Обама: Светът гледа

Президентът на САЩ предупреди Асад да не използва химически оръжия
4 дек 2012 07:26, Петя Славова
31
Обама: Светът гледа
Барак Обама. Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди сирийския си колега Башар ал Асад да не използва химически оръжия срещу бунтовниците, като го предупреди, че в противен случай ще понесе своята отговорност, предаде Ройтерс.

"Искам да дам да се разбере абсолютно ясно на Асад и онези, които са под негово командване: Светът гледа", обяви Обама на симпозиум на експерти по разпространението на оръжията за масово унищожение (ядрените, химическите и биологичните оръжия). Той предупреди сирийския президент, че "употребата на химически оръжия е и ще бъде напълно неприемлива, и ако вие направите трагичната грешка да използвате тези оръжия, ще има последици и вие ще бъдете държан отговорен".

Обама не уточни как може да отговорят Съединените щати на евентуално използване на химически оръжия от режима в Сирия. По-рано вчера говорителят на Белия дом Джей Карни обаче съобщи, че САЩ подготвят планове за действие при непредвидени ситуации, в отговор на журналистически въпрос дали употребата на военна сила е възможен вариант. Държавният секретар Хилари Клинтън също предупреди режима в Дамаск да не прибягва до химическия си арсенал.

Представител на американските власти изрази опасения, че е възможно Сирия да се подготвя да произведе отровния газ зарин. Сирийското външно министерство се зарече в изявление, че режимът на президента Асад никога няма да използват химически оръжия срещу собствения си народ.

Президентът на САЩ даде да се разбере в своята реч, че страната му ще продължи да подкрепя "легитимните аспирации на сирийския народ", като ще поддържа контакт с опозицията и ще й предоставя хуманитарна помощ. Целта е Башар ал Асад да се оттегли от власт и в Сирия да бъде осъществен политически преход, потвърди той.
Обама направи своето изявление в Националния университет по отбраната във Вашингтон, посветено на 20-ата годишнина от поставянето на началото на програмата "Нън-Лугър" за унищожаванена ядрени и химически оръжия в изпадналото в хаос постсъветско пространство след разпадането на СССР. Инициативата помогна за обезвреждането на над 7600 ядрени бойни глави.

През октомври руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обаче даде да се разбере, че страната му не възнамерява да продължи действието на програмата, което изтича през май догодина. Това намерение на Москва е поредният признак, че толкова хваленото рестартиране на отношенията между заклетите врагове от периода на Студената война може да губи сила, отбелязва Ройтерс.

Обама призова Русия да работи със Съединените щати като "равноправен партньор", за да продължат действието на програматаи да я осъвременят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
32
 
! Отговори
мерт преди 11 години
бурак, НЕ РАЗМАХВАЙ ПРЪСТ, ЗАЩОТО ВЕЧЕ ИЗТИЧА ВРЕМЕТО НА САЩ.
27
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
26 През очите на правовите и демократични страни , защо ти нещо против ли имаш ***.
26
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
27 глупче правителството на Асад се разпада
25
8
 
43
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Ислямистките прозападни плъхове ще бъдат смачкани,приятелю Башар !!
24
8
 
40
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
През чиите очи точно гледа светът?!? Много интересен въпрос - нали?!? Е, някой ако знае отговора - нека сподели с останалите.
23
20
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
21 лайньо ти за рзпространение на химическите оръжия ли сии останалата неграмотна *** която ти е сложила плюсове.
22
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
23 ало белия *** , къде си тръгнал да се изказваш от трибуната си в ***.
21
11
 
48
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Туй негърче май е учило история в Африка та не знае че САЩ изсипаха във Виетнам хиляди тонове химикали,още помня миризмата им,милиони виетнамци измряха тогава....Мръсно негросо,предупредил Асад,*** черножопая.....
20
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надявам се, като стъпят пиндосите на сирийска земя да се изнесат като френски командоси от Коиловци
19
9
 
53
 
! Отговори
41 преди 11 години
*** *** ционистка.
18
8
 
52
 
! Отговори
bg преди 11 години
Obama:sveta gleda,no ne vijda izraelskata jadrena programa.
17
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ммммммммммммммм даааааааааааааааааИпитан сцнарий. Първо се прокламира наличие на оръжия за масово унищожаване, атака (няма такива) вследствие се оказва че операцията била видиш ли за демократизиране на района. Справки съседен ИРАК
16
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките американци... доларът изчезва и те се побъркват, не знаят какво да правят ахха
15
20
 
33
 
! Отговори
1 преди 11 години
Ами Асад не става
14
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турците също са били наемници в началото, общо взето цялата сила на САЩ в момнта е до 1-2 думи ,след жилищната криза им е нужна само една петролна и нещата са станали неконтрулируеми.Ерата на Америка е на път да приключи.
13
12
 
54
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Когато змията я трепят,тя хапе най-много....Сега този негросо ще предизвика ядрена война,защото САЩ са в ролята на змията,нали цели 25 щата искат да се отделят.....Но всичките му старания само ще ускорят предсказанието на баба Ванга че САЩ ще се разпаднат на отделни държави при президент арапин,т.э. ***!Дай боже баба Ванга да се окаже права!!!АМИН
12
9
 
54
 
! Отговори
Сашо преди 11 години
Да света гледа как срещу Сирия се води война от групи ислямски терористи който са финансирани и въоръжавани от САЩ и Турция,да света гледа как уж борците с тероризма САЩ подкрепят убийците от Ал кай да който избиват мирни хора,взривяват бомби,убиват деца,цинизма на този няма граници.....
11
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То света и вижда ,айде пускаите химическите обвиняваите и влзаите.Вече не е важно правотата ,а какво ще кажат медиите.
10
27
 
33
 
! Отговори
фдфд преди 11 години
дявола асад заслужава да падне от поста си.тези които по долу са писали глупости са абсолютни *** и нищо не разбират
9
9
 
46
 
! Отговори
Бесен Данъкоплатец преди 11 години
Дами и Господа.. СНЕГЪТ ОТНОВО "ИЗНЕНАДА" СОФИЙСКА ОБЩИНА! Дори и на 3 Декември.. Дори и не чак толкова солиден.. защото всички знаем какъв сняг е валял по тук! Но крадливите шефчета от общината плюс всички занимаващи се със почистването на снега и най вече-ЛЕДЪТ най вероятно отново са "ИЗНЕНАДАНИ НЕПРИЯТНО" ! Как НЕ ГО Е СРАМ този сняг толкова рано да завали.. и да се превърне и в ЛЕД толкова бързо? НЯКОЙ МИНАЛ ЛИ Е ПРЕДИ МАЛКО ПО ОСТА МЕТРОСТАНЦИЯ "СУ К.ОХРДИСКИ" ДО ПАМЕТНИКА ЛЕВСКИ ДА ВИДИ?!?