Сицилианската мафия се реформира по подобие на държавата

Местен капо: "Политиката трябва ние самите да си я правим"
1 май 2013 18:48, Елка Василева
17
Сицилианската мафия се реформира по подобие на държавата
Арест на член на "Коза ностра". Снимка: архив, Reuters

Мафията в Сицилия копира методите на италианската държава за провеждане на реформи, сочат разкритията на следствените органи в Палермо, за които днес се появиха подробности в местни медии.

По решение на намиращите се в затвора членове на върховното ръководство на "Коза ностра" е бил определен един "мъдрец", който да преструктурира организацията в провинция Палермо, понесла напоследък тежки удари от представителите на закона.

Подходът поразително прилича на номинираните от президента десет "мъдреци", които да изготвят стратегия за бъдещето на Италия.

Разликата е, че "десетте" могат само да дават идеи, които парламентът и правителство ще реализират, докато пълномощникът на "Коза ностра" получава и неограничен изпълнителен мандат, включително правото да елиминира несъгласните с реформата.

Този мандат е бил връчен на 51-годишния Антонио Шортино, преди да излезе от затвора, където прекарва 12 години, без да отговори на нито един въпрос на съдии и прокурори. Официално той се занимава с животновъдство в Кампореале, община с около 4 хиляди жители в провинция Палермо, но проявява изключителни способности в областта на престъпния мениджмънт, твърдят карабинерите от антимафиотското поделение в град Монреале, който влиза в границите на областната столица Палермо.

Само за пет месеца Шортино преструктурира организацията на "Коза ностра" в провинцията, която е разделена на седем големи "мандамента", както на мафиотския жаргон се наричат зоните на влияние, разпределени между отделните фамилии. Терминът е заимстван от историята на Италия преди нейното обединение и е въведен с кралски указ през 1814 година, за да обозначи малка административна единица с определени управленски и съдебни функции. Самата столица Палермо е разделена между мафиотските фамилии на осем по-малки "мандамента".

Антонио Шортино започва да слива зоните на влияние и да размества фамилиите. Всички му се подчиняват безпрекословно с изключение на Джузепе Билитери. В запис на подслушан от карабинерите разговор един от редовите мафиоти поръчва на друг:"Измъкни ми две-три връзки за обувки, две-три чисти да ми вземеш...". След няколко часа става ясно за какво са били нужни "връзките за обувки". Джузепе Билитери е намерен удушен с въжета.

Военните полицаи са подслушвали и наблюдавали някои от шефовете на мафията, наричани "капи" (от "капо", на италиански "глава, главатар"). Много материал е събран по този начин от "капо"-то Джузепе Ломбардо, който командва в Монтелепре, община с около 6500 жители, родно място на прочутия бандит Салваторе Джулиано, вилнял в околностите от 1943 г. до загадъчното му убийство през 1950 г.

Ломбардо е твърде разточителен и подробен в телефонните си разговори. Заради него бе арестуван и кметът Джакомо Тинервиа, който си позволил да вземе подкуп в нарушение на правилото, че първият рушвет е винаги и изцяло за "Коза ностра".

Ломбардо е безцеремонен и вулгарен в телефонното си обаждане:"Джакомино, знаеш ли колко сам си се...? За чий.. ти е било? Какви две хиляди! Аз му казах, че искам 20 хиляди". Кметът се подплашва и иска от изнудвания бизнесмен, който вече е броил 7 хиляди евро, за да спечели търга за ремонт на спортната зала, да му плати още 20 хиляди.

В Джардинело, община с 2300 жители, местният капо Джузепе Абате бил толкова суетен, че говорел открито по телефона пред любовницата си, за да й покаже с каква власт разполага, което улеснило значително работата на карабинерите. Абате открито заплашва общинския съветник Вито Донато, който си позволил да постави под въпрос решението на мафията да се направят размествания в избирателните листи:"За такова нещо се мре, Вито. Така политика не се прави, политиката трябва ние самите да си я правим вярна и точна".

