Еврогрупата и МВФ се споразумяха за намалението на гръцкия дълг

Дълговото бреме на Атина ще бъде намалено с 40 млрд. евро
Обновена: 27 ное 2012 08:30 | 27 ное 2012 08:30,
51
Еврогрупата и МВФ се споразумяха за намалението на гръцкия дълг
Снимка: архив, Reuters

Финансовите министри на еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) постигнаха споразумение за намалението на гръцкия дълг след над 10-часови преговори, предаде Ройтерс.

Кредиторите на Гърция си поставиха за цел да намалят дълга на страната с 40 млрд. евро до 124% от брутния вътрешен продукт (БВП) към 2020 г. чрез пакет от мерки.

Ще продължат обаче дискусиите за точните стъпки, които да бъдат предприети, за да се намали дълговото бреме на Атина. Обсъжда се и вариант за обратно изкупуване на гръцки облигации, както и понижаване на лихвите по спасителните заеми за Гърция.

На масата на преговорите е и печалбата на Европейската централна банка (ЕЦБ) от гръцките облигации, които държи. Дискутирана е и възможността да се отложат лихвените плащания по спасителните заеми от временния фонд на еврозоната с 10 години.

Все пак постигнатата договорка отблокира забавените траншове от спасителната помощ за страната, както и за рекапитализирането на гръцките банки, отбелязва агенцията. Отблокирана е финансова помощ за страната в размер на над 43 млрд. евро, която ще започне да се изплаща до дни.

Според източник на Ройтерс, запознат с преговорите, но пожелал анонимност, финансовите министри са намерили начин да запълнят финансовия недостиг на Гърция до 2014 г.

МВФ освен това продължава да настоява, че министрите на държавите от еврозоната трябва да предприемат допълнителни мерки за понижаването на гръцкия дълг с 20% от БВП. Фондът освен това иска европейската валутна общност да се ангажира с допълнителни мерки за намаляването на дълговото бреме на Атина, но само след като Гърция изпълни договорените с кредиторите цели.

Засега Германия и северните държави от еврозоната са против допълнителното опрощаване на дългове на Гърция. Германският финансов министър Волфганг Иойбле продължава да настоява, че това е незаконно.

Не всички централни банки също така са съгласни да поемат загуби от инвестициите им в гръцки дълг. Сред тях са Bundesbank и ЕЦБ.

Още световни икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: МВФвъншен дългГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
ГУРУ ТРАКИЕЦА преди 11 години
Зъбите ми тракат от студ и глад:Трак,трак,трак.Аз съм тракотурак потурнак. Но бог вижда! Истината ще се разкрие.
43
0
 
5
 
! Отговори
Историк преди 11 години
Дами и господа.БЪЛГАРИ!Имайки в предвид, предизвикателствата на 21 век за целоста и единството на нашия малък народ, дължа да отбележа следното:Взимайки под внимание,че след близо 23 години "демократичен" преход, над 90% от населението ни води скотски живот, напълно логично е, че произлизаме от скотите!Надявам се,че това е напълно ясно на целия народ.Въпроса е,какво сме способни да направим,като единна и неделима нация от сега нататъкза просперитета на България?!
42
0
 
9
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Мизерията прояжда народа, а управниците го заблуждават с проблемите на вуте кото живее 1000 пъти по-добре от нас, идеята на който е да промие мозъка на раята, да се подсили неговото фалшиво патриотично чувство, за да може да носи повече на мизерия и репресия. Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум. Народ, който се храни главно от завистта и злобата си -- това сме; съжалявам, че ви го казвам. А гърците не ги мислете, -- винаги са били, и ще бъдат, много преди нас.......
41
0
 
9
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
.. Хайде бате Бойко, *** е прегърни мама Ангела, целуни я по бузките увиснали като на булдог, извини й се за всичко което си направил и видиш ли българския народ не е разбрал и обещай, че повече няма да правиш така. Вземи и Монката, ама гледай да не му се замъгляват често очилцата, че зрителния проблем му е очеизваждащ. Па ако постигнете и трошичка от това на съседите евала! Поздрави на счетоводителя Дянков от братския гръцки народ. Честити коледни добавки на гръцките пенсионери и весело изкарване на коледните празници. "Страданията на гръцкия народ" се отлагат до следващото отписване на още една част от дълга след няколко месеца и до пълното му отписване през следващите 2 години. Така е когато не се отговаря само YES на чуждите конквистадори.
40
0
 
