Може да се водят преговори и с други инвеститори за АЕЦ "Белене"

Изграждането на интерконектора с Гърция може да започне през март
Обновена: 29 сеп 2012 20:08 | 29 сеп 2012 20:06,
266
Може да се водят преговори и с други инвеститори за АЕЦ "Белене"
Снимка: Bulphoto

Опитваме се да оптимизираме сроковете и да направим първа копка на интерконекторната газова връзка с с Гърция през март 2013 г. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в комплекс "Златни пясъци” при откриването на семинар за представяне на десетгодишен план за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на природен газ в България.

За интерконектора с Румъния министърът каза, че изграждането върви в срок и че ако се оптимизират сроковете, газ по него ще потече през март 2013-а, а не в края на годината.

За интерконектора със Сърбия са посочени пет трасета. Две от тях са избрани като оптимални варианти за трасе. Надяваме се до следващата година да има сключен договор за изграждането на интеконектора и в края на 2014 г. - началото на 2015 г. връзката да е готова, посочи Добрев.

За връзката с Турция се работи по няколко идеи. Има една частна инициатива на фирма, която предлага да изгради интерконектор до Димитровград или до Стара Загора, обяви министърът. Държавата работи по друга идея да се свърже компресорна станция "Лозенец” с Мармара. Работи се по възможността той да е част от проекта „Набуко”-Запад, където са предвидени средства точно за изграждане на такива интерконектори.

Този интерконектор е най-важният, защото ще свърже Европейския съюз с Каспийския регион, а средствата от "Набуко” са безвъзмездни, изтъкна министърът.

"Набуко" обаче може да финансира трасето в България, а не в Турция. До края на годината ще има яснота кой от вариантите е най-удачен и кога ще бъде изграден интерконекторът, добави той.

Добрев оцени разширението на подземното газохранилище в Чирен като много важен проект. То ще позволи да се добиват до 10 млн. куб. метра газ на ден и ще покрива по-добре нуждите на страната, каза той. Заедно с местния добив при евентуална криза ще може да се покрият нуждите от газ. През 2016-2017 се включва находището в Хан Аспарух, други по-малки находища, ще се търсят и нови находища, категоричен бе министърът.

Ако се явят други инвеститори за „Белене” могат да се водят преговори и с тях, обяви той. Това, че е дошъл инвеститор, който има шанс да не се окаже достатъчно сериозен, няма как да се отрази на имиджа на страната, убеден е Добрев. Той бил завел инвеститора направо в Народното събрание, защото е дал такова обещание и защото така ще има прозрачност.

Министър отбеляза, че е изненадан от коментарите защо не е преговарял тайно. През другата седмица той се надява да получи отговор на писмото си до американското министерство на енергетиката с искане за информация.

Първата му среща с консорциума е била в 14.00 часа в сряда. Преди това представители на консорциума са се срещали с представители на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг и министърът е бил информиран от какво се интересуват те.

По първите арбитражни дела, които са заведени от страна на държавата, все още няма определени арбитражи, посочи Добрев. Руската страна няма основания да иска от България 1 млрд. евро компенсации. Окончателно решение до една година няма да има заради делата, смята той.

След 31 март тази година ние нямаме договор и няма какво да се прекратява, припомни министърът. Никакви преговори не се водят с руската страна в момента, защото сме в арбитражни дела, подчерта той.

По думите му оценката на активите на „Белене” е трябвало да бъде направена още през 2004 г. и тогава да бъде създадена проектната компания. Ако това е случило тогава, тази проектна компания е щяла да разполага с ресурси и щяла да рискува само тях. Това умишлено не е било направено през годините, за да може финансовите ангажименти да се носят от НЕК без значение дали проектът ще се случили или не, и НЕК да плаща докато падне на колене, каза Добрев. Точно това се е случило и НЕК е плащала, докато е спряла да обслужва всички други задължения. НЕК е взела кредити колкото е могла, защото проектът „Белене” я е направил заложник, категоричен е министърът.

Той уточни, че за "Южен поток” се изгражда едно ново трасе и има само една входна точка от "Южен поток” при Провадия, а не се използват съществуващи трасета.

