Обща стачка ще парализира Гърция

Дори влаковете и корабите в страната няма да се движат
26 сеп 2012 07:28, Петя Славова
148
Обща стачка  ще парализира  Гърция
Снимка: БТА

Влакове и кораби в Гърция няма да се движат, а банки, магазини и държавни служби ще останат затворени. Причината е заради 24-часова генерална стачка срещу новите бюджетни съкращения, свикана от двата синдиката, обединяващи работещите в частния и държавния сектор, съобщиха гръцките медии.

Новите мерки за икономии предвиждат орязване на заплати и пенсии, увеличаване на пенсионната възраст, премахване на колективните трудови договори и уволнения в държавния сектор. Мерките са по искане на международните кредитори на Гърция в замяна на отпусканата финансова помощ за излизане от кризата, предаде БТА.

Синдикатите се заканват, че протестните действия ще продължат и след като тези мерки минат през парламента, тъй като се опасяват, че те ще разширят омагьосания кръг на рецесията, в който е изпаднала гръцката икономика и общество.

В стачката щесе включат държавни служители, учители и университетски преподаватели, лекари и медицински работници, банкови и данъчни чиновници, железничари и докери. Авиодиспечерите ще прекратят работа за три часа, поради което авиолиниите ще променят разписанията на полетите за и от Гърция.В протеста ще се включат и фармацевтите.

Гръцкото коалиционно правителство преговаря със своите международни кредитори от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за нов пакет от икономии на стойност 11,5 милиарда евро, които в крайна сметка може да възлязат и на 13,5 млрд. евро. Икономиите се налагат, за да може Гърция да получи следващия транш от международната помощ на стойност 31,5 милиарда евро, тъй като без тези пари ще фалира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
2
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Зито и Еллас!
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До anonimenНе знам дали Гърция е получила 70 млрд. евро безвъзмездна помощ за 30 години / което прави 2.3 млрд на година/, ама знам, че нас и да ни дадат толкова, пак ще сме най -бедните и мизерни в Европа.
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние *** все в чуждата копаня гледаме и все чужди кривици изправяме.Не си погледнем простотията и мизерията. Хайде,когато някоя закъсала гъркиня дойде да бърше *** на някоя старица у нас , тогава може да се вярва ,че са зле.!
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До anonimen 137Не си си научил добре урока !Я пресметни колко струва само охраната на Югоизточната граница на Европа!?Колко струват "пияните"германски подводници или невъоражените френски "Миражи"!?Колко струват 1,5 милиона емигранти "блокирани" в Гърция от "хуманните" европейци !?Стига си папагалствал !
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До anonimenБе не знам колко им е слаба икономиката, ама знам какъв им е стандарта, знам и нашата икономика каква е и какъв е нашия стндарт...
131
4
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
За тридесет години членство в Европейския съюз Гърция е получила над 70 милиарда евро безвъзмездна помощ. А сега и опростиха още около 120 милиарда евро дългове. Но гръцката икономика е доста едностранчиво развита (главно туризъм, търговски флот, хранително-вкусова промишленост и селско стопанство) и за това е слаба.
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе ,ако на вас ви харесва на други не им харесва ! Погледнете какво става в цяла Южна Европа !Толкова добре ли се чуствате на последното място !?
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da sa si glasuvali za siriza za6to placat sega
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Меркел Че германците като не работят ,защо са такива ШОПАРИ !?
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименДа така е.Аз работя в гръцка банка тук в България, заплатата ми е около 700 евро чисто/не съм касиер/, имам познати колеги в Гърция. Става въпрос за отговорен /главен/ касиер. Чистачката в клона я съкратиха - беше пенсионерка с 2300 евро пенсия , взимаше 1800 евро като чистачка...Така че и да им намалят наполовина заплатите, гърците от глад няма да умрат, за разлика от нас...
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4000 евро заплата за банков касиер в Гърция?? Хаха аз съм инженер в Германия и чистата ми заплата е 2300 евро на месец. По-полека с лъжите....
125
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само за сравнение - в Гърция банков касиер със средно образование взима 4000 евро заплата, а в България - 400 лева.
124
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С право протестират гърците.С тези мерки за икономии не могат да си платят заплатите на ратаите от България и Румъния!
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изобщо не е вярно,че кръчмите им били задръстени от клиенти. Това беше до 2010г. Кръчмите им направо са си празни. В някое и друго кафене старци играят на карти или табла. Някой и друг турист и толкова. А какво беше.......И частният бизнес запада, защото голяма част от платежоспособните местни клиенти (държавните служители) вече не са такива.
122
1
 
4
 
! Отговори
124, преди 11 години
Като изнасят толкова неща защо искат пари на заем?
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум.
120
0
 
6
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
Гърция да не е само Атина?Нещо правиш аналогии с нашенското "София е България", ама за там тези простотии и комплекси не важат!Има градове в северна Гърция, където може да се живее спокойно с 1 000 евро заплата, ама по-далече от "центъра на Атина" май не си стигал!В "центъра на Атина" не съм бил, но се съмнявам някой от живеещите там да получава 1 000 евро заплата.....
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пешо, що Станишев да ти е раздал кредитите, бе ? Не си ли ходил лично ти да искаш кредит? А гръцката банка насила ли ти го е дала?
118
2
 
3
 
! Отговори
до 119 преди 11 години
Ми може и да си внасят пироните, ама изнасят далеч по-печеливши продукти - като туризъм, като корабоплаване, като финансови услуги, като селскостопанска продукция ...
117
4
 
18
 
! Отговори
Реалността преди 11 години
Просто не разбирам кой си мислят тези хора че трябва да продулжава да им дава пари? Гърция и гърците имаха стандарт на живот, който ако харчеха само чрез това което изкарваха никога не биха имали, дойде деня в който се плаща сметката и стандарта им започна да се напасва на реалността. Срещу какво се бунтуват? Срещу реалността ли? Как може един цял народ да се състой само от ***? И какво си мислят те че ще постигнат с тези стачки? Сигурно че германците ще ги осиновят и ще им дават пари?