Конгресът на комунистите в Китай приключи "победно"

Форумът утвърди поредното "пето поколение" китайски ръководители
Обновена: 14 ное 2012 10:44 | 14 ное 2012 10:44, Елка Василева
6
Конгресът на комунистите в Китай приключи "победно"
Приключили 18-ият конгрес на Китайската комунистическа партия. Снимка: Reuters

С избиране на нов Централен комитет в Пекин приключи едноседмичният 18-и конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП). 2200 делегати избраха също Централна комисия на партията за проверка на дисциплината и одобриха поправки в партийния устав, предаде ИТАР-ТАСС.

В президиума на заключителното заседание присъстваха членовете на сегашното й ръководство начело с генералния секретар - президента на Китай Ху Цзинтао, отбелязва агенцията, като споменава сред тях по-специално заместник-председателя на КНР Си Цзинпин. Очаква се той да бъде избран за генерален секретар на първия пленум на новия ЦК, насрочен за утре. Тогава членовете на висшето партийно ръководство за пръв път ще се появят пред китайски и чуждестранни журналисти.

Още по темата

Основен резултат от конгреса е, че форумът утвърди поредното "пето поколение" китайски ръководители, които под ръководството на новия партиен водач ще оглавяват страната с население от 1,3 милиарда души през близките 10 години.

До 2020 се очаква Китай да стане водеща икономическа сила в света; от друга страна, Поднебесната империя е изправена пред трудни социално-икономически проблеми, които ще изискват доста усилия от новите й лидери. Отглас от тези трудности бе "делото на Бо Силай" - бивш член на Политбюро и местен лидер на компартията в мегаполиса Чунцин, а днес подследствен заради обвинения в корупция и злоупотреба с власт. Видни фигури от китайската политическа сцена бяха замесени и в други шумни скандали, посочва ИТАР-ТАСС.

За да приключи смяната на държавното ръководство, ще трябва парламентът - Общокитайското събрание на народните представители, да одобри на сесията си през март 2013 г. новия председател на КНР, премиера и целия състав на кабинета; също и
да бъдат сменени шефовете на висшите военни органи – Военния съвет на ЦК на КПК и държавния Централен военен съвет. През последните десетилетия начело на партията, държавата и армията в Китай стоеше един и същ човек, напомня агенцията.

Т. нар. първо поколение китайски ръководители включва Мао Цзедун и неговите съратници, участвали в създаването на ККП, а после и на КНР. Второто поколение начело с Дън Сяопин затвърди курса към реформи и отваряне на страната навън, продължен от третото и четвъртото поколение, оглавявани съответно от Цзян Цзъмин и Ху Цзинтао.

Лидерът на петото поколение е 59-годишният Си Цзинпин, днес член на Постоянния комитет на Политбюрото на ЦК на ККП. В този орган ще остане и вицепремиерът Ли Къцян, който има изгледи през март да стане министър-председател.

Конгресът не донесе особени трусове в идеологически план.

Форумът призова за "решителен напредък по пътя на социализма с китайска специфика, борба за пълно изграждане на средно заможно общество". ККП ще се ръководи и занапред от теорията на Дън Сяопин, от идеите около компартията да се сплотят всички конструктивни сили в обществото, включително предприемачите.

Сравнително нов момент бе прозвучалото разширено тълкуване на "научната концепция за развитието" - подход, чрез който управляващата партия по-гъвкаво да борави с обществено-политическите и икономическите реалности в днешния свят и да задоволява нуждите, диктувани от развитието на китайското общество.

Марксизмът-ленинизмът и идеите на Мао Цзедун бяха споменавани в най-общи линии като "ръководни идеи"; същевременно конгресът прикани партията и цял Китай "смело да внедрява теоретични иновации въз основа на практиката", да приема "нови идеи, нови възгледи и нови изводи".

В конгреса участваха 520 делегатки при едва 445 жени сред делегатите на предишния 17-и партиен форум, отбелязва агенцията. Сред куриозните моменти, свързани с представителките на нежния пол, тя откроява присъствието на жена полицай от провинцията, пристигнала в Пекин с 4-месечната си дъщеричка, която се наложило да кърми в паузите между заседанията.

Съпругите на повечето членове на компартията са по-красиви от тези на безпартийните, заяви междувременно пред журналисти в кулоарите на конгреса Лян Вънгън, милиардер комунист, участвал в работата му. "Китайските момичета повече харесват комунистите, защото те имат идеали, защото са предани и готови за саможертва", поясни бизнесменът. Един от 30-те предприемачи, представлявали на форума китайския бизнес, той призова частния сектор да участва по-активно в обществения живот на страната.

Мнозина делегати отбелязаха, че корупцията в Китай е най-сериозна заплаха за ръководната роля на ККП. Предишното ръководство призова новите лидери неотклонно да се борят с това явление в името на "политическата чистоплътност". Задача на компартията за близките 10 години и до 2049 г., когато ще се чества стогодишнината на КНР, е "да превърне Китай в богата, могъща, демократична, цивилизована и хармонична държава", заяви в отчетния си доклад Ху Цзинтао.

Генералният секретар на компартията отбеляза в заключителната си реч, че конгресът "приключва победно", съобщи Франс прес.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
RCI преди 11 години
4,новата мантра на другарчетата е "китайски модел"(пак комунизъм някакъв).Искаме като Швейцария да бъдем ... обаче,като китайците да правим(?)!Тук въпросът не е макроикономически,психиатрически е!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 някой да те е карал да гласуваш за ГЕРБ , аз не съм гласувал за тях и никога не бих гласувал , за мен има само една десница в България другите са ментета ,а за леви все още чавка не ми е испиола мозъкла за да гласувам за тях.
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2 ние сме поне 50 места пред тях по БВП на глава от населението през ППС , така че споко инче нека си го мерят с когото искат , аз китаец неща да ставам.
2
2
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Ако си прочел изказванията на така наречените старЕЙшини(по-точно старшини от милицията по времето на соца) на герб, тези са направо пионерчета. Тогава си помислих, че съм сънувал 23 години и се събуждам по времето на бай Тошо на конгрес на БКП. Ама то не е далече от истината - гербераст нечленувал в БКП - няма. И физиономиите и манталитетът им са милиционерски.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ураааааааааааааааааааааааа , егати потреса