Създателят на антивирусна програма е заподозрян в убийство

Джон Макафи - пътят от компютърен гигант до предполагаем престъпник
Обновена: 13 ное 2012 12:14 | 13 ное 2012 12:12, Елка Василева
21
Създателят на антивирусна програма е заподозрян в убийство
Създателят на антивирусната програма McAfee е заподозрян в убийство. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Създателят на първата компютърна антивирусна програма в света Джон Макафи, който е бивш милионер, пострадал от американската финансова криза, е издирван в Белиз по подозрения в убийство, пишат вестниците "Дейли телеграф", "Фигаро" и "Кориере дела сера", като се позовават на специализирания сайт за нови технологии "Гизмодо".

Основателят на компанията, носеща неговото фамилно име, може би е убил 52-годишен жител на Калифорния, преселил се в Белиз.

Последният беше намерен мъртъв в белизкото си имение в неделя сутринта с куршум главата.

Калифорниецът Грегъри Фол и Макафи имали бурни отношения и често пъти били в конфликт според местни жители. Миналата сряда Фол подал жалба срещу Макафи, в която пишел, че бизнесменът демонстрирал как борави с огнестрелните си оръжия пред него.

Засега Макафи се издирва за разпит от местната полиция.

Макафи е роден в Англия, но е израснал в САЩ. Той е на 67 години и стана известен със създаването на първата антивирусна програма в света. Той я разработва през 80-те години и компанията му излиза благодарение на нея на борсата през 1992 г., което го прави милионер. Макафи бързо инвестира в луксозни вещи и в недвижими имоти, след като продава дяловете си в дружеството. Кризата с цените на недвижимите имоти в САЩ обаче му нанася удар и той губи голяма част от богатството си, оценявано преди 2007 г. на 100 милиона долара.

Тогава Макафи продава всичко и намира убежище в джунглата на Белиз, малка страна в Централна Америка, разположена южно от Мексико. Официално бизнесменът иска да открие там изследователска лаборатория, за да произвежда хомеопатични антибиотици, но истината е много по-черна според сайта Гизмодо.

Макафи имал връзки с няколко местни престъпници, някои от които осигурявали неговата безопасност. Неговата изследователска лаборатория така и не била открита според млада сътрудничка на Макафи, избягала от Белиз преди две години. Тя разказва, че Макафи се превърнал в ужасен и опасен човек, който се опитвал да
я накара да участва в организирани от него гуляи, а после я заплашил, че ще екзекутира приятеля й. Името на жената не се съобщава, посочва се само, че тя е млада изследователка.

На 30 април специалните сили на Белиз нахлули в имота на Макафи, защото го заподозрели, че произвежда дрога. Те заварили бившия компютърен експерт заспал до приятелката си, която била едва на 17 години. Полицаите конфискували 20 000 долара в брой и няколко оръжия, сред които седем пушки, 27 кутии с патрони, 2 пистолета и 50 пълнителя. Но доказателства, че Макафи има връзки с престъпния свят и че е замесен в престъпни дейности, така и не били открити.

Макафи твърди, че е жертва на местните власти заради отказа му да им плаща бакшиши.

Заради подозренията за убийство в неделя полицията е обискирала имението на Макафи на остров Амбъргрис Кей край бреговете на Белиз, но не го открила там. Макафи обаче успял да се свърже по телефона със специализираното американско издание "Уайред" и казал, че се укривал в имението си по време на обиска. Той подчертал, че няма да се предаде в полицията и допълнил, че онези, които са убили Фол, искат да убият и него.

Според жители на Белиз в последно време Макафи се държал много странно и не се бил интегрирал добре в местната американска общност. Твърди се, че Макафи експериментирал и с психотропни вещества, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те така правят преуспелите богаташи.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бачкат около 200 некадърника предимно от провинциятаИ за това няма работа за теб много кадърния, нали? Комплексар.
12
0
 
2
 
! Отговори
+1 фен преди 11 години
не знам дали е герой но е гений :) go Johnny go!
11
0
 
6
 
! Отговори
gog преди 11 години
Не го мислете много, вероятно си е оставил някои милион за старините.
10
0
 
8
 
! Отговори
До 2-ри преди 11 години
Пропуска вирусите с усмивка викаш?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя го е треснал некой сериозен "вирус"
8
0
 
14
 
! Отговори
Легендата преди 11 години
Списанието се казва "Уайърд". Големи некадърници работят тук. Вчера бяха показали снимка на кон, където имаше всичко друго, но не и кон!
7
2
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Ти ако си мислиш, че като сложиш 5-6 плюса или минуса, зависи от мнението, ще станеш много голям ***, означава че нещо си се объркал, ама жестоко!
6
0
 
19
 
! Отговори
баба Кунка преди 11 години
Статията да не би да е откъс от последната книга на Джеймс Ролинс?!
5
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Той я разработва през 80-те години...." А 80-те тогава и тогава ли СДС е управлявало.Да не говорим че 92г. съществуването на борса в БГ е повече от смехотворно. Да не говорим какво ТОЧНО е управлявало СДС по какви закони по какви 5 лева, но тов ае друга тема.Те хората компютър не бяха виждали. Правец не ги броя за такиваП.С. айде и ти земи ей тия минуси от сърце
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е нелош сценарий за филм.Ще пожъне успех.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СалахадинДнешните продукти на Макафи нямат нищо общо с онези от негово време.Също така малко ме съмнява някакъв дъртак на 67 години да води престъпна група и разни младоци да му вървят по свирката. По-скоро биха го очистили бързо.На мен ми прилича на скалъпен случай. Направо си е като по филм!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пърдон, пълния цитат към коментара ми долу е:"Той я разработва през 80-те години и компанията му излиза благодарение на нея на борсата през 1992 г., което го прави милионер"
1
32
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"благодарение на нея на борсата през 1992 г., което го прави милионер."А по това време е БГ ако имаш революциони идеи те правят почетен член на ЦК на БКП и те принуждават да дадеш своя принос за развитието на комунизма и ако не искаш вместо на борсата ще излезеш в концлагера за врагове на народа и вместо милионер ставаш трудовак.:DГреша ли някъде? Ало червената вихрушка, спите ли? Сам ли да си слагам минусите или кво?