Папа Бенедикт XVI се сбогува

Той отпътува от Ватикана с хеликоптер
Обновена: 28 фев 2013 21:34 | 28 фев 2013 21:33,
6
Папа Бенедикт XVI се сбогува
Снимка: Reuters

Папа Бенедикт XVI отпътува от Ватикана с хеликоптер и пристигна в извънградската папска резиденция в Кастел Гандолфо, предадоха световните агенции.

В 20 ч. местно време (21 ч. българско време) приключи понтификата му и започнa периодът на вакантния престол - времето между смъртта (или оттеглянето) на папата и избора на негов наследник.

В Кастел Гандолфо Бенедикт бе посрещнат от много вярващи. Той ще прекара около два месеца в градчето, разположено в хълмиста местност на близо 30 километра южно от Рим, след което ще се оттегли в манастир във Ватикана.

Излизайки на балкона на лятната резиденция на папите, Бенедикт XVI  направи последната си публична поява като глава на Римокатолическата църква. Той бе приветстван от хиляди богомолци и местни жители.

"Както знаете, днешният ден е различен от предишните. Аз ще съм върховният първосвещеник на Католическата църква само до 8 ч. вечерта. След това ще съм просто поклонник, който започва последния етап от своето поклонничество на тази земя", каза Бенедикт XVI.

Още по темата
Той изпрати и последното си послание в Туитър като папа, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС. "Благодаря ви за вашата любов и подкрепа. Изпитвайте винаги радостта, която идва от поставянето на (Исус) Христос в центъра на вашия живот", написа той.

Над половината от германците, около 52 процента, смятат, че техният сънародник е свършил добра работа като глава на Римокатолическата църква, показва ново проучване на общественотомнение, цитирано от ДПА.

23 процента от участниците в допитването, проведено за телевизия Ен 24, определят представянето на Бенедикт XVI като много лошо. Около 78 процента от германците смятат, че Католическата църква се нуждае от реформи, включително от строги мерки срещу сексуалните злоупотреби и от либерализиране на своята сексуална етика. Около една трета от германците са католици.

85-годишният германски теолог е вторият папа в 2000-годишната история на Църквата, който се оттегля по своя воля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Ватикана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
дядо Данчо преди 11 години
До инквизицията в края на 15век,сто години след разделянето на религиозните ценрове, манастирите на запад са били като публични домове,оргии и разврат до бога!Торкемада,покръстен евреин,по нареждане от Москва,реализира инквизицията над разюзданата пасмина!След оргиите остава литоргия и индулгенция-откупуване на греховете!Но,содомията и ****ерасията си остават и до днес!Та и те са чада божии,нищо човешко неим е чуждо.
2
3
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Умен??Символа на Дявола както би го нарекъл - змията яде твоя символ - гущера.И марша под строи е типично на подчинение - типично за Бога, а не за свободното мислене.Така си мисля. Или поне се опитвам.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сбогом.Дофодина... до АМИНА.Както се казва