10
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Фатката е не да се набиеш със заеми и после да ти го набият дълбоко, за да ит излезе през носа, а да нарепиш до откат, без да си заложил нищо, освен мъгливото понятие - дълг на суверенна държава и като дойдат да ти кажат: Дай, ти да вдигнеш 2-3 бунтчета, 4-5 сълзливо-сополиви статийки в местния Dnevnik как милите гърци изнемогват с 18-та заплата, малко промиване на мозъците с "люлката на демокрацията", "основните принципи - свобода, братство, равенство, солидарност и между човеците - благоговение" и т.н. и т.н. Но за това се искат 2 неща - на първо място държавници и на второ място единен народ, но преди всичко топки, много топки. Е, това липсва тук, но сините каски, червените кхмери, ълтоципокрилите махарабадуги и розовогъзестите калинопитекантропни герберасти не можете да го схванете. Щото много по-лесно е за властта да буха народа като брашнян чувал и на базата на всеобщ геноцид (Бг е намаляла с 2 милиона или почти ¼)Не забравяйте, че спасението на Гърция е и спасение на България! Евентуални масови фалити на гръцки банки и гръцки фирми биха се отразили доста зле и на нашата икономика! Като говорим за отписване на външен дълг, не забравяйте, че преди 15 години и на България беше отписан не по малък външен дълг, като процент от БВП, но за съжаление тогава нямаше кой да ни даде спасителни помощи! В интерес на България е Гърция да получава траншове и възстановяването да бъде максимално бързо!!!
39
0
 
3
 
! Отговори
АЛОООО преди 11 години
Дянкофффф ,ходи на частни уроци ,*** щял да пляска този и онзи!!! е те това е политика а ние сме отличници. Да ви пикая на стабилността ,уморихте хората от глад и мизерия вече 4-та година !!! Няма и не виждам надежда !!! Ама и ние си мълчим ,защо да чакаме избори та тези да си ги фалшифицират!!! И да ми наглее после ,че видители бил спечелил!!!
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е ТВА Е - МАЗНИТЕ ГЪРЦИ ПАК НАМАЗАХА.Докато Европа не ги остави,те ще си бъдат нагли и ще харчат на поразия,без да бачкат.Ние като сме хаптали,тая същата Европа ще ни реже парите,а ние ще се хвалим колко много ни отпускат.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците са заслужили.Когато бомбардираха Югославия нашите политици даваха коридор на чуждите самолети,а в това време милиони гърци протестираха срещу бомбардировките.Да застанеш на страната на агресията,това е въвличане на карма на българският народ.
36
0
 
3
 
! Отговори
Лила преди 11 години
на Гърция,винаги ще опрощават дълговите, така е като е най хубава и кипра мома на света, но как да я вземат заедно с гърците ,много трудно, американчето предния мп, се опита да я продаде на америка но си замина и то много бързо
35
1
 
7
 
! Отговори
добре си живеем преди 11 години
Българина явно много обича да го ши.бат герберасти прости....пак гласувайте за тях
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На гърците опрощават кредитите, а нас гледат как да ни унищожат. Отблокират и 43 милиарда помощ и опрощават 40 милиарда. Че това си е чист подарък. Кой ще даде даром на България 40 милиарда евро? С толкова пари може да се тласне стопанството напред. Но на нас няма да дадат. Ние сме финансови отличници.А на гърците още ще опростяват. Как се изплащат повече пари, отколкото изкарваш? Като и направят дълга 80% от БВП вече ще са платежоспособни. И така ще стане накрая. А ние да го духаме.
33
0
 
0
 
! Отговори
do 20 преди 11 години
prav si ama i razhodite v sofiq sa nai mnogo.1000 leva zaplata ama pri tezi kvartiri,tok,voda parno i hrana.ne mi se struva 4e e nai dobre da se jivee v stolizata,osobeno ako si sam 4ovek.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който няма дългове, няма и опростяване на дългове. А софиянци са за завиждане с огромните заплати за това новата мода в центъра е магазини за цигари и алкохол и дрехи втора употреба ...
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е вече трето опрощаване на гръцки дългове. И така ще бъде поне до 2022 г. според новия план на ЕС и МВФ.
30
1
 
20
 
! Отговори
BG-2012 преди 11 години
Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум.
29
2
 
22
 
! Отговори
Лисан преди 11 години
Тикво, научи ли нещо от гръцките политици? Само с "Винету" не става.
28
3
 
2
 
! Отговори
men преди 11 години
от пусто в празно. мазните импотентни чичковци нямат наяждане.
27
0
 
13
 
! Отговори
събуди се народе преди 11 години
"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщата на тепсия"Васил Левски 09.01.1973
26
2
 
12
 
! Отговори
пърдянкоооооф преди 11 години
ЕС - ПИРАМИДА !!!
25
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФАЛИРАЛИТЕ ГЪРЦИ ЗА КОЛЕДА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ РАЗДАДАТ ПО 400 ЕВРА. А ЗА ОТЛИЧНИЦИТЕ ОТ ТИКВОЛАНДИЯ ЕДИН ПО-КОРАВ И ЧЕПАТ.