САЩ разположи мощен плаващ радар до Северна Корея

Целта му е да прихваща изстрелването на ракети
11 апр 2013 18:52,
29
САЩ разположи мощен плаващ радар до Северна Корея
Снимка: Reuters, архив

САЩ разположиха мощен военен радар в морето, способен да регистрира евентуално изстрелване на ракета от Северна Корея, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназован висш представител на американското министерство на отбраната.

Радарът е на позиция, заяви пред АФП източникът, пожелал анонимност. Пентагонът обяви разполагането на плаващия радар SBX, (работещ в Х-диапазона - честоти между 8 и 12 гигахерца) на 2 април, като отбеляза, че става дума за рутинна мисия, официално несвързана с напрежението на Корейския полуостров.

Без да посочи повече подробности, източникът потвърди, че плаващият радар е позициониран, за да улови сигнал от евентуално изстрелване на севернокорейски ракети.

Преди разполагането му радарът се намирал в Пърл Харбър, на Хаваите. Радарът е висок 85 м и е в състояние да регистрира изстрелване на ракета в радиус от 2000 км.

Съоръжението допълва други американски радарни системи в района, способни да определят точката на изстрелване и да проследят траекторията на ракети, включително два ескадрени миноносеца, оборудвани с противоракетни системи "Иджис".

Американците обявиха, че разполагат и противоракетен комплекс THAAD във военната си база на остров Гуам, в Тихия океан, на 3380 км югоизточно от Северна Корея.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: САЩСеверна Кореярадар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Язък! преди 11 години
Голям радар, голяма цел. А колко пари ще потънат, мале-е! Що не си остана на Алеутските острови!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAV TIP VETROPOKAZATEL E TOVA NA SNIMKATA :D
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кои *** е сложил тази снимка
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това нещо на снимката със сигурност не е радар на САЩ
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво стана с цифровизацията?
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жица-жица, пълна паница!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Показаната станция е П-18МА Звезда, в ЗРВ на ПВО се използваше за станция за разузнаване и целеуказване - СРЦ в зенитно-ракетните комплекси С-75 Двина, ама това беше преди повече от 40 години. Ееех ... спомени, бойни стрелби в Ашулук, зад Каспийското море ...
19
0
 
2
 
! Отговори
mik преди 11 години
tova nqma ni6to ob6to s radara. toi predstavlqva edno ogromno bqlo jaize. Jiveq na havaite i sam go vijdal s o4ite si.Toi se vijda6e ot 6oseto koeto otiva za pearl harber.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Показаната снимка няма нищо общо със статията - показаната Радиолокационна станция е "Венера" - журналистическа измишльотина естествено :)
17
0
 
2
 
! Отговори
fsb преди 11 години
ето радара - en.wikipedia.org/wiki/File:Sbx_underway.jpg
16
11
 
6
 
! Отговори
US Army - the best преди 11 години
Какво се хилите, и тва не са жици дето висят, а кабели, вероятно оптични или коаксиалниа радарът е разработен на базата на стелт технологията и космически материали която е взаимствана от великият самолет Ф-117!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха готин радар, висят му жиците :-)))
14
0
 
2
 
! Отговори
Тео преди 11 години
Много снимки за плаващия радар Sea-Based X-Band Radar (SBX) mysticolors/2009/08/01/sea-based-x-band-radar/
13
2
 
3
 
! Отговори
Teo преди 11 години
Това е неописуемо!Ако това е американски плаващ радар горките американци!"Журналисти"!Ха-Ха-Ха!!Всеки може да направи сравнение!boeing/defense-space/space/gmd/gallery/images/gal_photos/sbxhires/SBX009_hires.jpg Повече на този линк от 31.03.2012, 15.09 svodka.start.bg/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82+(16-31)-18343
12
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
12 ястребинче ти не беше ли съюзник
11
16
 
31
 
! Отговори
9667 преди 11 години
30,000 американски войници на севернокорейската граница, американски ядрени ракети в южната част на полуострова, американски самолети с ядрени ракети постоянно летят по севернокорейската граница, американски военни кораби и подводници непосредствено извън севернокорейските териториални води, САЩ налага икономически санкции на севернокорейците ...Както се вижда от гореспоменатите факти, Северна Корея заплашва САЩ и американците са в пълното право да се самозащитят!Министерство на Истината
10
8
 
19
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Странно, защо САЩ не водят такава яростна предвоенна пиар кампания срещу Северна Корея, както срещу Садам в Ирак и Талибаните в Афганистан? Въпреки, че са гнездо на "злия комунизъм", севернокорейците май не представляват почти никакъв интерес за щатските стратези, както нефтените полета в Ирак и Афганистан.Лицемерието е ПЪЛНО.Заради липсата на ресурси в Северна Корея, САЩ само запушват дупки в отбраната на Южна Корея. И гледат да им е по-евтино.Та така.;-)
9
4
 
12
 
! Отговори
bg преди 11 години
Nali severnokoreiskite raketi sa rujdasali,za kakvo e tazi patardia?
8
8
 
20
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
В Международната преса се съобщава, че руската далечноизточна авияция е започнала учение, което се състои в атака на елементи от ПРО на САЩ, включително и кораби със силни радари.
7
3
 
13
 
! Отговори
Радиолюбител преди 11 години
Хахахаха, днес.бг не знам откъде са изкопали тази снимка с УКВ-антени, обаче те нямат НИЩО общо със съвременните радари.А шансът да чуете от България някакви комуникации на УКВ от Азиатско-тихоокеанския регион ... ЛОЛ :))) Да не споменаваме, че военните обикновено си КОДИРАТ комуникациите, особено янките.