Почина младият тунизиец, който се самозапали

Постъпката на Адел Хадри има дълбоко символно значение
Обновена: 13 мар 2013 12:44 | 13 мар 2013 12:43, Елка Василева
4
Почина младият тунизиец, който се самозапали
Почина младият тунизиец, който се беше самозапалил. Снимка: архив, Reuters

Почина младият тунизиец, който се самозапали вчера сутринта в центъра на столицата Тунис, предаде Франс прес, като се позова на медицински източник.

27-годишният Адел Хадри, уличен продавач на цигари, е починал призори от тежките си рани.

"Ето я младежта, която продава цигари, ето я безработицата", изкрещял младежът, след което се самозапалил. Минувачи опитали да го спасят, но голяма част от тялото му била обгорена.

Още по темата

Постъпката на Адел Хадри има дълбоко символно значение, отбелязва АФП. Случаят напомня на този на Мохамед Буазизи, младият тунизийски уличен продавач на плодове и зеленчуци, който се самозапали през декември 2010 г. в централния град Сиди Бузид в знак на протест срещу конфискуването на неговата стока и почина в началото на следващата година. Самозапалването на Буазизи даде искрата на бунта в Тунис срещу авторитарния режим на президента Зин ал Абидин бен Али и на Арабската пролет, обхванала Северна Африка и Близкия изток.

Бедността и безработицата бяха основни причини за избухването на бунта, с който бе свален от власт Бен Али. Две години по-късно тунизийската икономика остава анемична, а страната е парализирана от политическа криза.

Очаква се Учредителното събрание на Тунис да одобри днес новото правителство на премиера Али Ларайед. Кабинетът е коалиционен, с участието на ислямистката партия "Ан Нахда" ("Възраждане") и две светски политически сили, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано БУДА се самозапали!Нали е будиски начин на протест!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я! И тия ли се самозапалват бе? Това да не е някаква епидемия?