Св. св. Кирил и Методий остават с ореоли на словашката монета от ?2

Еврокомисията одобри проекта въпреки възраженията на страни от ЕС
14 дек 2012 16:45, Елка Василева
5
Св. св. Кирил и Методий остават с ореоли на словашката монета от  ?2
Словашка монета евро. Снимка: архив, Reuters

Славянските апостоли св. св. Кирил и Методий могат да запазят ореолите си на възпоменателната словашка монета от две евро въпреки възраженията, изразени от някои страни от ЕС, обяви днес финансовото министерство в Братислава, цитирано от Франс прес.

Европейската комисия в крайна сметка прие първоначалния проект за монетата, след като преди това бе поискала от Словакия да махне християнските символи, за да спази принципа на религиозната неутралност.

Използването на тези символи породи протестите на Франция и Гърция, съобщиха медиите.

Още по темата

"Финансовото министерство приветства одобрението на монетата с ореолите и двойно пресечен кръст", се посочва в комюникето на словашкото финансово министерство.

Монетата с ликовете на св.св. Кирил и Методий ще бъде пусната в обращение през 2013 г. по случай 1150 години от идването на двамата братя във Великоморавия да разпространят християнството.

През 1980 г. св.св. Кирил и Методий бяха обявени от папа Йоан Павел Втори за светци-покровители на Европа заедно с още четирима европейски светци, припомня Франс прес.

Всяка страна от еврозоната, чийто член е Словакия от 2009 година, може да издава веднъж годишно възпоменателна монета от две евро, чиято обратна страна да е с различен вид от обичайния, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
13
 
! Отговори
Ценител преди 11 години
Това оспорване от християнски държави за правото за поставяне на християнските символи е израза на унизително отстъпление спрямо исляма.А ислямът настъпва, той не разбира от толерантност, за него това е "нормалност"
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Върви народе , възродени към светли бъднни върви, 4е Солунските двама братя .....ко,тана бе ?
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двама се карат трети печли докато ние и македонците си ги мериме кой по по най , то словаците нали са си европейци на бърза ръка си спретнаха реформите , влязоха в ЕС влязоха в Европеската валутна зона и естествено на Еврото да си сложат и покръстителите , само че познайте дали ние след години ще моцеме след като вече те ползват Светите братя за символи.Вие си ривиете пак за Русия панславизма и православието а и да не забравая и Тодор Живков.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Словаците са патриоти и се пазят историята !
1
1
 
22
 
! Отговори
някой преди 11 години
Слава Богу!