Какви дарове получават американски лидери

Саркози подарил на Обама подаръци за над 41 хил. долара
Обновена: 27 апр 2013 13:35 | 27 апр 2013 13:35,
18
Какви дарове получават американски лидери
Снимка: архив, Reuters

Бившият президент на Франция Никола Саркози и съпругата му Карла Бруни-Саркози обсипали с подаръци американския президент Барак Обама и неговото семейство, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Държавния департамент на САЩ.

През 2011 г. Саркози подарили на Обама предмети за над 41 хиляди долара. Подаръците варирали в широк диапазон - от пътни чанти през кристали до сапуни и парфюми. Най-скъпият дар от Саркози за Обама била голяма черна чанта за голф за 7750 долара.

Щедростта на бившия френски президент вероятно се обяснява с  факта, че през 2011 г. страната му бе домакин на срещата на Г-8.

Най-скъпият единичен комплект подаръци за представител на американските власти през 2011 г. обаче получил тогавашният председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Майкъл Мълън. Той получил накуп от емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах произведения на изкуството, ръчни часовници и електроника на обща стойност 29 450 долара.

Най-необичайният подарък за представител на американските власти през 2011 г. вероятно е бил за заместник-директора на ЦРУ  Майкъл Морел. Той получил от чуждестранен лидер, чиято самоличност остава в тайна, сребърно наргиле за 1500 долара.

Тогавашният държавен секретар Хилари Клинтън се сдобила с няколко скъпи вещи за по няколко хиляди долара.
Най-разточителната от тях било изумрудено и диамантено колие на стойност 7834 долара, получено от първата дама на Замбия.

Държавният департамент на САЩ следи подаръците за представители на властите, получени от чуждестранни лидери. Той публикува съответен годишен отчет, често с една или две години закъснение поради бавното обработване на данните.

Най-новата статистика, за 2011 г., бе представена вчера.По-голямата част от подаръците за представители на американските власти обикновено биват предавани на Националния архив на САЩ.

Съгласно националното законодателство получателите  трябва да заплатят получените веща по изчислената им цена на държавата, за да ги задържат, предаде БТА.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: СаркозиподаръциОбама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
slav преди 11 години
До Анонимен Вие кат сте овце ще пасете трева хехеехехеххе
13
0
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Това със Саркози е да пишат за него и да се говори за него ,той смята ,че си вдига рейтинга и иска да се кандидатира за президент през2017 година.Всичко друго иска де се забрави.Изнася лекции,печели по 150000 хиляди еро,жена му СД и т.н.Да се говори за тях,да ама франсетата не са будали.Криза,богатите по-богати ,а народа беден,кой купува бедните.Хе богатите да си държат парите с тях и без тях все едни и същи са.
12
1
 
2
 
! Отговори
do 8 преди 11 години
България държавата на овцете и ***.
11
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Amerikanskite nacisti podkrepjat gnusnia islam.
10
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Bashar Asad polu4ava djihadisti I bombi ot zapadnite lideri.
9
1
 
3
 
! Отговори
дас преди 11 години
До ujas!!какъв преуспял човек ве *** заблуден? ти си нямаш на представа кой стои зад обама да не мислиш че сам се е издигнал до това ниво? не говори неподготвен *** да *** *** !
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Америка държава на злото
7
3
 
2
 
! Отговори
ujas!! преди 11 години
Ei prosti mrasni rasisti be, niamate mira! Ne govoria za vsichki afrikanzi no spezialno tozi e uspial, umen i obrazovan chovek, chiito jivot e mnogo po-smislen i cenen ot vsichki vashi, zli kometatori tuka! A i bas hvastam che ne prochetohte poslednoto izrechenie "Съгласно националното законодателство получателите трябва да заплатят получените веща по изчислената им цена на държавата, за да ги задържат"
6
4
 
3
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
Значи Обама не стига че са го свалили насила от палмите в Африка и го карат да ходи на два крака, облечен с костюм, ами на всичкото отгоре да му подаряват такива ***.Да му бяха занесли една кошница с банани, че да се зарадва от сърце.
5
1
 
5
 
! Отговори
Съединени еврейски щ преди 11 години
слуги на дявола
4
1
 
9
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Бедняци ! У нас се подаряват предприятия , пазарни ниши , апартаменти , лимузини , певици и избори ....... Не пише само на кой подарък се е зарадвал най -много Обама - връзка банани от градината край с. Когело
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dvama teroristi.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хиените и лешоядите помежду си разпределят плячката.
1
3
 
7
 
! Отговори
Кадафи преди 11 години
Хайде сега, макар и с голяма доза закъснение, напишете какви дарове получи Саркози! Никъде не отразявате как Кадафи е дал 50млн. за президентската кампания на Саркози и как сега вече е обвиняем и по това обвинение! Защо ли?! Може би защото не ви отърва с какви пари се финансира фасадната "демокрация" днес! Демокрация финансирана с диктаторски пари. Колко показателно. Да не говорим как в последствие Франция осъзна колко зъл диктатор е Кадафи и след като си разпределиха петрола го свитнаха.