Тарикатите с чужди номера в Милано

Градът губи 0,5 млн. евро от неплатени пътни глоби на наши коли
Обновена: 2 май 2013 12:50 | 2 май 2013 12:50,
18
 Тарикатите с чужди номера в Милано
Снимка: архив, Reuters

Милано, вторият по големина италиански град с около 1,25 милиона жители, губи годишно 5 милиона евро от неплатени глоби на автомобили с чуждестранна регистрация, сочи разпространено днес проучване.

Собственици на регистрирани в България автомобили дължат 10 процента от тази сума, колкото и техните колеги от Испания, с които делят четвъртото място в класацията на "тарикатите с чужди номера", както ги наричат местните медии. На първо място по неизплатени глоби е Франция с дял от 25 процента, следвана от Румъния с 14 и Монако с 11 на сто.

Миналата седмица общински полицаи забелязали паркирана в забранена зона лека кола "Ауди" с регистрация на Княжество Монако и я проверили в базата с данни. Оказало се, че има неплатени 202 глоби.

В Милано годишно се изготвят над 100 хиляди глоби на чуждестранни автомобили. Реално се оформят 90 хиляди, защото другите отпадат поради технически грешки - камерите за наблюдение не са фокусирали добре регистрационния номер или той е неправилно изписан в протокола. Само 45 хиляди обаче получават отговор от компетентните власти на заинтересованите страни и Миланската община инкасира дължимите суми след дълга и скъпоструваща международна процедура. Най-дисциплинирани са Германия и Швейцария.

Общинските власти твърдят, че тяхната цел не е да наказват сгрешилия турист, който поради непознаване на града е навлязъл с колата си в зоната на ограничен трафик без съответния електронно контролиран пропуск. Стремежът е да бъдат залавяни и санкционирани системните нарушители, които смятат, че чуждестранната регистрация на автомобила е привилегия, която позволява да не се зачита законът и правилникът за движение.

"В момента преразглеждаме практиката да се възлага на външна фирма обработката на документите за наложени санкции. Смятаме да въведем по-строги критерии за борба с явлението, зад което често се крие неплащане на данъци, използване на подставени лица и рекетиране," изтъква заместник-кметът на Марко Гранели, който отговаря за обществения ред и местната полиция.

Синдикатите са солидарни с общинското ръководство и ще настояват пред новото правителство за изменения и допълнения към закона за движение, които да постановяват конфискация на моторни превозни средства до изплащане на пълния размер на наложените санкции. Събирането на глоби е един от основните източници на самофинансиране на италианските общини, след като предходното правителство намали държавните субсидии в изпълнение на антикризисната политика.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Простата Българска *** ще прецака и тези които си спазват правилата както стана в Австрия, скоро и Италианците ще вкарат глоба за каране БГ номера както в Австрия
14
3
 
0
 
! Отговори
георги тодоров преди 10 години
вярно е че не плащаме глоби аз имам около 200 евро за неправилно паркиране(неплатени)това са фишове закачени на чистачката.не само българи и румънци сме на бг.номера вече има и много италианци преди около месец го писаха в италианската преса
13
2
 
2
 
! Отговори
Бай Шь преди 10 години
500 000? хахахахаа В София тая сума се сьбира неделя преди обед, чували са тея за ефективна милиция
12
3
 
9
 
! Отговори
Ченгето в мен преди 10 години
В България няма 'лабаво. Камерата може и да я излъжеш, но постовете по пътищата не. Щом колегите са казали, че има нарушение, значи ИМА нарушение и точка по въпроса. Ако някой се направи на тарикат и отиде да клати акта в съда, тогава номера му се отбелязва, където трябва и скоро човека се сдобива с нов акт обикновено написан далеч от местожителството му, за да няма смисъл да бие път до местния съд, ако пак има наглостта да обжалва.
11
4
 
3
 
! Отговори
Венковио преди 10 години
Не знам за Милано и италианците, но аз мисля да минавам на македонска табла - вместо СА - SK .. Така камерите по пътищата ни няма да ме интересуват грам , защото македонците са бай х.. нито са в ЕС, нито нищо, т.е, ходи търси на кого е колата с македонския номер и кой я кара.. Доколкото знам, трябва да имаш временен адрес там и евентуалмно с някаква куха фирма може би, за да си регистрираш колата
10
1
 
1
 
! Отговори
!"£$%^ преди 10 години
A mi da si opravqt sistemata!Ne si mislq 4e bi bilo pravilno da se nabedqvat 6ofiorite ot koqto i da e strana...Vse pak ima zakoni i trqbva da se spazvat(ot vsqka strana).Ne iskam da za6titavam na6te tarikati,no vse pak...i az sum 6ofior...i kato bulgarin ne se 4uvstvam po-nisko ot ostanalite...
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми взимайте им книжките, както е в Германия, бе. Акъл е необходим само на днешния свят. Германия ти пращва глобите и в България и те задължава да плащаш. Докато има балъци, ще има и тарикати. Това са италианските власти все пак. Да се обърнат към държавите чрез ЕС за съдействие. Ама и тях като ги напече слънцето и им се изпарява акъла.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако и вие прочетете малко ще разберете, че е написано грешно------------губи годишно 5 милиона евро от неплатени глоби на автомобили с чуждестранна регистрация
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последно 0.5 млн или 5 млн губи годишно?
6
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гого И*иото, българските туристи много рядко ходят с кола в Италия. Много по евтино е да пътуваш с Уиз ер и да си наемеш там кола от колкото да се бъхтиш 20 часа с лична кола. С лична кола пътуват главно гастарбайтерите.
5
3
 
16
 
! Отговори
Гого Идиото преди 10 години
Ако се зачетеш малко отвъд заглавието, ще видиш, че се кахърят за всички несъбрани глоби, от които само 10% се падат на български номера. А в Италия, освен български гастарбайтери има и български туристи.
4
1
 
13
 
! Отговори
tatur преди 10 години
Ако прочетеш статията малко по серизно ще видиш че общата сума е 5 милиона, а 10 % от тази сума = 0.5 милиона се дължи от автомобили с БГ регистрация ;)
3
15
 
9
 
! Отговори
тутутрут преди 10 години
Ама се разберете за кви пари става въпрос защото в заглавието пише 0.5 милиона а в статията 5 милиона и разликата между двете е 4.5 милиона !!! Редактора да не е снощен?
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гого Идиото, за какви туристи говориш! Всички български и румънски гастарбайтери си джиткат с номера от България и Румъния и не спазват никакви правила, като остават абсолютно ненаказани!
1
7
 
22
 
! Отговори
Гого Идиото преди 10 години
Губиш нещо, което си имал преди това. Да пишеш, че губиш от глоби не е точно вярно. Можеш да напишеш колко ти мъчно, че не си успял да оскубеш туристите и как няма да ги похарчиш за това, за което ти се иска, но както вече казах, това не е точно "загуба"....