Възрастните "да побързат да починат", иска японски министър

Таро Асо предпочита да умре, а не да е в тежест на държавата
Обновена: 22 яну 2013 16:59 | 22 яну 2013 16:58, Елка Василева
81
Възрастните "да побързат да починат", иска японски министър
Таро Асо. Снимка: архив, Reuters

Японският финансов министър Таро Асо заяви, че пенсионерите трябва да бъдат насърчени „да побързат да си тръгнат от тоя свят“, вместо да костват на правителството средства за медицински грижи, когато вече не могат да се грижат за себе си, съобщава Асошейтед прес.

„Бог да ви е на помощ, ако ви принудят да живеете, когато искате умрете. Не може дори да спите добре, когато знаете, че всичко това се плаща от правителството“, е заявил Асо, който е и вицепремиер на страната, на среща на националния съвет за социални реформи.

„Този проблем няма да се реши, освен ако не ги насърчим да побързат да починат“, посочва  той.

„Нямам нужда от такъв вид грижи. Аз ще умра бързо“, изтъква Асо, допълвайки, че е оставил писмени инструкции животът му да не бъде изкуствено удължаван.

Това не е първият случай, при който 72-годишният Асо е предизвиквал фурор с изказванията си. През 2001 г. той заяви, че успешна държава е тази, където „богатите евреи искат да живеят“.

Демографският проблем е чувствителна тема в Япония, където почти една четвърт от 128-милионното население са на възраст над 60 г. През следващите 50 г. това число се очаква да нарасне до 40%.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
я сега видях че били двама ***-*** ама ааа се е изходил малко по-рано по тематаДо ааа
57
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я, Хитлер си е обръснал мустака.
56
0
 
16
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Този поне е откровен - другите се правят на загрижени !!!
55
19
 
0
 
! Отговори
ааа преди 11 години
Абе има лесно толкоз като искат да се оттърват ,американците толкова много бомби имат за тестове,тоя министър маи това иска да събере пенсионерите някъде и да ги бомбандират(японския Хитлер)
54
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя *** е много смел на думи ама на дела май не го бива. От толкова години играе важна роля в икономиката на Япония и единствоното,което е доказъл е че не го биви за икономист. Да докаже с личен пример,че поне може да се оттегли с "достойнство".Аз си мислех че Дянков се е учил на разсипия и геноцид в САЩ, а то се оказа че подръжавал на Япоснката школа. Ех това перо-старите хора,на много псевдо политици попаднали с негативен вод в управлението са им трън в очите и с радост биха ги зачеркнали
53
0
 
19
 
! Отговори
Легенда за Нараяма преди 11 години
В този филм се показва това, което говори японския министър. Преди време след 70 годишна възраст сина е задължен да предостави родителя си на животните и птиците в планината. Намерете си това велико произведение на японското кино, гледайте го и мислете. Навява жал съдбата на тази нация, на която вече 70 години обещават просперитет, стига да се търпят лишения. Там се почива 6 работни дни(толкова почива и моето семейство) и се живее на 45 м2. Друга вселена, друг манталитет, желая им късмет.
52
18
 
0
 
! Отговори
гербер преди 11 години
японския министър е чел трудовете на Дянков и е член на ГЕРБ
51
17
 
2
 
! Отговори
Stefan_1_Tcholakov преди 11 години
ТАЗИ ЯПОНСКА *** Е ЗА ОТСТРЕЛ.-НЕ НИ ДАВАЙТЕ ПРИМЕРИ С ТАКСАС ...ДАЙТЕ НИ ОРЪЖИЕ С ПАТРОНИ, ЗА ДА ЗАЧИСТИМ ЮДЕЙСКТЕ УБИИЦИ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !-Принц Хари: Убивах талибани, за да спася живот (ВИДЕО) Третият в редицата за британския трон потвърди, че е пряко отговорен за смъртта на най-малко един или повече екстремисти - - blitz.bg/index.php?news=177550mentsform - КАКВА Е ПРИЛИКАТА И РАЗЛИКАТА С ПРИНЦ ХАРИ И ОКТАЙ ЕНИМЕХМЕДОВ ?
50
18
 
0
 
! Отговори
Филип 31 преди 11 години
Ами ако не иска да живее да го гръмнат или да се самоубие какво чака?...*** мръсен японски терорист...Бог дава живот и Бог го отнема...Тези японци са луди. по време на втората световна война, са се изправели срещу картечници,а те са били само с ножове, мислейки че ще ги сплашат представете си каква кървава баня е било...наистина не са добре тези хора, не напразно им хвърлиха не една , а две атомни бомби...буклуци такива, на тях им харесва да се самоубиват това им е в мръсната японска кръв
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изпреварва времето си. Не виждам да е казал нещо лошо.В древна Гърция е имало такива ритуали по старост. А това за кой къде иска живее е старо като света.
48
18
 
2
 
! Отговори
vivian преди 11 години
Леле, тоз японец се е нагрял от радиацията явно :) По същата логика може да призове и хората с увреждания да се отправят по-бързо към онзи свят, че да не тежат на системата. Японска му работа, *** че ги разбери...
47
17
 
2
 
! Отговори
?? преди 11 години
Господин Асо, заповядайте в Б-я , правителството на ГЕРБ ще ви предаде богат опит как се справят с темата с пенсионерите. Давайте им по 75 евро пенсия и проблема ще ви е решен.Какви социални и медицински грижи - просто пенсионерите нямат нужда от такива.
46
0
 
19
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Той и наш Дянков е на същото мнение, с тази разлика че не смее да го каже публично.
45
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този да не се е учил на политика от нашите управници :))
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и българските министри са на това мнение
43
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самурайте не правят медйни изявления, кагато ако искат да си правят сеппуку !
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не може дори да спите добре, когато знаете, че"...правителството е в тежест на държавата, а вие плащате за това !
41
0
 
19
 
! Отговори
До №48 преди 11 години
Драги, горко ти, ако си стигнал само до "Шестоднев"!Има изписани милиони страници след него.Атеизмът не е само комунистически мироглед.И помен не е имало от комунисти, когато е съществувал. Храмът, за който се опитваш да кажеш нещо, не е в Кремъл, а близо до него.Сега е възстановен и сияе с цялото си великолепие.Казва се "Христос Спасител" и точно в него мръснички направиха провокацията си, аплодирани от "просветения демократичен Запад".Що не направят нещо такова в Уестминистър или Сан Пиетро!
40
17
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
на там ви тикат българипо-голям цинизъм е трудно да си представишсвобода демокрация - пфупеснички за найвници - а българина се оказа много ***
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човекът е абсолютно прав. Едно от най-извратените неща на съвремието е геронтологията и изкуственото продължаване на живота.