(Д)Ефектът "Берлускони"

Медийният магнат пак се цели във властта и разбуни духовете на Ботуша
16 дек 2012 18:57,
25
(Д)Ефектът "Берлускони"
Силвио Берлускони и Марио Монти. Снимки: Reuters

Новината от Апенините за очаквана оставка на премиера-технократ Марио Монти и евентуалното завръщане на поста на ексцентричния Силвио Берлускони беше посрещната с притеснение от международната общност. 

Списание „Тайм” цитира финландския министър по европейските въпроси Александър Стуб, който написа в социалната мрежа Twitter: „Притеснен съм. Мисля, че Монти е един от най-добрите европейски лидери, с които разполагаме”.

Мартин Шулц, германският политик, станал обект на безвкусна шега за концлагери от страна на Берлускони, беше още по-директен: „Европа се нуждае от стабилност. А Берлускони е обратното на стабилност”.

По случая позиция зае и църквата. Кардинал Анджело Баняско заяви, че италианците не могат да си позволят „заличаването на цяла година саможертви”, визирайки строгите икономии, реализирани при управлението на Монти.

Кризата беше разпалена от големия играч Берлускони. Въпреки че съвсем наскоро беше въвлечен в поредния шумен съдебен процес, а и заяви, че да бъде премиер вече не е негова цел, той демонстрира желание да се завърне в активния политически живот.

При една от редките си визити на тренировъчното игрище на своя футболен клуб Милан той посочи, че има намерение да се завърне в политиката. И да се кандидатира за нов премиерски мандат. 

Това заявление беше последвано от незабавно оттегляне на подкрепата на съпартийците на медийния магнат към кабинета на Монти. Гласовете на хората на Силвио срещу правителството не бяха достатъчни за сваляне на управляващите, но обещават жестока политическа криза.

Играта на Берлускони изглежда ясна – партията му се въздържа при приемането на непопулярните проектозакони за орязване на бюджета и така поставя отговорността в ръцете на своите политически опоненти. Характерният за милиардера популизъм отново излиза наяве. А именно този популизъм нееднократно му е носил необходимите симпатии сред избирателите.
 
Марио Монти обаче не е готов да играе по свирката на Силвио Берлускони. Технократът даде да се разбере, че оставката му е въпрос на време и по-точно до момента, в който бъде гласуван бюджетът. Очаква се това да стане до края на годината. Монти не смята да играе ролята на средство за връщане на Берлускони във властта.

Само преди година именно Берлускони подкрепи Монти, на когото се падна задачата да извърши реформата. Реформа, свързана с мъчителни съкращения в редица сектори. Сега, когато промените вече са почти завършени с подписа на технократа, медийният магнат изведнъж застана в опозиция, в защита „правата на народа”.

Към момента победата изглежда далеч от ръцете на Силвио, но това може бързо да се промени. Партията му има около 15% подкрепа, сочат последните социологически проучвания. Лявоцентристката „Демократическа партия” е ранен фаворит за вота през 2013 г. с около 30%. Марио Монти също по всяка вероятност ще се включи в изборите, но по-скоро като част от широка коалиция, отколкото със самостоятелно движение.

В краткосрочен план ефектът „Берлускони” може да донесе сериозни негативи на Италия, пише „ТIME”. При новото разпределение на силите в парламента приемането на ключовия бюджет и редица други важни законопроекти е поставено на карта.

На външнополитическата сцена положението също не е особено розово. Подкопаният авторитет на Марио Монти твърде вероятно ще се окаже последният пирон в ковчега на южноевропейските мераци за изгодни решения в ЕС по отношение на справянето с кризата. Гласът на Испания, Франция, Португалия и Гърция отдавна заглъхва пред германската машина, що се отнася до финансовите проблеми на съюза.

Ако и Италия загуби своята силна позиция, то ни очакват едностранни решения от страна на Берлин, опасяват се на Апенините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
kapo преди 11 години
Силвио Берлускони - премиер.Никол Минети - министър на държавната администрация.Карима ал Махруг - министър на младежта и спорта...и т.н.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Италианците станаха за посмешище с този Берлускони. Те е.ач ли си избират или държавник? Първото го кара на фармация, за второто вече се видяха възможностите му.
20
3
 
