Правителството на Тунис се разпуска след смъртта на опозиционер

Българското МВнР осъди убийството на Шокри Белаид
Обновена: 6 фев 2013 21:34 | 6 фев 2013 21:21,
8
Правителството на Тунис се разпуска след смъртта на опозиционер
Полицаи срещу протестиращи в Тунис. Снимка: Reuters

Тунизийският премиер ще разпусне ислямисткото правителство и ще формира правителство на националното единство, което ще включва непартийни фигури и технократи. Тунизийският премиер е взел това решение лично и в името на интересите на страната. Това се случва след убийството на опозиционния лидер Шокри Белаид, съобщава Ройтерс.

Шокри Белаид беше застрелян днес пред дома си в столицата Тунис. Политикът е бил откаран в близка болница, където е починал.

Точно преди смъртта си Шокри Белаид разкритикува остро управляващата партия. Вчера той заяви, че ислямистите се опитват да сложат ръка върху институциите за сигурността в страната, а също така и върху армията. Белаид обяви, че политиката на "Ан Нахда" насърчава насилието.

Протестни акции започнаха днес в различни райони на столицата на Тунис заради убийството на лидера на Обединената демократична националистическа партия.

Още по темата

Хиляди хора протестираха на главната улица в града пред министерството на вътрешните работи. Те пееха националния химн и скандираха лозунги срещу управляващата ислямистка партия "Ан Нахда" ("Възраждане").

Хиляди протестиращи се бяха събрали и в град Сиди Бузид - люлката на въстанията от Арабската пролет.

Полицията изстреля гранати сълзотворен газ срещу протестиращи, които се опитаха да превземат полицейското управление, предаде Франс прес. Около 200 демонстранти атакуваха управлението и полицаите отвърнаха със сълзотворен газ, но веднага след това избягаха, посочва АФП. Наложи се да се намеси армията, за да удържи разгневеното множество.

От българското министерство на външните работи осъдиха убийството на опозиционния лидер.

Убийството на един от водещите тунизийски политици е тежък удар за демократичния процес в Тунис, се казва в изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева.

"Г-н Шокри Белаид беше известен като искрен привърженик на спазването на човешките права и демократичните ценности. Ние осъждаме това убийство и призоваваме тунизийските власти към бързо разследване на инцидента, за да бъдат изправени пред правосъдието поръчителите и извършителите на това тежко престъпление", се казва в изявлението. В него се апелира към всички политически партии и лидери в Тунис за мирен диалог и отговорност към бъдещето на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 11 години
Българското МВнР взема отношение само по събития, които се случват на не по-малко от 1500 км. от София.
5
4
 
1
 
! Отговори
американецо преди 11 години
никой не го е "направил" президент, а отиде на избори и ги спечели на два пъти с размазваща победа. Другарки и другари, Съветския Съюз умря преди 22 години!
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво общо имаме с Тунис, да го ***? Пак ли някой е пуснал муха в главите на нашите марионетки?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
The american democracy!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пазете Станишев че ако той бъде убит България ще се разпадне!
1
1
 
11
 
! Отговори
у десно преди 11 години
"Българското МВнР осъди убийството на Шокри Белаид"Кой му пука кво е осъдило българското мвНр.