Почина последният оцелял от заговора за убийството на Хитлер

Евалд-Хайнрих фон Клайст е починал на 90-годишна възраст
Обновена: 13 мар 2013 10:33 | 13 мар 2013 10:33, Петя Славова
17
Почина последният оцелял от заговора за убийството на  Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Последният участник в неуспешното покушение срещу Адолф Хитлер през юли 1944 г. Евалд-Хайнрих фон Клайст е починал на 90-годишна възраст в дома си в Мюнхен, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съпругата му Гундула фон Клайст.

Евалд-Хайнрих фон Клайст е роден през 1922 г. като потомък на стар аристократичен род от Померания (днес в Полша). Като 22-годишен лейтенант от Вермахта, сражавал се на Източния фронт, с него през януари 1944 г. се свързва полковник Клаус фон Щауфенберг, пише БТА.

Той му излага план за убийството на Фюрера, според която младежът трябвало уж да представи пред Хитлер нов модел на униформа. Под униформата трябвало да има пояс с експлозиви, които Фон Клайст да детонира и да убие себе си и диктатора. Лейтенантът се съгласява, но този план не бива осъществен.

Месеци по-късно Фон Клайст отново заговорничи с Фон Щауфенберг и други офицери. Предвидено било лейтенантът на 20 юли да носи куфарче с експлозиви на среща с Хитлер. Но следва промяна в плана и Фон Щауфенберг решава сам да внесе куфарчето и да го взриви. Така и постъпва и внася бомбата на заседание на Хитлер и негови военни съветници в главната квартира в Източна Прусия. Но някой премества куфарчето до крака на масата, който поема мощта на експлозията и Хитлер остава почти невредим.

По това време Фон Клайст пребивава в Берлин със задачата да ръководи арестите на лоялните на Хитлер офицери. Когато се разбира, че покушението е било неуспешно и Хитлер е жив, заговорниците са арестувани, измъчвани и жестоко екзекутирани. Евалд-Хайнрих фон Клайст също е арестуван, дълго разпитван от Гестапо и пратен в концлагер, откъдето по необясними причини е бил освободен и върнат на военна служба.

След войната благородникът създава издателство и се заема с образователни проекти по въпроси на сигурността и трансатлантическите отношения. През 1952 г. основава независимото Дружество за военни изследвания, а две години по-късно - списание за европейски военни изследвания. През 1963 г. Евалд-Хайнрих фон Клайст полага основите на това, което днес се нарича Мюнхенска среща по сигурността - ежегоден форум, който събира дипломати и военни експерти от цял свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 13 - Няма как да си православен българин , ако пишеш на латиница и си жертва на англосаксонски културен империализъм !
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 13 Говоря ти от културна гледна точка ...пале. А иначе католицизма е секта , която използва религията за зло ... за имперските си цели. Ватикана се откъсва от пътя на християството през 1053 год.
9
3
 
0
 
! Отговори
за 8 преди 11 години
Анонимен 8,ако знаеше история щеше да знаеш,че националсоциализмът е стоял за позитивно християнство,а ако беше християнин щеше да знаеш,че вярата в Исус Христос може да бъда само една,да се кланяш и молеш на икони=идоли не те прави по право-славен от католик.
8
4
 
9
 
! Отговори
УЖАС преди 11 години
Това млода момче защо е искало да убие Адолф? Защо му попречихте да си свърши работата, както трябва ? Та човека бе пос ветил живота си да ни избави от юдаизма, комунизма и циганизма !!!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лека му пръст ! Достоен човек !
6
3
 
4
 
! Отговори
Хм преди 11 години
Още през 43 година британския ГЩ (или правителството, или висшето разузнаване - не помня) издават заповед да се преустановят всякакви операции по опити за убийство на Хитлер - просто им е станало ясно, че ненормалника е дотолкова некадърен във военното дело, че всеки друг би го заместил много по-добре... тааа - толкоз за "великия" - бил е от ония хора, които имат силата да вземат властта, но после не знаят какво да правят с нея - като Наполеон например - същия ***...
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хитлер от една страна щеше да извърши добро , като изчисти света от мръсната номадска *** - евреите , но от друга страна щеше да унищожи православието и да наложи латински хегемон . Така , че колкото е полезен за нас , два пъти отгоре е вреден .
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До някойКомунизмът никога нямаше да се настани ако не беше оня алкохолик с размекнат мозък Чърчил и масонската държава отвъд океана. Тогава щеше цяла Европа да е национал-социалистическа и сега щяхме да сме в истински ЕС, равноправни и богати.
3
4
 
10
 
! Отговори
Хес преди 11 години
Предател. Сигурно това му е било божието наказание... да види Германия сега, подвласна на банкерите и да си спомни силната, независима от чужди капитали мощна Германия на най-великия мъж на нашето съвремие Адолф Хитлер
2
2
 
2
 
! Отговори
radi преди 11 години
До някой A moje bi, shteshe da doide drug po jestok ot ***
1
5
 
22
 
! Отговори
някой преди 11 години
Ако заговорниците бяха успели, може би историята щеше да протече по съвсем различен начин и комунизмът нямаше да се настани в Европа. Но... не било писано.