Шефът на BBC подаде оставка заради погрешно обвинение в секс афера

Бивш британски политик беше погрешно обвинен в сексуални злоупотреби с деца
Обновена: 11 ное 2012 10:34 | 11 ное 2012 10:34,
6
Шефът на BBC подаде оставка заради погрешно обвинение в секс афера
Шефът на BBC подаде оставка. Снимка: Reuters

Генералният директор на BBC Джордж Ентуисъл подаде оставка само два месеца след встъпването си в длъжност, след като не успя да се справи с избухналия скандал за сексуални злоупотреби с деца, който хвърли в смут 90-годишната държавно финансирана медия, съобщи Ройтерс.

Ентуисъл беше изправен пред сериозни критики, след като конкурентна медия отправи обвинения миналия месец, че един от най-известните водещи на BBC - покойният Джими Савил, е сред извършителите на най-много сексуални посегателства във Великобритания.

Критиките се засилиха, след като BBC излъчи телевизионен материал, в който бивш британски политик беше погрешно обвинен в сексуални злоупотреби с деца. В петък телевизията се извини за
допуснатата грешка.

"Реших, че най-почтеното нещо, което мога да направя, е да подам оставка от поста генерален директор", заяви Ентуисъл.

Аферата предизвика криза в BBC. Британската обществена радиотелевизионна корпорация бе обвинена, че е прикривала Джими Савил. След избухването на скандала BBC поднесе своите извинения и започна вътрешно разследване, за да установи причините, поради които предаване, посветено на предполагаемите сексуални посегателства на Савил, не е било излъчено в края на миналата година.

Британската полиция разследва твърденията, че Савил, който водеше детски предавания по BBC, е извършвал в продължение на шест десетилетия сексуални посегателства над жени, сред които момичета на възраст около 12 години, включително в помещенията на британската радиотелевизионна компания.
Полицията съобщи, че е открила около 300 потенциални жертви.Ентуисъл заяви миналия месец, че не може да изключи предположенията, че през 70-те и 80-те години на 20 век, когато Савил беше на върха на славата си, в BBC може да е съществувал педофилски кръг.

Той обаче отхвърли обвиненията, че ръководството на BBC се е опитвало да прикрие твърденията срещу Савил, който почина миналата година, или да попречи на една от новинарските програми на медийната компания да проведе разследване, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: BBCДжордж Ентуисъл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
""Реших, че най-почтеното нещо, което мога да направя, е да подам оставка от поста генерален директор".За съжаление ПОЧТЕНОСТТА е понятие, непознато на нашите ширини, особено след управляващата ни разбойническа мафия.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А наш Бочко го хванаха как спира работата на митничарите и им пречи да запечатат склад, "щото не бил като Първанов" и пак не си подава оставката.Ама то вярно, анлгичанинът е решил да действа почтено, а каква почтеност в една кирлива тлъста мутра може да се търси?
2
6
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Anglia e protiv obedinenie m/u Bulgaria i Makedonija.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така правят в белите държави!