Торнадо уби десетки в предградие на Оклахома

Загинали са най-малко 20 деца
Обновена: 21 май 2013 09:25 | 21 май 2013 07:27, Веселина Йорданова
13
Торнадо уби десетки в предградие на Оклахома
Снимка: Ройтерс

Най-малко 20 деца са загинали при преминаването на мощно торнадо над южно предградие на Оклахома, столица на едноименния централен щат в САЩ, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизия Си Ен Ен.

Повечето от тях са намерили смъртта си под отломките на начално училище в град Мур, което бе връхлетяно от стихията. Смята се, че около 75 деца са се намирали в учебното заведение, когато то е било пометено от страховитото торнадо, скоростта на чиито съпътстващи ветрове е достигнала 320 км/ч.

До момента е потвърдена смъртта на 51 души. Над 140 ранени, сред които около 70 деца, са настанени в болница. Властите предупредили жителите на Мур са наближаването на торнадото 16 минути преди то да връхлети в 15.01 ч. местно време вчера (23.01 ч. българско време), предаде Ройтерс.

Това означава, че хората са имали повече време от обичайното да се подготвят. Предупрежденията биват отправяни средно между 8 и 10 минути преди връхлитането на торнадото.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви щата Оклахома за зона на голямо природно бедствие, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом. Целта на мярката е да федералното правителство да може да окаже помощ на тежко пострадалите от преминаването на мощни бури торнадо в неделя и понеделник райони.

Обама е наредил предоставянето на федерална помощ в добавка към възстановителните дейности на местно и щатско равнище. Правителството на САЩ може да отпусне средства за осигуряване на временен подслон на останали без жилища хора, за ремонтиране на сгради, за компенсиране на незастраховано имущество и други възстановителни дейности.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: торнадооклахома
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Evsibo преди 11 години
Може би и това ще го обявят за терористичен акт
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей ама всички излезнаха големи разбирачи бе, тухлите че няма да издържат няма, ама аиде да не спорим за армирания бетон, всяко едно мазе с 15 самтиметрова стоманобетонна плоча ще издържи на такова торнадо, а ако искате цялата сграда да е непокътната ще си я излеете цялата от стоманобетон, ще си сложите едни дебели стоманени капаци на прозорците и няма да има проблем(поне не и животозастрашаващ), за съжаление това ще им излезне скъпо и не биха си направили така дори училищата и болниците..
11
3
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Аз пък ти казвам, че съм виждал и много по-малко торнадо, такова нещо като твоята къща да го прави "отнесени от вихъра"! Ама нали сте всезнайковци....Бункера е от бетон, но е под земята, професоре, а и да не говорим от колко бетон е. Къщата му щяла да оцелее, 1 човекочас, нашите къщи били дефакто бункери - абе философи под път и над път. Ама ще ги научите вие американците, де.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
POSTROIHA SI DQRJAVA TAM KADETO NE E OCELQLA NITO EDNA CIVILIZACIQ ZATOVA TUZEMCITE NE SA SE RAZVILI . NO AMERIKANCITE SA MNOGO UPORITI TORNADOTO RU6I VZEMA SI JWERTVITE TE PAK POSTROQT VSI4KO NANOVO I TAKA JIVOTAT SI VARVI .BOG DA IM E NA POMO6T.
9
6
 
0
 
! Отговори
арес преди 11 години
душите на умрелите наивници да се отведат до бермудския триъгълник
8
2
 
3
 
! Отговори
@@@@ преди 11 години
Skrivali6tata sa pod zemqta. Darvenite kashti sa po-bezopasni, zashtoto pri tornado se razhvar4avat kato treski, a ako e beton i tuhli 6te zatrupa povete hora. Zatova gi stroqt taka.
7
3
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Скривалищата против торнадо се правят от бетон или от дебела зидария.С две думи това дето ние му викаме къща си е дефакто -бункер.Нащо масивното е по-добро ,но там би излязло златно все пак 1 човекочас там не е като тук ,а всичко се излива и прави бавно.А и те разчитат на застраховки и не влагат същия смисъл в домовете както при нас.
6
5
 
15
 
! Отговори
Blake преди 11 години
Жалко жа невинните жертви...Но тези хора няма ли най-накрая да се научат да строят къщи, а не бунгала?
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лека и им пръст на хората.Как може в толкова опасна торнадо зона, каквато е щата Оклахома училищата да нямат подземия, където при бедствие да се приютяват децата. Толкова лекомислено, толкова ужасно.
4
4
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Ето първия уминк. :)
3
17
 
7
 
! Отговори
Vulgarbulgar преди 11 години
HAARP...
2
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да му обясни човек на *** същество, че торнадо с диаметар 1 миля, не се спира пред тухли и желязо (че и бетон)?!
1
18
 
22
 
! Отговори
..... преди 11 години
смотани американци ,поне училищата да ги правят от желязо и бетон а не от дъски.