Там, където работните места са лотария

Докъде я докараха испанците заради кризата?
2 дек 2012 14:32,
100
Там, където работните места са лотария
Стотици хиляди испанци изгубиха домовете си заради кризата. Снимка: БТА

В един испански град, където 1 на всеки 3-ма души е без работа, да си намериш такава буквално е като да спечелиш от тотото, разказва БиБиСи.

Аламеда е градче, заобиколено от старателно подредени маслинови дръвчета, които се разпрострират на площ от десетки километри. Разположен на два часа източно от Севиля, този град е истински лабиринт от тесни улици, портокалови дръвчета и спретнати къщи.

Кметът Хуан Лоренцо Пинера изгледжа познава почти всички жители. Докато минава през централния площад много от хората го поздравяват, други го спират и му задават въпроси. След като Испания потъна в жестока криза, очаквано повечето въпроси са свързани с това дали ще има работа за всички.

„Ситуацията е много трудна“, казва Пинера. „Всички мъже тук работеха в строителния бизнес и след „спукването на балона“ в този сектор останаха безработни. И повечето вече нямат право на социално подпомагане. Има цели семейства прогонени от домовете им, а в кметството всеки ден идват хора, които молят за храна“, споледя кметът.

В тази безизходица управникът взима решение, с което да помогне на хората, доколкото това въобще е възможно – предлага почасова общинска работа в кметството, която се разпределя между множеството чакащи чрез лотария.

Безработните или 34 на сто от населението на Аламеда (5 600 души) могат да се запишат за жребий, чрез който се определя кой да получи работа като чистач, строител и т.н.
Така, например, всеки месец 8 жени са избирани за чистачки в общинските сгради. Работят по 4 часа на ден и получават 650 евро на месец.

Повече от 600 жени са се записали за участие в тази „лотария“ и голяма част от тях присъстват всеки месец на тегленето. То се извършва лично от кмета, който тегли пликове с имената на „печелившите“.
В местно училище 3 от тазмесечните „късметлийки“ чистят подовете на класните стаи. Една от тях е Монтсе Солсона – домакиня, която е работила на маслиновите полета. Сега събирането на маслините е поето от останалите без работа в строителството мъже и Монтсе е безработна от близо 2 години.

„Това, че получаваме възможност да чистим и да припечелваме е страхотна помощ“, разказва тя пред БиБиСи. „Единствено ми се искаше ангажираността да е по-дългосрочна. В края на месеца знам, че трябва отново да се прибера у дома, където ме чакат деца и безработен мъж“, разкрива Монтсе.

Съпругът на друга от чистачките Мария Хосе Бастида дълги години е имал високоплатена работа и на нея никога не й се е налагало да работи... досега. Тя обаче не се свени да участва в лотарията и е повече от щастлива, когато успява да спечели.

„Съпругът ми е безработен от 5 години насам. Двамата получаваме социални помощи от по 426 евро на човек, така че парите, които взимам от чистенето са чудесен начин да плащаме ипотеката на къщата“, споделя тя.

Мъжете не могат да участват в лотария за ангажираност в чистенето. Вместо това 750 от тях вписват имената си за участие в жребия за 4 места в строителния сектор, които са свободни всеки месец.

Сега обаче тази лотария е спряна, защото няма пари за финансиране на строителни проекти.

На всеки 3 месеца се провежда и теглене за улични чистачи, като в него участват повече от 200 мъже и жени.

Хосе Антонио е един от тримата, избрани при най-скорошния жребий. Той е квалифициран електротехник, но е безработен близо 5 години. „Да работя ме кара да се чувствам отново като мъж. Имам малък син и е хубаво, че мога да подсигуря пари за семейството, макар и само за 3 месеца“, убеден е Хосе.
По централните улици в Аламеда могат да се видят множество плакати с надписи от сорта на „Трябва да спасим хората, а не банките!“ и "Как не ви е срам, политици, ние не подкрепяме съкращенията в бюджета ".

