Еврогрупата отблокира спасителния транш за Гърция

Страната ще получи незабавно 34,3 млрд. евро
13 дек 2012 17:01, Елка Василева
2
Еврогрупата отблокира спасителния транш за Гърция
Гърция получава незабавно 34,3 млрд. евро от спасителната помощ. Снимка: архив, Reuters

Финансовите министри на държавите от еврозоната се договориха на Гърция да бъдат незабавно изплатени 34,3 млрд. евро от спасителната помощ, предаде АП.

Страна трябва да получи общо 49,1 млрд. евро по линия на втората спасителна програма. Останалата част от сумата обаче ще бъде изплатена на няколко пъти в началото на 2013 г., за което Еврогрупата се договори още преди няколко седмици, припомня агенцията.

В замяна на средствата Атина трябваше да се ангажира с по-нататъшни мерки за строги икономии, включително повече съкращения на разходите и увеличаване на данъците.

Гърция трябваше да изпълни успешно и операцията по обратно изкупуване на облигации. „Днешното решение ще премахне облаците, които са надвиснали над Гърция“, коментира еврокомисарят по паричните въпроси Оли Рен.

За рекапитализация на банките ще бъдат изразходвани 16 млрд. евро от сумата, съобщава гръцкото онлайн издание ekathimerini.com. За бюджетни нужди ще се използват 7 млрд. евро от транша, а с 11,3 млрд. евро ще се финансира програмата за обратно изкупуване на облигации, която приключи в началото на седмицата.

Очаква се днес следобед в Брюксел да дадат пресконференция гръцкия премиер и финансов министър Андонис Самарас и Янис Стурнарас.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Черен ден" за тези които очакваха гъркините ! Сега да си сменят ръчичката и да не забравят да си я намажат с вазелин ,че мазоли ще им излязат от "еб..не"!
1
5
 
4
 
! Отговори
Башаслаанооглу преди 11 години
Защо днес 13 декември бяхме лишени от новини на майчин език по БНТ В 16 часа ! Това е нарушение на конституцията !