Появата на руския Рокфелер

"Роснефт" процъфтява под ръководството на Игор Сечин
Обновена: 29 мар 2013 16:38 | 28 мар 2013 20:34, Елка Василева
86
Появата на руския Рокфелер
Игор Сечин. Снимка: архив, Reuters

"Предстои да станем свидетели на нова вълна от консолидация в световния петролен и газов бизнес." Тези думи не са мои. Те бяха произнесени по-рано този месец от президента на компанията, смятана за най-голяма в световния енергиен бранш. Игор Сечин е президент на "Роснефт" - руска компания, която, след като приключи изкупуването на компанията Ти Ен Кей (TNK-BP), сега произвежда над четири милиона барела петрол дневно, повече даже от "Ексон", пише Ник Бътлър във "Файненшъл таймс".

В "Роснефт" има 70 на сто участие на руската държава. Сечин, който е известен с миналото си на служител от съветското разузнаване, е един от най-могъщите хора в Русия. Навремето, когато изгради "Стандарт ойл", Джон Д. Рокфелер използва всички възможни средства за ограничаване на конкуренцията, но накрая бе победен от културната и правна съпротива срещу монопола. Сечин няма такива проблеми. Консолидацията на петролните активи на Русия през последното десетилетие имаше пълната подкрепа на Кремъл.

За разлика от "Газпром", която изпитва затруднения, "Роснефт" процъфтява под ръководството на Сечин. Тя се сдобива с технологии чрез поредица джойнт венчъри с най-добрите западни компании. Тя проучва находище в арктическото Карско море, където според очакванията има около 35 милиарда барела петрол. Ванкорското находище в Източен Сибир се разработва с най-модерна сондажна технология.

Посредством своята проучвателна дейност "Роснефт" замести през 2012 г. 130 на сто от своите резерви и по 200 процента за всяка година през периода 2009-2011 г. - числа, които засрамват повечето западни компании. Този успех плюс стратегически съюзи, както и новата придобивка дават на Сечин възможността да изведе Русия на световната енергийна сцена. Той има пари, техническа сила и политическа мощ, които могат да отворят всяка врата в Близкия изток, Африка или Латинска Америка.

Компанията вече се появи в Аляска и дълбоките води на Мексиканския залив. "Роснефт" вече изпревари всемогъщата някога "Газпром" и не е невъзможно тези компании да бъдат обединени или най-малкото поставени под единното ръководство на Сечин.

Въпросът сега е как ще реагира останалата част от бранша. Някои са се наредили на опашка за сключване на съюзи с "Роснефт", за да си осигурят достъп до неразработените ресурси.

Едва ли Русия ще позволи на западни компании да правят големи пари от експлоатацията на това, което все още се възприема като национален ресурс. Игор Сечин и президентът на Русия Владимир Путин със сигурност сега са на власт и работят заедно. Но разпределението на властта в Русия никога не е трайно. Един Рокфелер в Русия няма да бъда заплашен на антитръстово основание, но акумулирането на власт носи своите рискове.

Онези, които са избрали да не се съюзяват с "Роснефт" или да ограничат сътрудничеството си с нея, сега трябва да решат дали са способни да запазят мястото си в сектора, който стремително се разделя на малко ядро от истински глобални играчи, съчетаващи богатство и високи технологични умения, и останалите, които рискуват да станат периферни играчи и, казано с икономически термини, пасивни участници в пазар, върху който имат ограничено влияние.

По-общ е въпросът за политическите и стратегическите амбиции на Русия. Съживяването на властта с преизбирането на Путин през миналата година е съвсем очевидно. Русия вече не е пасивна или губеща заради предизвикателствата, които идват от другаде - нещо, което според мен ще стане много явно, ако Европейският
съюз реши по неправилен начин кипърския проблем.

Развитието и растежът на "Роснефт" са индустриален израз на тази национална пробивност. Изказването на Сечин за бъдеща консолидация свидетелства, че сделката за Ти Ен Кей не е границата на амбициите, неговите и на Русия. Рокфелер преоформи американския петролен бизнес. Сечин има потенциала да преоформи тази индустрия в световен мащаб.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
6
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
Айде предаваме се, двамата си приличат чисто визуално, иначе нямат нищо общо, защото единия защитава национални интереси(Роснефт е държавна), другият свои собствени(Стандарт оил е частна) .На Рокфелер са му казвали дяволът(физиономията му е подобна, като на ройтерската снимка на Сечин)пп Ако искате да стане весело, напишете за срещата на БРИКС и за създаването на новата банка или за срещата на Путин и Си Дзинпин
71
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българския и руския нефтодобив нямат нищо общо с американския, защото там всеки има право да закупува концесии за нефтодобив и може и да си наеме платформа. Тук нефт добиват и концесии за нефтодобив придобиват само фирми на Химимпорт. В Русия има 2 - 3 гиганта, които си прехвърлят топката но принципът е същия.Монополът НЕ Е добър бизнес модел и не са гениални "бизнесмените" с титли, дадени им от коминтерна и ЦК на БКП и КПСС. Така и баба знае да е милиардерка.
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе що ги публикувате тия материалисвястните хора да се ядосват че българия стана кенфа *** да се упражняват в плюене
69
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 73. Ние само им се възхищаваме , че си печелят от собствените си ресурси , при нас това щеше да се разпродаде , Кой бизнес у нас е с 70 % държавен дял и на световно ниво и да имаме стабилна работа и заплати ..Чакаме програмки .. Ден до пладне и като свършат парите пак същия. Не произвеждаме ли , ще си стоим най бедните .
68
3
 