1
 
! Отговори
Пустиняк преди 11 години
Този.... мафиот Берлускони, който вече страда от старческа инфантилност е един от кумирите на Бат ви Бойко. Другият е Путин. Отдавна успял да завърши симбиозата между мафия и държавно управление в страната си, но когато стане напечено отстъпва поста си на някой компетентен да вади въглените от огъня и после като върховен популист да се изказва против мерките за икономии при положение, че 75 % от Италия е жива умряла и в ръцете на мафията, а на север като го видят и започват да искат отцепване.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 15Хахахахах, "македонската нация" била измислена от Димитров и Благоев :)))Пич, прочети малко история, виж кой е Стоян Новакович па тогава пиши глупости по форумите !
18
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Това което е останало от Т. Живков все още пречи да стигне геноцида докрай. Лично на Тодор Живков, а не на комунизма, защото и при Чаушеско беше комунизъм и при Тито и другите.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 15 neznam no po vreme na komunizma ima6e nqkakvo dvijenie napred dokato sega ve4e nqma darjava a samo teritoriq nemoje da promeni6 istoriqta brato kakvoto bilo bilo trqbva se varvi napred 20 godini ve4e a vse obvinqvame komunizma i toi e imal dobri i lo6i strani kato kapitalizma predi tvoqta rabota e kat na onq ako babami be majka 6te6e da ima drajka a 4e berluskoni e mafiq si e taka polovinata rumaniq e negova a toi e golqm priqtel i na bat boiko 4e i na putin
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя колко и какви мацки е опраскал......не че съм завистлив, ама все пак......-----тоя и 10 секунди не може да го задържи прав, само опипва кат' Колчо слепеца !
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера как Берлускони все е на власт като италианците не го искат !
14
0
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
zabriavia6 2 000 000 000 000 evro koito italiancite sa izxar4ili ve4e i mladite triabva da vra6tat
13
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До стоян петровПич ти си наивник от класа, нито Берлускони не е нито толкова корумпиран нито толкова вреден за страната си като някои от нашите политически лидери. На първо място *** Тодор Живков, която ликвидира без съд и присъда над 200хил. невинни българи е по-вреден за нас даже от Мусолини за италианците, а *** Георги Димитров, на която *** като теб бяха издигнали мавзолей е един от акушерите на измислената "македонска нация", заедно с един *** на име Димитър Благоев.
12
8
 
12
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Даже и в българския политически живот нямаме такъв *** като Берлускони. Спокойно може да се кандидатира за най-корумпирания европеец. Съперничи му единствено Ахмед Доган, но мащаба е много по-малък. Берлускони отдавна трябваше да търка затворническия нар, но услужливи магистрати забавиха делото и го хвана давността. Позната картинка нали. Но всъшност така се става пич нали. Крадеш, лъжеш, мамиш и си велик. Възхищавайте се българи.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Берлускони е може би един от най-умните политици в съвременната италианска История! Политическата криза в Италия,(а тя не е от днес или от вчера) се дължи на това,че в политиката им има само пенсионери! Вземете за пример президента им - Джорджо Наполетано,над 90 годишен е и още не пуска кокала.Берсани,Казини,Вендола....Всички са измамници,подобно на нашите мутри в парламента.Единствения млад и трезвомислещ политик е Ренци-Кмета на Флоренция...
10
1
 
2
 
! Отговори
галактика преди 11 години
до 8 - Относно Кадафи имате грешка. А сега по темата - Берлускони предвижда забавяне на фестивала "Сан Ремо", защото се опасява някой да не изпее нещо, с което да обърка предизборната кампания. Преди време Челентано показа смелост, както и миналогодишната победителка. Това обаче не е мярка, на която трябва да се залага.
9
5
 
14
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Берлускони само може да буди завист сред нашите политици-***!!!!!!!!
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако италианците искат да станат мизерници като нас да продължават с ненужните икономии, икономиите са майката на мизерията и не водят до нищо добро и ние сме един от най-добрите примери за това...
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Берлускони определено е правилният избор, защото той не е *** на немските интереси. Италия няма нужда нито от еврозоната нито от еврото и е безсмислено да се прилага строги икономии жертвайки младото си население и обричайки го на безработица и мизерия, след като самите немци очевадно не го правят, а лъжат останалите, че са финансово дисциплинирани.
6
6
 
14
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Берлускони има...твърда ръка и затова западняците се плашат,че хич не им...мълчи.Голяма е вероятноста,народът пак да му...поверва.Аве Цезар,обречените те...поздравяват.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Муахахахаххаха...Берлускони си прави каквото си иска...нали щяха да го вкарват в панделата? К'во стана...пак се точи за властта. Тоя го признавам, живял е поне 100 наши мизерним живота.
4
9
 
6
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 11 години
И аз приветствам идването на немската машина .... видяхме едно време руската какви ги надроби!
3
2
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 11 години
Тоя колко и какви мацки е опраскал......не че съм завистлив, ама все пак......