Германия се опъна на МВФ за разхлабването на коланите

Волфганг Шойбле и Кристин Лагард спорят за бюджетните икономии
12 окт 2012 15:26, Бойчо Попов
20
Германия се опъна на МВФ за разхлабването на коланите
Шойбле размаха пръст пред Лагард. Ще намерят ли двамата отново общ език? Снимка: Ройтерс

Спорът за това как трябва да бъде овладяна дълговата криза се разрази на най-високо ниво, след като германският финансов министър Волфганг Шойбле порица изпълнителния директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард за коментарите й, че европейските лидери трябва да смекчат натиска за прилагане на допълнителни бюджетни икономии върху страните от периферията на еврозоната, съобщава Financial Times.

Шойбле изтъква, че коментарите на Кристин Лагард противоречат на вече декларираната от МВФ позиция. Той припомня, че Фондът нееднократно е предупреждавал, че високите дългови нива застрашават икономическия растеж.

„Когато имаме определена средносрочна цел, доверието не се повишава, ако някой тръгне в противоположната посока“, казва Шойбле. „Когато искате да изкачите висока планина, а започнете да слизате по склона, планината става още по-висока“, допълва той.

Шойбле направи изявлението си на срещата на финансовите министри и централните банкери в Токио, малко след като изпълнителният директор на МВФ подкрепи заключенията на ново изследване, според което от началото на дълговата криза Брюксел и МВФ систематично са подценявали негативния ефект от бюджетните икономии върху икономическия растеж.

Лагард заяви, че страните от еврозоната не трябва да се придържат сляпо към заложените бюджетни цели, в случай, че растежът се забави повече от очакваното.

Предупреждението на МВФ беше направено в момент, в който германският канцлер Ангела Меркел декларира готовност за правителствена интервенция в подкрепа на вътрешното потребление, включително чрез евентуални данъчни облекчения.

Меркел изтъква, че е решена да съживи анемичния растеж в страната, не на последно място поради факта, че Германия е основен двигател на европейската икономика.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.