19
 
! Отговори
До 73. преди 11 години
Никой не е русофил ,те са си в тяхната държава и си защитават националните интереси и печелят от това.Сравняваме ги с българските управници че разпродадоха България и пак има за продан -- източват и продават !Та предателите не сме ние , нас ни продадоха !
67
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мечтата на поляцитеда обявят война на китайщели китайците да минат през русияами те отдавна да са минали ако руснаците не бяха натъпкани с джепаневерно малко са а *** джепането им е голямосвета винаги се е управлявал от джепането и който не го разбира си е олигофренако водеща беше културата и съзидателноста та дивите и голи османлии нямаше да поробят балканите -ама това на българин неможеш го обясни - няма с какво да го разбере
66
25
 
7
 
! Отговори
СС преди 11 години
Русофилите-дупедавци и тук са налазили! Отивайте си там в Сибир, какво правите в България тогава, предатели!
65
8
 
30
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
Такъв държавник трябва на България, а не крадливи политици като нашите, които продадоха България на западните държави! Плитък гроб за всички врагове на Русия и България! :)
64
6
 
24
 
! Отговори
Хм преди 11 години
"Едва ли Русия ще позволи на западни компании да правят големи пари от експлоатацията на това, което все още се възприема като национален ресурс."то Е национален ресурс! Но рашките нямаха ***, цар-менте, *** *** и гербери, които да подарят държавата на западни кръвопийци!
63
2
 
32
 
! Отговори
Държавно участие преди 11 години
В " Роснефт " има 70 % държавно участие !Помислете това да е в България ?Щяха да кажат , че се източва и ще го разпродадат , та няма да мръдне !После ще търсят чужди инвеститори , щото държавата няма пари и ще заробят децата ни . Държавата не е в състояние да инвестира и с 51%. децата ни да имат рабора и да постъпват пари в бюджета !
62
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рептил е тоя и си му личи.И Дянков е рептил и костов също.Тези змейове ни дърпат конците както си искат!
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
64Мислиш ли че *** който незнае как се пише "милиард" има акъл да каже нещо на аудиторията?!До кой клас учи ,селски?До 8-ми?Така си и знаех.
60
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
баааси мутанта
59
4
 
2
 
! Отговори
65 преди 11 години
64Минчоо,точно за това говорех,***!!!""Новата Ялта" поделя Европа""Германската политическа визия за Европа, дистанцирането на САЩ, дълговата криза, енергетиката и геополитическите сблъсъци формират един нов взривоопасен свят."
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
64Малоумнико,първо искаш да пишеш до 63 а не до 61.Знам,*** си и ти е трудно да ги разбираш тези неща.Второ,кое точно не разбра за БРИКС и кои понятия обърка тИ??Трето ,Кралицата пърди и в Кипър ама май се ***.Четвърто,както от икономика така и от геополитика разбираш колкото магаре от оперно пеене.такива главочи като теб с пет лева в джоба всезнайковци са в основата на мизерията поземите бугарски.*** селски,недоучил.
57
15
 
4
 
! Отговори
дo 61 преди 11 години
обърши пяната около устата и помисли трезво, поне за момент. почти 2 милиярда китаеца стоят на границата с Русия, гледат и безценния ресурс и се кланят на путин, нали. за индия и ЮАР няма и какво да кажем, понеже там кралицата като пръдне и удря земетресение...а бразилците освен с надценени футболисти като неймар, не знам как ще ударят икономически европата. м/у другото май обърка понятията БРИКС/СИВ/СССР? от три кладенеца вода вадиш и накрая пак по ватенка...
56
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
61ПРО бате ама америкените СВЪРШИХА КЕШАаааа.Няма ПРО-МРО свърши тая.сега се затварят на техният си континент а еуропеите ще духат кавала сами срещу Русия и Китай + Индия и Бразилия+ЮАР.Света бързичко се променя и някой ще изпаднете зад борда.Нямаш ресурси=Духаш таратора
55
17
 
5
 
! Отговори
така така преди 11 години
ало, форумната русофилистия, моля малко да изтрезнеете. за какви монополи се размечтахте, за космически технологии ми говорите, един се из**** даже, че за бляда смартфоните и колите били играчки, та за това строи "ентърпрайз" от стар трек. половината народонаселение няма път и ток, те пак владеят света. путин наду производството на суровини на макс и виртуалните оргазми нямат преброяване. арабите садят тютюн, понеже се оказа, че бизнеса с петрол умря, покрай доминацията на рашките, нали ... :D
54
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи просто трябва да се изгради ПРО.
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаеш ли, гнус ме е да споря с тебе. Айде със здраве!