Тамерлан Царнаев и майка му са си говорили за джихад

Техен разговор е записала руската Федерална служба за сигурност
Обновена: 29 апр 2013 08:12 | 29 апр 2013 07:26, Петя Славова
20
 Тамерлан Царнаев и майка му са си говорили за джихад
Снимка: БТА

В началото на 2011 г. руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) e прехванала разговор между Тамерлан Царнаев, единия от двамата братя чеченци, заподозрени за атентата по време на Бостънския маратон, и майка им, в който те между другото говорят и за джихад. Това съобщиха за Асошиейтед прес двама американски представители, пожелали анонимност. Двамата обсъждали възможността Тамерлан да посети палестинските територии, но той казал на майка си, че не говори тамошния език, твърдят представителите, които разгледали информацията, споделена от Русия със САЩ, пише БТА.

Във втори телефонен разговор Зубейдат Царнаева говорила с мъж от Кавказкия регион на Руската федерация, който бил разследван от ФБР. Говорителка на вашингтонския офис на бюрото, където се е водело разследването, отказа коментар.

Представителите уточняват, че в разговорите на майката и сина няма информация, която да намеква за подготвян заговор на територията на САЩ. Според тях обаче те са важни, понеже, ако съдържанието им е станало известно по-рано, ФБР е щяло да предприеме по-щателно разследване на фамилията Царнаеви.

Междувременно републиканецът Макъл Маккол, председател на комисията по вътрешната сигурност при Камарата на представителите, изрази увереност по телевизия "Фокс", че братя Царнаеви се преминали някакво обучение, преди да извършат атаките и че майка им е изиграла "много силна роля" в процеса на радикализирането им.

Бащата Анзор Царнаев, който възнамеряваше да пътува за САЩ, за да погребе сина си Тамерлан и да помогне за защитата на по-малкия Джохар, съобщи днес от неустановено място в Северен Кавказ, че отлага пътуването си, понеже е болен, предадоха АП и Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Грешна снимка преди 11 години
Снимката не е на Тамерланд -26 г за който се говори в статия . и който е убит в престрелка с Бостънската полиция .Снимката която са поставили е на 19- ет годишен брат Джохар , който е бил само ранен , открит в лодката в двора на семейство .В момента е в строго охранявана медицинска база на затвор . След завършване на разследването в Америка , Дагистан , Чечня ще бъде съден .
17
0
 
0
 
! Отговори
* преди 11 години
До До 9.Какво залавяне , Тамерлан е бил мъртъв . Товаренето е заснел мъжът .
16
0
 
0
 
! Отговори
До 9. преди 11 години
Знаеш ли колко много американци са свидетели , и същевременно го подкрепят с направени снимки и видео от техните IPHONE .За престрелката на 2-мата братя с полицаите на улицата - свидетели са -хората от улицата , млад мъж е направил и видео запис от 3-я етаж на къщата си . Който каза че къщата му се е разтресла от взрива който са гвърлили и тогава е снимал , помислил е че това са двамата братя на улицата които стрелят полицейската кола .снимал е залавянето на Тамерланд .
15
1
 
0
 
! Отговори
От САЩ преди 11 години
До 9. Знаеш ли какво значи , какво Тамерлан е поставил в сайта си : видео на джихадисти в черно със вдигнати пушки и обикалящи в кръг в Чечня . ( руснаците са ги бомбардирали в неделя )Друго видео на чеченци в гора на Дагистан с оръжие , които показвт как се правят взривове и какви субстанции се използват !Това не е обвинение че само си поставяш такава информация ,Това е разследване след като двамата братя поставят бомбите на Бостънския маратон , след това убиват полицай , престрелката с пол
14
0
 
1
 
! Отговори
Олимпийски игри преди 11 години
Руснаците са по-следите на джихадисти , ще им унищожат организациите , прочистват терена - За мирни Олимпийски игри !
13
1
 
1
 
! Отговори
Неделни новини преди 11 години
Руснаците в неделя са предприели военна операция срещу група - джахадисти ( една къща е разрушена ) Тамерлан Царнаев е поставил снимката им на сайта си .Един от тях е убит през декември .Майка му , ако стъпи на Американска територия ще бъде арестувана , казаха от FOX новините днес !
12
0
 
1
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Че то ''правоверни'' за друго говорят ли си !?
11
1
 
3
 
! Отговори
Варна преди 11 години
Интересно Станишев и майка му за какво ли са си говорили!?
10
1
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Какъв скайп те тресе бе ?
9
1
 
5
 
! Отговори
а преди 11 години
Всичко е лъжа и измислица! Медиите ви промиват мозъците.. преди 1 седмица някъде пускам си телевизора и какво да видя давате атентаторите и някакъв водещ *** на живо вика "Атентаторът се е занимавал с конспирации в интернет" това какво ще рече според вас? Който чете за конспирации и тайни общества е терорист ли? ех ех.. съвсем за глупави ни смятат тия келешчетаА и в интернет прочетох новина където са взели интервю от майката на атентатора "Те идваха в дома ни, говореха с сина ми" ...
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали уж Skype не се бил подслушвал :)))
7
7
 
28
 
! Отговори
123 преди 11 години
Джихад!? Някакъв *** взривява тенджера..Сирия ~ 70000 жертви;Либия ~ 25000 жертви;Ирак ~ 120000 жертви.И всичко в благодарение на политикатана вмешателство във вътрешните дела на тия държави, която Америка на вмешателство и, която Америка ... а, после защо имало терористи..
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да сееш ветрове, и да минеш метър.Светът става едно голямо село...Глобализацията си има и много минуси. А да си въобразяваш, че можеш да държиш всичко под контрол е меко казано наивно.
5
5
 
10
 
! Отговори
bg преди 11 години
Emi te muslemite samo za djihad si govorat,za kakvo drugo.
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя къфто е къдравелко, че му се израдват 120 килограмовите *** в затвора.
3
11
 
6
 
! Отговори
* преди 11 години
Ах , Тамерлан и майка му нещо някога си говорили и източник чието име няма да кажат ги подслушал ... Или да кажат или да не всяват психози . Достатъчно бели направиха . Майката на Църнаеви сега ще е поредната жертва на ЦРУ заговор . Защото те няма да се издадат , че стоят зад атентата техни кадри . А целта им е емигрантите да се радват че са подслушвани и от бюджета да се отделят пари неброени
2
1
 
24
 
! Отговори
ееееееее преди 11 години
Не се ли пише майка МУ!?Направо неграмотността ви "цепи мрака"
1
2
 
27
 
! Отговори
хм преди 11 години
Тамерлан и майка си говорят - това са нови висини в неграмотността ви вече.