Пекин безсилен да укроти "малкото си братче"

За сложните отношения между Китай и Северна Корея
12 апр 2013 19:58,
46
Пекин безсилен да укроти "малкото си братче"
Снимка: Reuters

Според някои анализатори чувството на безсилие на Пекин пред Северна Корея, заплашваща полуострова с термоядрена война, се засилва: как да се действа спрямо този "по-малък брат", който омаловажава така важната за Китай регионална сигурност?

Под ръководството на своя млад вожд Ким Чен-ун след ядрения си опит от 12 февруари Пхенян засилва кризата почти ежедневно в отговор на нов пакет от санкции, гласувани от ООН. Страната заплашва най-вече Сеул и Вашингтон с ядрен удар.

Пекин "може би смяташе, че Северна Корея ще се държи като по-малко братче, но новият ръководител Ким Чен-ун не отговори на очакванията му", посочва Ким Хьонкю, преподавател в Женския университет Суншин в Сеул. "Това по някакъв нелеп начин буди недоволство у китайците", допълва той.

Китай разполага със сериозен лост за упражняване на влияние върху своя изпаднал в изолация, разорен комунистическия съюзник: доставя му жизненоважна икономическа, продоволствена и енергийна помощ, като така му предлага защита пред най-суровите санкции.

Пекин се опасява обаче, че ако критиките са твърде остри, Пхенян ще му обърне гръб и ще изложи на риск стабилността в целия район. При това положение "големият брат" стои и гледа как "малкият" си позволява царствено да пренебрегва призивите му към спокойствие.

Ким Чен-ун пое властта в края на 2011 г. след смъртта на баща си Ким Чен-ир, продължавайки тази единствена в света комунистическа династия. Младият мъж обаче така и не посети по-могъщата съседка, "за да засвидетелства почитта си към Китай", припомня Ким Хьонкю.

"Той натиска във всички посоки. Отправи предизвикателство към Китай, към САЩ, Япония и Южна Корея", отбелязва Цзя Цинго, експерт по международни отношения в Пекинския университет.

Китай не смее да действа твърдо, тъй като се опасява, че евентуални сътресения в Северна Корея биха могли да предизвикат масов приток на бежанци на негова територия, а в крайна сметка да доведе и до появата на капиталистическа и проамериканска обединена Корея.

"Все повече хора в Китай започват да се съмняват в традиционното твърдение, че Северна Корея е стратегическа буферна зона за Китай", казва Цзя. "Няма смисъл да се въодушевяваме обаче. Китай иска да запази добрите си отношения със Севера", допълва той.

Пекин е съюзник на Пхенян от времето на Корейската война през 1950-1953 година. Китай обезпечава 90 процента от севернокорейския внос на енергия, 80 процента от вноса на стоки за широко потребление и 45 процента от вноса на храни, посочва американският научен център Съвет за външни отношения.

След бурни преговори с Вашингтон Китай все пак гласува за засилване на санкциите на ООН, но експертите не вярват във волята на Китай да ги изпълнява. Помощите и търговията не изглеждат намалели след приемането на санкциите на 7 март.

"Севернокорейците знаят, че са се поставили в позиция, в която никой не може да ги засегне, освен ако използва сила или подпомогне за икономическия им крах", подчертава британският историк Лоурънс Фридман.

Защитниците на китайската политика уверяват, че Пхенян при всички положения възнамерява да развива ядрения си арсенал, който смята да използва като възпиращо средство. Според тях има риск евентуални наказателни мерки от страна на Китай да предизвикат опасна реакция.

Те смятат, че истинският фактор за оказване на влияние е Вашингтон, от който Пхенян изисква гаранции за сигурността си.

Неотдавнашните изявления на висши китайски представители изглежда показват, че Пекин иска леко да се дистанцира от съседа си, отбелязва Родерик Уай от британският институт за външнополитически изследвания "Чатам хаус".

"Не бива да се допуска никой да хвърля в хаос един район, а още по-малко целия свят, от егоизъм", заяви преди дни китайският президент Си Цзинпин без да спомене изрично Северна Корея или САЩ.

"Това е знак, че китайците са много по-обезпокоени. Това не е скъсване със Северна Корея, а начин да й се каже, че трябва да обмисля последиците от действията си", казва Родерик Уай.

Остава да разберем как Пекин "ще изрази недоволството си по друг начин освен словесно", допълва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Умен ГущерТочно ти пасва прякорчето.
17
1
 
3
 
! Отговори
dragko преди 11 години
Айде бе......
16
11
 
5
 
! Отговори
Умен Гущер преди 11 години
Да и на Антихриста ще си види в чудо от корейците как бомбят с атомни бомби сатанинския му храм в Йерусалим....
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, да, и Мадарския конник също, и конника без глава.
14
5
 
7
 
! Отговори
Умен Гущер преди 11 години
Тия корейци са толкова бесни и фанатизирани,че ще победят 4-те конника на Апокалипсиса и Антихриста като едното нищо....
13
3
 
12
 
! Отговори
Чан Кай Ши преди 11 години
Малко братле ама голям го вади !
12
8
 
5
 
! Отговори
TRAKIEC преди 11 години
ABE TUKA IMA NQKVI EVREISKI ROMI KOITO SAMO CUKAT MINUSI? POKAJETE SE BE GNIDI ZNAEM CHE SRED HORATA TUKA SE KRIQT I NQKOLKO EVREISKI PODCHOVEKA HAHAHAHAHA
11
8
 
5
 
! Отговори
TRAKIEC преди 11 години
ABE TUKA IMA NQKVI EVREISKI ROMI KOITO SAMO CUKAT MINUSI? POKAJETE SE BE GNIDI ZNAEM CHE SRED HORATA TUKA SE KRIQT I NQKOLKO EVREISKI PODCHOVEKA HAHAHAHAHA
10
10
 
9
 
! Отговори
TRAKIEC преди 11 години
SLUSHAH EDNA EVREISKA PESEN ESEGA NAPRAVO SHTQH DA POVURNA........ PO GNUSEN *** EZIK NE SUM CHUVAL....... HAHAHAHAHA
9
13
 
22
 
! Отговори
Чан Кай Ши преди 11 години
Американците се правят на каубои,но ние не сме индианци.
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А КЪДЕ Е ДРУГАРЯ КИМ БОР БОР???
7
13
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Че какво ги бърка северна Корея да направят война нека ще погледаме малко реалити шоу.А че ние умираме от глад и нищета на някой пука ли му?
6
4
 
11
 
! Отговори
Безпартиен преди 11 години
Какво толкова се шашкате от поредните "глупости" !Корейците си просят както обикновено. Старата песен на нов глас !За това са им тия ядрени оръжия!Там като при нас , тук ядем асфалт там , неутрони :) !Ако решат да правят нещо ще им спрат и бензина окончателно и ще си стоят по 61367358578623363 бункера по границите и ще копаят за грудки почвата!
5
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Споко, американците ще го укротят за винаги.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
назрява война май....по този или по друг начин :(
3
21
 
23
 
! Отговори
ТОЗИ преди 11 години
Този *човек* Ким Чен-ун , се припозна както Борисов .За такива трябва по един шут в *** , както направи Народа на БГ и в Джибути.
2
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешното е, че Сев. Корея дори и да използва ядрено оръжие, на нея не могат да й пуснат такова поради граничетено й с две свръх държави като Русия и Китай...
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости. Целят само да разклатят още повече положението на Северна Корея. Политически брътвежи.