Швеция може да внася боклук от България

Скандинавската страна е водеща в управлението на отпадъците
29 окт 2012 18:55, Елка Василева
69
Швеция може да внася боклук от България
Швеция изпитва недостиг на боклук. Снимка: архив, Булфото

Шведската програма за производство на електроенергия от боклук е изключително успешна, но страната се сблъсква с недостиг на отпадъци и обръща поглед за внос от България, Румъния и Италия, информира на сайта си радио KOSU.

Само 4 процента от шведския боклук се складира на сметища според шведската агенция за управление на боклука. Заради голямата ефективност на страната при превръщането на отпадъците в енергия Швеция започна да внася около 800 000 тона боклук годишно от други страни.

Норвегия сега плаща на Швеция да поема боклука й. Плановете на Швеция са насочени към България, Румъния и Италия като бъдещи износители на боклук, е посочила старши съветничката в шведската агенция за опазване на околната среда Катарина Остлунд пред Public Radio International - PRI. Тези страни разчитат предимно на сметищата - система, която е изключително неефективна и нещадяща околната среда.

Швеция е водеща в управлението на отпадъци, но е сред малкото такива страни, отбелязва KOSU в информацията.

В САЩ, където според американската агенция за опазване на околната среда са изхвърлени 250 милиона тона боклук само през 2010 година, едва 34 процента са рециклирани.

По данни на шведската агенция за управление на боклука Швеция произвежда електроенергия за около 250 000 домакинства и захранва една пета от системата за централно отопление от боклуци, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
11
 
! Отговори
хихихихи преди 11 години
Не съм сигурна дали Ястреб е ***, но съм сигурна, че такива като тебе ще са най-качествени за износ. Две думи не можа да заковеш на кръст и да съставиш едно смислено изречение, господин ***!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам да им изнесем основните ***/производители на *** у нас - политиците и ***. Така хем за България ще има полза, хем и транспортни разходи ще се спестят
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срещу нас да бягат не можем да ги стигнем....
28
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Веднага почвайте - Боко, сърГей, Цвъцко, Фидоска, Запалката, Цецка, Сополя, Миро Мършата, Крадлив дедо, Пърдянков и прочее ***. Дори и транспорта им ще платим, само ги вземайте и не ги връщайте!
27
1
 
7
 
! Отговори
Тодор И Славков преди 11 години
Край на Белене. !!! Забранявам!!! Само като Швеция. Стига олигархията(дясното-капиталистите-буржоазията) да *** газ - народни пари.
26
2
 
6
 
! Отговори
еко преди 11 години
*** си върви комплект с манговците...А ако сме сериозни, то не само Швеция, но и други страни произвеждат ток и жега от битовите отпадъци, дори и съседна Турция. Според мен всичко е желание на управляващите, или по-скоро дебелеоко нежелание...
25
7
 
3
 
! Отговори
2 преди 11 години
Швеция може да внася *** от БългарияСупер почнете от Позитано,там друго освен *** няма........
24
4
 
4
 
! Отговори
Ами преди 11 години
*** ли ще внасят?
23
7
 
3
 
! Отговори
хахахаха преди 11 години
и няколко помака като ястреба ше изнесем,те,тъпите парчета,потурковците са много калорични и ще захранят яко пещите,хахаха
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** тия хора са 100 години пред нас. Не може ли покрай обикновения *** да изнесем и живи *** "***, мутри, наркомани и др. подобни" да ги рециклират и тях на каквото си искат.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 16 .Бай *** , те шведите са и*иоти.Не ги мисли ,нищо не разбират те от икономика.Липсват им такива кадри като тебе ,затова са многоооооо зле .
20
2
 
15
 
! Отговори
мамка ви герберска! преди 11 години
Как ли ще се изкаже по този въпрос "строителят на съвременна България, респективно на завод(и) за ***" - най-големия български *** Бойко Борисов, повече известен като Тиквата, Матряла, Кратуната, банкянския лъжец и каквото ви дойде на ум?!?
19
1
 
0
 
! Отговори
sweden преди 11 години
tuka si e drube be narode ot bokluka si pe4elimm
18
1
 
8
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Износител на ***,това звучи гордо.Дано някоя държава почне да купува фекалии,че да си оправим пречиствателните станции.Ще заживеем в приказката"Сливи за смет".
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами нека и ние започнем да произвеждаме ел. енергия от ***. България е зарината с ***. Не ни трябват никави АЕЦ-ове.
16
1
 
6
 
! Отговори
баш майстора преди 11 години
мерси,си го горим тука у нашио завод за *** ,КАТО СТАНЕ
15
1
 
8
 
! Отговори
Тигар сас Кугар преди 11 години
сега разбрах защо Бойко само обещаваше от толкова много години, а нищо не направи. Знаел е, че един ден ще се заринем с *** и ще станем богати от това. Даже бай Тошо и Енвер ходжа не се бяха сетили... А те бяха умни, точно като за такива тъпири като нас.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От икономическа гледна точка да караш *** от България и Румъния за Швеция е идиотизъм!
13
1
 
10
 
! Отговори
bolka преди 11 години
до 2 - от статията "Норвегия сега плаща на Швеция да поема *** й".Т.е. ще плащаме и ние. Дано само да ни излиза по-евтино, ама не се знае.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И в бъдеще кво???Ще имаме недостиг на *** ли.Малеееее е сега я втасахме.