Прокуратурата в Русия претърсва офиси на НПО-та

Властите се опитват да открият възможно най-много нарушения
21 мар 2013 17:14, Елка Василева
26
Прокуратурата в Русия претърсва офиси на НПО-та
В офисите на "Мемориал" е извършено претърсване. Снимка: архив, Reuters

Прокурори са претърсила днес офисите на "Мемориал", една от най-старите и авторитетни правозащитни организации в Русия.

Акцията е част от нова голяма кампания срещу стотици неправителствени организации, предаде Асошиейтед прес.

Вече са претърсени офиси на близо 2000 организации, каза за Асошиейтед прес Павел Чиков, член на Съвета за правата на човека към президента. Чиков казва, че размахът на кампанията е безпрецедентен, че властите се опитват да открият възможно най-много нарушения.

По думите му главната прокуратура миналия месец е наредила да бъдат проверени всички религиозни, политически и обществени НПО, за да се установи дали не нарушават доста общия като формулировки закон за "екстремизма".

Законът формално е насочен срещу склонните към насилие неонацистки групировки, но бе използван и срещу различни други организации като сциентолозите и телевизионното предаване "Южен парк", както и за потушаване на инакомислието.

Съветът по правата на човека днес е изпратил писмо до генералният прокурор на Русия, в което го уведомява, че през последните дни е бил засипан от оплаквания от страна на неправителствени организации и иска обяснения за действията на ведомството.

Президентът Владимир Путин отдавна се отнася с подозрение към НПО, особено към тези, които са с чуждо финансиране. Путин ги обвинява, че действат като параван за западни правителства, които се месят във вътрешните работи на Русия, отбелязва АП.

След като миналата година Путин отново стана президент, парламентът прокара закон, изискващ всички организации, получаващи пари от чужбина и занимаващи се с политическа дейност, да се регистрират като "чужди агенти". Самата формулировка напомня за шпиономанията в някогашния Съветски съюз. Министерството на правосъдието обаче заяви, че законът е неприложим.

Съветът по правата на човека казва, че претърсванията биват извършвани от прокурори, агенти на Федералната служба за сигурност, както и от данъчни инспектори и от служители на противопожарната охрана, които нямат нищо общо с прилагането на закона срещу екстремизма. На днешния обиск в "Мемориал" прокурорите са били придружени от данъчни инспектори и от журналисти от близка до Кремъл телевизия. Те са поискали да им бъдат предоставени документи, свързани с всички дейности на правозащитната организация, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Западняците газ пикаят! Като чуя "човешки права" , НПО, финансиране..... виждам лицемерието на дадени "европейци" , "западняци" и други такива "криворазбрани"... В същото време, същите тия водят анти социална политика или защитават финансовите си интереси и тези на "началниците" си; това се наблюдава в България в момента със засилващата и стряскаща сила... като цяло си е запазена марка на Американците, но Англичаните също се борят за челните позиции... Руснаците са си в пълното право, у "тях" са
2
2
 
30
 
! Отговори
КЪДЕ СИ КРУМЕ? преди 11 години
ТЕ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ ИДВАТ ОТ НПО ПОДЪРЖАНИ С ПАРИ НА *** И АМЕРИКАНЦИ. НАЛИ СЪЩОТО Е И У НАС- ЗАЩИТА НА *** ЗА ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ! НИМА Е ЛЪЖА НО В РУСИЯ ПРЕДПРИЕМАТ МЕРКИ А У НАС ГЕРБ И БОЙКО ИМ СЕ ДУПЯТ НЕ САМО ТЕ А И ДСБ, СДС, БСП, И Т.Н. ЩО НЕ СЕ РОДИ КРУМ ИЛИ БЪЛГАРСКИ ХИТЛЕТ ТА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА! ИСКАМ НАЦИОНАЛИСТИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ! ИСКАМ РЕД И СПОКОЙСТВИЕ! СМЪРТ НА КРАДЦИТЕ ОТ *** ДО МУТРИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ!
1
2
 
28
 
! Отговори
ббб преди 11 години
Браво само така