На въпрос каква е ползата на България като държава да участва в "Южен поток” и не е ли по-добре руснаците да си го построят, ние да не инвестираме и да получаваме транзитни такси, министърът обясни, че държавата е наполовина акционер в проекта и затова няма как да получи транзитни такси.

Нашето собствено участие няма да е 30%, както е било записано в споразумението, а ще е много символично, отбеляза той. Проектът е за над 3 млрд. евро, тъй като това са изцяло нови трасета, които ще бъдат 50% собственост на „Южен поток”-България. Ако има задължения по проекта те не могат по никакъв начин да минат върху БЕХ, НЕК и енергетиката, както се е случило с проекта „Белене” и НЕК, изтъкна Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
Бойко се е обградил с министри - ***тени, за да не вземе някой да се настани на мястото му..
214
0
 
3
 
! Отговори
Boss преди 11 години
До Че - Имахме разузнаване, но едно време, сега имаме един гол х.й!Иначе да, така е, трябва да се проверяват още на слизане... И друго, освен руснаци (дори и под прикритие на американци или европейци) други като инвеститори няма да има ;)
213
0
 
3
 
! Отговори
минаващ преди 11 години
До СГСКак ще проумеем,като всичко става на тъмно?На тъмно се продаде и хранилището в Костин брод,на сръбската рафинерия НИС,която се управлява от Газпром?!Кой е продавачът,чия собственост бе това хранилище и за колко е продадено на сърбите-никой не знае?!На тъмно се преговаря и за Белене?!
212
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая костенурка да заминава да си завърши пуца в сащ
211
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А може и да ви теглим шута в г..за, докато се водят преговорите, безродни предатели!
210
0
 
8
 
! Отговори
pepe преди 11 години
прах в очите. идеята е да се разсее вниманието от руският иск в съда...
209
1
 
10
 
! Отговори
плюнчо преди 11 години
Надут мисир, никой не ти вярва чупка от власта
208
1
 
12
 
! Отговори
ЕОН преди 11 години
Джудже уродливо махай се нищо не разбираш от енергетика.
207
0
 
13
 
! Отговори
СГС преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ - ЧАСТЕН..ТОВА ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ И ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПРОУМЯВА ТОВА...
206
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пак обърна плочата от другата страна....чигър, чигър, чигър, чигър.....припява Грамофона......
205
1
 
17
 
! Отговори
Столичанин преди 11 години
Симпатяга е министърчето, но е просто пионка. Седи си в кабинетчето и прави каквото му кажат.
204
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
би-бу-бубу, къде е бибката?
203
0
 
13
 
! Отговори
Че преди 11 години
Какви глупости говори това момче. Щял да пита янките какъв инвеститор бил. Ами къде е нашето икономическо а и техническо разузнаване. Още като слиза от самолета трябва да се знае какъв е този дето слиза и защо слиза. Така се прави, а не да питаш тези дето са го пратили И мислиш че ще ти кажат истината.Но това което прави нашето правителство е планувано още преде 8-9 месеца. Още преди ББ да каже че няма да строи АЕЦ Белене са водени разговори с този инвеститор.Народа трева не пасе.
202
2
 
20
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
едно мога да кажа / този е чист ***/ лизапишков/ по усните си личи
201
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БГ избирател: Кой ще го вкара там е въпроса?
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Последно:Нужна ни ли е тази АЕЦ или не?
199
1
 
24
 
! Отговори
БГ избирател преди 11 години
Откога един абитьорент започна да разбира от енергетика и то от АЕЦ.Още 9 месеца и ще е в панделата.
198
1
 
25
 
! Отговори
гербер преди 11 години
Този и неговите авери и Лентореза - Пожарникар са марионетки на американците, когато говорят те говори Америка. ние сме роби и опитните зайци.Тровят ни,като ***. Гледайте небето и помирисвайте въздуха с който дишате,роби и зайци!
197
0
 
10
 
! Отговори
АЕЦ преди 11 години
МУДОЗВОН си ти министърче!
196
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
226: правят ни на маймуни. До вчера говореха че АЕЦ Белене е гьол /ББ/, а сега-хоп - появи се инвеститор /американски/ - да, ще я бъде. ДЕМАГОЗИ. ТОВА Е ДУПЕДАВСКА ПОЛИТИКА НА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ. ПОЗОР.