Зимна буря връхлетя Ливан и Сирия

В Израел натрупа 15 см сняг, в Йордания термометрите паднаха под нулата
Обновена: 10 яну 2013 15:57 | 10 яну 2013 15:36, Елка Василева
17

Мъж чисти снега пред магазина си в Ливан. Снимка: Reuters

Най-тежката зимна буря от две десетилетия насам връхлетя тази седмица Ливан, Сирия, Йордания, Турция и Израел. Загинали са 17 души.

В редица райони на Сирия падна сняг и температурите паднаха до минус 6 градуса. Дебелината на снежната покривка на някои места достига един метър.

В Турция силните снеговалежи в централните, източните и югоизточните части на страната оставиха стотици селища откъснати от света. Температурите там паднаха до минус 7 градуса. В Истанбул има затворени училища, отменени са много полети, има затруднения в движението на градския транспорт, пише NEWSru.

В столицата на Йордания Аман се редуват снеговалежи и проливни дъждове. Затворени са училищата, държавните учреждения. Много пътища в страната са непроходими. В някои райони снежната покривка се повиши с до 20 сантиметра за едно денонощие, а температурите паднаха под нулата, което е много рядко явление за този субтропичен регион.

В Ливан от няколко дни бушува ураган. В страната са затворени всички основни пътища, не работят училищата. Обилните снеговалежи предизвикаха силни наводнения – наводнени са части от Бейрут.

Поради силните снеговалежи и наводнения властите в Израел отмениха занятията в училищата и затвориха детските градини в Ерусалим, Хадер, на Голанските възвишения, в Галилея, в Цфат. Сняг валя дори в пустинята Негев. Училищните занятия са отменени и на Западния бряг на река Йордан, но там това е направено заради наводнения.

През последното денонощие в Ерусалим е натрупало 10-15 см сняг. „Джерусалем пост“ съобщи, че поради заледяване полицията е затворила шосето Ерусалим – Тел Авив. В Ерусалим е парализиран градският транспорт. Жителите са помолени да не излизат на улицата, ако това не е крайно необходимо.

Над 500 души са потърсили помощ от спасителните служби вчера. Бурният вятър, достигащ над 120 км/ч, е повалил стотици дървета, скъсал е електропроводи.

Снежната покривка в Ерусалим и в планинските райони ще се задържи най-малко до 11 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
х преди 11 години
То това е от "глобалното затопляне"... ; -)
12
0
 
0
 
! Отговори
до цако преди 11 години
Цако ,нали руснаците са настраната на Сирия-Асад ?....
11
0
 
0
 
! Отговори
Цако преди 11 години
И друга буря ще вилнее в района:"Руски бойни кораби ще проведат най-големите в историята учения в Средиземно море, заяви пред журналисти министърът на отбраната на Русия генерал Сергей Шойгу.Руските бойни кораби се намират в Средиземно море в съответствие с набелязаната програма. Те се подготвят за провеждането на най-големите в историята на страната междуфлотски учения, отбеляза министърът. В тези учения ще вземат участие кораби от всички флоти на Русия, подчерта министърът.Хахаха!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kitaichite i te napraviha HAARP i si go vrashtat na evreite :)
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако знаете колко ми пука, на шлифера....
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е побелели малко тумните:Д
7
0
 
2
 
! Отговори
IVo_1 преди 11 години
да се оправят.... не са малки. Не са и бедни .... щом имат пари за война от толкова години ...трябва да имат и за дрехи и за снегопочистване....
6
0
 
1
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
До 6:Като вида некой такъв, като тебе дето бълнува за ХААРП-ове и други подобни и направо мъка ми става, да Ви ожали човек колко сте промити мозъци!!!До 1:Глобалното затопляне не значи затопляне навсякъде означава промяна на климата, поради топене на полярните шапки, на някои места ще стане по-топло на други по-студено, както се вижда и в България, повечето хора си спомнят зимата, преди 10на и повече години каква зима беше :)...
5
0
 
1
 
! Отговори
Battlecruiser преди 11 години
До ХААРПИма ягоди
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно време си мислих ,че в северна африка никога не студено , после взех да сгрявам ,че разликата е няколко градуса и дали е 12 или -5 е въпрос на един вятър и буря.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Там на студ не държат , и доста *** ше отидат при аллах!!
2
0
 
1
 
! Отговори
Koko преди 11 години
You can do eeeettt
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега ще се почнат едни за глобално затопляне и за края на света.