Хиляди унгарци въстанаха против антисемитизма

Протестът е преди срещата на Световния еврейски конгрес
Обновена: 22 апр 2013 10:47 | 22 апр 2013 08:06, Петя Славова
38
Хиляди унгарци въстанаха против антисемитизма
Снимка: БТА

Десетки хиляди унгарци се включиха в протестно шествие срещу засилващия се антисемитизъм в страната им, която през май ще бъде домакин на пленарна сесия на Световния еврейски конгрес, предаде Ройтерс.

Годишният "Поход на живите", който почита паметта на жертвите на Холокоста и обикновено събира няколко хиляди участници, този път привлече много по-големи тълпи, пише БТА. Десетки хиляди, развяващи знамена на Израел и Европейския съюз, тръгнаха от площад близо до парламента на река Дунав.

"Днес тук има много повече хора, откогато и да било преди, но това означава, че има и голяма беда ," заяви пред множеството главният организатор на събитието Габор Гордон. "Расизъм, антисемитизъм /.../ трябва да спрем това, докато още можем."

За 21 април бе планиран и митинг на крайно дясна асоциация на мотоциклетисти. Но по нареждане на премиера Виктор Орбан вътрешният министър забрани проявата в деня, в който Унгария си спомня гибелта на над 500 000 унгарски евреи в нацистки концлагери по време на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
До №5 , а и до №13 преди 11 години
До хахаХахо, я си представи, че човекът е учил тогава, когато за литературрен български се смяташе, че е правилно да се пише "въЗстание", "сърДце", "поДставка", "единадесет" и беше абсолютно недопустимо да се "мека"! Хайде не се заяждай с хората, ела да те поизпитам, да видиш колко сте ощетени, вашето скопено поколение....Четете си "Хари Потър"!
18
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Вече не се знае че въстанието в Унгария '56г. е било срещу огромното количество евреи в компартията. Тогава, по Червенковско време е имало предложение да понамалят евреите в партията за да не стане като в Унгария, но е последвала чистка на враговете на народа.
17
3
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Медиите са като при класическия комунизъм - по протестите против антисемитизма се узнава че има антисемитизъм.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
десетки хиляди унгарци протестираха против антисемитизма.няколко милиона други унгарци не протестираха.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MNOGO EVREI I KOMUNISTI 6TAKAT V SAITA . MNOGO MATERIAL ZA SAPUN 6TE RE4E TOVA . DRUGIA VARIANT DA BEGAT V KOREA ILI V IZRAEL . 6TOTO IKONOMIKATA NI E ZAMRQLA KAKTO I PI VREMETO NA 4I4KO *** V POSLEDNITE MU DNI . AMA PONE HUBAV SAPUN VADE6E
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A MONETATA E --- EVREISKA - KAKTO LENIN I *** DVA EVREISKI PROEKTA CELQ6TI 4REZ TQH DA SE DOMOGNAT DO PRIRODNITE RESURSI NA RUSIA I DA IM LEPNAT " EVREISKITE PAZARNI CENI " I NE6TO KOETO STRUVA STOTINKI EVREITE DA GO PRODAVAT NA SVETA KOLKOTO TE SI REKAT I DA PE4ELQT OT " 4EKMEDJE " NEGAR --- SKIOR I EVREIN --- MONIOR VIDQL LI SI
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако бях в Будапеща,щях да бъда при тези десетки хиляди хора!Нацизмът е отвратително Зло.Но нека не забравяме и милионите жертви на комунизма!Двете страни на една и съща монета.
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
EVREISKI PODLOGI 6TO TRIETE BRE . MAIMUNQCI , PREZ DEN PREZ DVA V SAITA VI SAMO ZA EVREITE PI6ETE . TREPANE I SAPUN ZA VAS
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то и в България хиляди протестираха против монополите, ама промяна никаква
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 14,съгласен съм,но да не забравяме как Кобурга ни донесе трета национална трагедия като ни въвлече с Фашистка Германия,плащахме репарации.Сега Симо трябва да ни върне парите дадени за репарации и да понесе всички щети,фашистите бяха съдени.
9
3
 
1
 
! Отговори
хааха преди 11 години
ми що го четеш??? чети шлайфани текстове. чатенето и коментарите са спонтанни и на 90% не доизкусурени граматически. :-)
8
4
 
7
 
! Отговори
Marto преди 11 години
Антисемитизъм, ционизъм - все форми на излишно противопоставяне на хората едни срещу други. Не е правилно да се мразят хора заради произход или религиозни убеждения, както и да се проповядва господство на една висша раса над останалите хора, които съществуват само за да и служат...........
7
1
 
3
 
! Отговори
ало-ало преди 11 години
Пише се въСтавам!!!
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 7 и 8,ние в света сме единственни спасили евреите! Жалко, ако те не ни уважават и не ни зачитат този героизъм.Ние българите няма откакво да се срамуваме,нямамевина за евреите в Мякедония и Беломорието,там това е акт на фашистите.Нашето дело е огромно и значимо за живота на евреите.
5
15
 
3
 
! Отговори
Анкета преди 11 години
Който обича либералната политическа система да натисне палец нагоре.Който мрази либералната политическа система да натисне палец надолу.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е добре де каква е причината за нарастването на антисемитизма в унгария?? защо няма нарастване само на просемитизъм??
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние българите сме горди че спасихме евреите.Нека никога да не се повтаря този акт фашистки.
2
3
 
7
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Значи унгарците са въЗстанали?Аз пък ще въстана срещу неграмотните списвачи в *** неска.беге
1
5
 
26
 
! Отговори
ама че народ преди 11 години
Да ти е** "жервите на холокоста". Само 6 милиона еврей са им в главите. 26 милиона руснаци умрели за Русия - вълци ги яли, десетки че даже стотици милиони избити от американците - и тях. Абе за колко *** ни смятат тия а ?