Испанското правителство наложи строги мерки за икономии в страната и субсидиите, които доскоро „зареждаха“ бюджета на региона секнаха.  „Точно по тази причина лотарията за работа е толкова важна. Хората знаят, че известно време ще са без работа. Икономиката е мъртва, Те не виждат бъдеще. Лотарията поне им дава надежда всеки месец“, казва кметът на Аламеда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
1
 
! Отговори
настоящ емигрант преди 11 години
Запомнете добре испанците са големи шовинисти и са много единни голяма час от тях са дисциплинирани в работата и работят много държавата е уредена много добре но наскоро станаха *** държава със закон възползват се от емигрантите и от всичко което им носи пари с една дума капиталисти признават само своето безбожници са.
75
3
 
4
 
! Отговори
DANO преди 11 години
DO PISHESHTITE TUK: KOMENTIRAITE STATIATA i PRAVETE I Z V O D I ZA SADBATA NI , SVETA v KOITO JIVEEM , A TE SA : OBEDINENIE OKOLO SEMEISTVO, DECA , RABOTA,,SASEDI I DA SE OBICHAME HORA, DA SI POMAGAME DA REAGIRAME NA VSICHKO KOETO E SRESHTU TOVA , DA MISLIM MNOGO PRI IZBORI kaKTO mislim za sebe si.
74
4
 
12
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
JIVEQ V SEVILLA I MOGA DA VI YVERQ ,4E PO LICEMEREN /A NE TOLERANTEN /,MARZELIV I MARLQV NAROD NE POZNAVAM.TYK E PALNO S NEGRAMOTNI I BIRENI ALKOHOLICI.DA MNOGO E KRASIVO ,NO SAMO TOVA.NAY4ENI SA DA JIVEQT OT POMO6I ....RADVAITE SE ,4E STE BALGARI.NIE SME DOSTOEN NAROD I AKO SME PO EDINNI I SE OBI4AME I YVAJAVAME NQMA DA JIVEEM KAKTO PRED POSLEDNITE GOD.IMAME STRAHOTNA PRIRODA ,PLODORODNA ZEMQ .NIE SAMI SE PODCENQVAME I ZATOVA DRYGITE TAKA NI MA4KAT.
73
8
 
12
 
! Отговори
Маймуна 3-та ръка преди 11 години
Някакви шимпанзета тук тръгнали да се сравняват с испанците, европейците и искат европейско заплащане.А бе ***,както един лекоатлет трябва да тича по бързо за да стигне отдавна изпреварилите го,така и ти трябва да плющиш боб и да работиш здраво,ама не да чакаш на някой да ти оправи живота,а да вземеш живота си в ръце.За съжаление шимпанзетата в България мислят като шимпанзета,работят като шимпанзета и естествено живеят като животни.Не ти трябва много мозък да се огледаш в каква *** живееш.
72
3
 
15
 
! Отговори
do 89 преди 11 години
И мой приятел е живал и работил в Испания и наистина е уредена страна с работещи институции и толерантни хора.Но ми е казвал,че испанците не са по работата.Много обичат фиестата.Икогато трябва да сесвърши работа,отговорът е "маняна",т.е утре.Имат много повече празници от нас.Освен това живеят на кредит с кредитни карти.Но не като нас,за да си платят сметките,а за дискотеки и ресторанти.Прекалено разточителна е била социалната политика там-и те много *** хрантутят като нас.
71
4
 
23
 
! Отговори
angel преди 11 години
Бях в гръци завод. Блестеше от чистота и ВСИЧКИ РАБОТЕХА. Тука имам наблюдения по заводите и преди и сега от 30 години - всеки гледа да се скатае. Трудолюбието на българина е МИТ! Само отидете в кафене или ресторант в делничен ден - пълно е, за каква работа става въпрос?!
70
3
 
22
 
! Отговори
Радост преди 11 години
Хайде да не се оплакват гърци,испанци и други,че вече на всички им писна от тях.Мога само да им пожелая да дойдат в България и да видим дали и 1 ден ще изкарат.
69
6
 
