначе ако е до контрола на раждаемоста,много е просто,да вземат земята на хората,и веднага ще падне раждаемоста,нашите *** така го постигнаха.А че в даден момент ще има война с Китай,е сигурно,дали за нови териории,дали за намаление на населението.Веднъж вече са го правили с Виетнамците,10 китаеца с една пушка срещу дивизии Виетнамски картечари.
9
2
 
30
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
*** раждат три пъти повече, но смъртността при тях е шест пъти по-голяма, така че в крайна сметка намаляват. Имаше пак едно изследване през 60-те че *** щели да станат повече от българите през 1982 г. но както виждаш такова нещо не се е случвало. Много се шашкат хората. А и да станат повече какво? В ЮАР 4% бели управляваха 96% чернокожи и ако не им бяха дали властта, още щеше да е така. В Индия най-многобройна е най-низшата каста, но никога не е имала власт.
8
1
 
5
 
! Отговори
Europe The Great преди 11 години
Те затова ги изхвърлят новородените момиченца в контейнери за смет. Просто се считат за небезперспективни и неспособни да помагат на бъдещите си остаряли родители.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази забрана действа точно и както всяка друга - с обратен ефект и това е естествено като въздуха и водата, такава е човешката природа. Американците са изпили най-много алкохол през сухия режим. Винаги е било така и винаги ще бъде.
6
3
 
6
 
! Отговори
Как става таз преди 11 години
До АнонименЕстествено намалявали били...И *** И ИНДИЙЦИТЕ СА ОСТАВЕНИ ЕСТЕСТВЕНО ДА НАМАЛЯВАТ, КАТО ВТОРИТЕ СА ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ И ОТ КИТАЙЦИТЕ, А *** У НАС СЕ РАЗМНОЖАВАТ КАТО ЗАЙЦИ И СКОРО ЩЕ СТАНАТ ПОВЕЧЕ ОТ НАС...
5
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американците умират от яд защото икономиката им се крепи на заеми от Китай..........само Китай да щракне с пръсти и САЩ ще се сринат икономически..........но китайците са умни, те имат интерес да държат натясно икономиката на САЩ........виж икономиката на Япония нищо чудно да я сринат........е те вече започнаха БУКВАЛНО!
4
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости,тоя професор е пиян!Ако не беше тая политика на Китай,досега китайците да са станали 2 милиарда!Време е и други държави да следват примера на Китай-Индия,Индонезия,Нигерия,Етиопия и Бангладеш!Ако населението стане 10 милиарда то тогава ни очаква глобална катастрофа!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То като намалява ориза за ядене...и на човек не му се правят някои неща...А и без мръвка...
2
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китайците планират много добре нещата.Точно тоя *** ли се намери да изчислява математически,че ако позволят всяко семейство да има по колкото си иска деца бройката им пак ще е същата?То е елементарно.Просто САЩ считат Китай за враг и наемат измислени експерти за да доказват *** теории за да могат да предизвикат революции в Китай които ще доведат до опрощаването на милиардите трилиони в които са затънали благодарение на безумните безмислени войни които водят.Колко са хитри..