Тримата кандидати за кметове в Джардинело се обръщат поотделно към "капо"-то да им помогне на изборите. Той се спира на един, който излиза победител. Абате се хвали пред любовницата си:"Видя ли ние самите как се изявихме. Ние самите направихме удара, а не другите".

Това непрекъснато повтаряне на съчетанието "ние самите" е характерно за мафиотите, които чрез него се разграничават и самоиздигат над всички останали.

Сега 37 членове на "Коза ностра" и кръжащи около тях корумпирани политици са в ареста. Според командира на антимафиотското поделение подполковник Пиерлуиджи Солацо навреме е блокиран процесът на реорганизиране на мафията в Палермо.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Италиямафия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сицилианската мафия е пионерска организация спрямо нашата герберска мафия !!!
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да повярвам, че тук има хора, които сравняват мафии и си избират, коя е по-дбре да ги управлява. Абе, феодални селяни, робски краутни, ***, вие за свобода чували ли сте. Българинът просто си е роб по душа. Все чака някой да го управлява.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американската мафия е най-мощната и неслучайно кризата от 2009 г. дойде от Уолстриийт и Буш.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Соц. мафията е най-опасна .
11
3
 
19
 
! Отговори
топтолов преди 11 години
сицилианската мафия, ряпа да яде пред нашата комунистическа(соц.) мафия !
10
4
 
21
 
! Отговори
Свободен преди 11 години
Какво ми възхвалявате мафиотите, били те сицилиански, мафиотите са ***, убийци, буклуци, пиявици върху населението. Или сте мазохисти и искате някой да ви мачка вас и децата ви? Какво ги възхвалявате, икономика били направили, направили са пари и много зависими хора. Мафията е проказа. Ама българските комплексари ги възхваляват. И всеки си получава заслуженото!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпо е да сравнявате сицилианската мафия с българската! Нищо общо.
8
3
 
33
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Знате ли каква е разликата между сицилианската и българската мафия. Онези създаваха десетиилетия икономика като постепенно излизаха на светло, а нашите мафиоти разрушават българската икономика и потъват все повече в сивото.
7
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ да отидат да обменят опит с италианските си колеги. Току виж се реформирали и те.
6
8
 
51
 
! Отговори
Вижте преди 11 години
Сицилианската мафия, за разлика от българската псевдо-мафия е човечна! Например Катания има 0% безработица. Построени са заводи за най-модерни компютърни производства. Идете и вижте и ще направите оценка колко гадна, *** и нищожна е българската мафия, при това, имаща цялата държавна власт. Българската мафия е крайно некадърна, за разлика от сицилианската.Съветвам ви да видите с очите си и да се погнусите допълнително от българската мафия. от некадърни негодници.
5
2
 
16
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
МОРТЕАЛАФРАНСИТАЛИААНЕЛА
4
22
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашата мафия в лицето на БСП вече 23 години прави политиката в България
3
6
 
21
 
! Отговори
mafia преди 11 години
Сменям консилиерито, ще взема Цецо, сори Бочко!
2
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе подобре е Сицилианска мафия отколко Българско правителство!
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KOMUNISTI4ESKATA MAFIA DA IZPRATI BARZO . BOKO , CECU , STANI6EV , OV4AROV , FINANSISTA ORE6ARSKI , KUNEVA , BINEV ,MAGARE6KI , FIDOSKOVA ZA TEJEST , CA4EVA ZA KRASOTA . KOKINOV KATO PRAVIST I JORJ GAN4EV KATO KLOUN DA GI VESELI EDNA DELEGACIA DO ITALIANSKATA MAFIA ZA DA PO4ERPQT OPIT . MOGAT NA MESTO DA POLZVAT USLUGITE NA VE4E KOMANDIROVANIA BANEV . KOMANDIROVA4NITE 6TE GI PLATIM NIE DANAKOPLATCITE TA PONE DA IMAME PONE EDNA SAVREMENNA EVROPEISKA MAFIA , A NE STARA RUSKO - TURSKA