20
 
! Отговори
бивш емигрант преди 11 години
Болшинството от по-долу пишещите са мн.далече от истината за Испания и испанците.Работих и живях 1,5 години там и смея да твърдя ,че са много толерантен и достоен народ,с уредена държава и работещи институции.Само че кризата не подмина и тях.И недейте да злобеете,защото там наистина се работи здраво,за което и получават повече.Испанците скоро пак ще си стъпят на краката,но да се видим ние-кога ще заработим като тях,за да имаме оправдани претенции за каквото и да е
68
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странно защо Дянков не иска да обясни, защо испанците не идват в България да работят, като по неговите думи сме изпреварили Испания ????
67
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия билдерберги съсипаха Европа.
66
1
 
8
 
! Отговори
Геренбахче преди 11 години
Гиби Искренов, кандидат за районен кмет от листите на ДПС:''Вярвам, че с помоща на Ахмед Доган ще успея да допринеса за развитието и облагородяването на кв. Подуене.''Ако сте го забравили, да ви го припомня гУвяда!
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докъде я докараха испанците заради кризата?-Докъде я докарахме ние оставете испанците това е въпроса ние я докарахме до под кривата круша!!!!!!!!!!!!
64
3
 
5
 
! Отговори
Муканина преди 11 години
Боже, Боже, колко мъка има по този свят ...
63
6
 
19
 
! Отговори
до 77 преди 11 години
Както в България никой българин няма да се хване да работи в "Чистота",така и на запад има много професии,който не се практикуват от западняците,защото са нископлатени,безпреспективни и небагоприятни за здравето им.Техните *** са емигрантите,готови да работят всичко,но да живеят в цивилизована държава и да имат работа.
62
8
 
46
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Испанците, за разлика от нас, са солидарен народ! Разиграват жребий за работни места, нещо, което е немислимо у нас. У нас, всичко е на шуро-баджанашки принцип, кмета гледа да назначи свои хора и роднини навсякъде, изобщо не му пука за безработните! Частните фирми пък гледат да вземат 20-годишни, с 15 годишен стаж, и опит, ако може, и да ги ползват като товарни добичета, за жълти стотинки! Е. балонът, че чужденците ще се втурнат да инвестират у нас, заради ниските ни заплати, се спука отдавна!
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 76Причината да не се гонят емигрантите от Испания няма нищо общо с икономиката, самото общество в Испания е много толерантно към емигрантите, а причината за това е, че самите испанци в миналото са били емигранти, а и те до някъде, раглеждат южноамериканците като част от тяхната нация.Не е ясно обаче докога ще продължи тази толерантност, тъй като високата безработица в Испания се дължи точно на това
60
1
 
6
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
А ако ти беше този който даваше парите щеше ли да ти бръкне в джоба да плащаш 1500евро заплата вместо 1000,щеше,може ли да фалираш от това,може.За това не гонят емигрантите,защото на дребният бизнес ще му стане още по тежко и фалитите ще станат двойно.Испанците не са глупави като теб,не ги мисли.
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Икономист до 69Определено не споделям твоя оптимизъм :))) нали не очакваш някой връщайки се отнякъде и сблъсквайки се с колосалната бюрокрация и курупция в Бг да се втрурне да харчи спестяванията си, вероятно ще има и такива ентусиасти, но те ще са единици
58
7
 
17
 
! Отговори
Поживял и Видял преди 11 години
Виждал съм как се чисти в Испания,Германия,Англия,в България всеки вижда как се чисти.То вярно не се изисква висше образование,а съвест и там освен чистачите всички останали си вършат работата съвестно.За съжаление в България малко хора си вършат работата съвестно и резултатът е на лице.Когато българските чистачки чистят като испанските,тогава ще взимат и техните заплати.Каквато ви е работата,такова е заплащането ви и спрете да се сравнявате с европейците,щото сте на светлинни години назад.
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 70Всичко е въпрос на пари и заплащане, испанеца няма да я върщи за 1000 евро, но за 1500 ще се замисли :))) А и е хубаво да знаеш че, голяма част от емигрантите от Южна Америка напрактика са неразличими от останалите испанци.