Унгария готви икономии за 800 милиона евро

Целта е да излезе от процедурата на ЕС за свърхдефицит
13 май 2013 16:37, Елка Василева
3
Унгария готви икономии за 800 милиона евро
Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Унгарското правителство обяви нови мерки за икономии от около 800 милиона евро в опит да излезе от процедурата на Европейския съюз за свръхдефицит по-късно този месец, предаде Bulgaria on air. Препоръка за вземането на нови мерки беше отправена в доклада на ЕС за Унгария в началото на май.

За да излезе от процедурата, на първо време правителството планира да замрази 310 милиона евро от бюджетните разходи или около 0.3% от БВП. Според министъра на икономиката Михали Варга има готовност и за допълнителни икономии от 500 млн. евро през 2014 година, ако  Европейската комисия го изиска.

Според сайта на министерството на икономиката допълнителните спестявания може да включват замразяване на по-големи правителствени инвестиции като например строежа на футболни стадиони или модернизирането на парка около парламента.

Ако Брюксел прецени, че усилията на страната не са достатъчни, Унгария рискува да загуби част от кохезионните фондове. В пролетната си прогноза миналата седмица Еврокомисията заяви, че очаква дефицитът на Унгария да достигне 3% от БВП тази година и 3.3% през 2014 г. Правителството от своя страна  прогнозира дефицит от 2.7% и за двете години, което би позволило на страната да излезе от процедурата. Брюксел ще вземе решение по въпроса по-късно този месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
МаилиСаиръсПрическа преди 10 години
А аз съм ви приготвила...ОМЕГА ЛУДНИЦА НОВА ПРИЧЕСКА