Торнадото в САЩ - по-силно от бомбата над Хирошима

То може да се окаже най-скъпоструващото в историята на САЩ
Обновена: 22 май 2013 09:39 | 22 май 2013 07:33,
77
Торнадото в САЩ - по-силно от бомбата над Хирошима
Снимка: БТА

Торнадото, връхлетяло в понеделник американския щат Оклахома, може да стане най-скъпоструващото в историята на САЩ.

Щетите от него могат надхвърлят 3 милиарда долара, заяви застрахователният инспектор на щата Джон Доук, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Досега най-разрушителното и смъртоносно торнадо в съвременната история на САЩ е онова, което помете град Джоплин в щата Мисури през май 2011 г. Тогава загинаха 161 души, сринати със земята бяха около 7 000 сгради.

Според Доук щетите от торнадото в Джоплин са били оценени на 3 милиарда долара, а последиците от смерча в Оклахома могат да надхвърлят тази сума.

По последни данни 24 души, девет от които деца, са загинали след удара на торнадото. Броят на жертвите може да се увеличи, понеже не всички развалини са разчистени. Досега изпод срутените сгради бяха извадени живи над 100 души.

През май 1999 г. върху същите райони на Оклахома се стовари най-силното торнадо в историята - скоростта на вятъра във фунията му бе 486 км/ч. Жертви на стихията тогава станаха 44 души.

Торнадото, което връхлетя в понеделник американския щат, е имало максималната мощ EF-5 по шестобалната скала на Фуджита, използвана за класифициране на тези природни стихии. Това съобщи Националната метеорологична служба на САЩ, цитирана от агенциите.

Според метеоролозите скоростта на вятъра в окото на смерча е надхвърлила 320 км/ч. Ширината на торнадото е била около 2 км. Стихията се е намирала на земята около 45 минути и е оставила пътека на разрушения, дълга около 27 км. Най-силен удар е понесло предградието Мур на град Оклахома.

По преценка на учените енергията, освободена при преминаването на торнадото, е била най-малко осем пъти по-силна от мощността на атомната бомба, хвърлена над Хирошима, съобщава БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: торнадооклахома
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
3
 
! Отговори
Ime преди 11 години
Za vsichko e vinoven Kostov !
62
0
 
3
 
! Отговори
maia преди 11 години
neumestni sravneniqa za6to ne se sravnqva s uni6tojitelnata vuzdu6na ataka nad Pearl Harber na 07/12/1941koeto e i purvopri4ina US da obqvi voina na Qponiqvuob6te tupi i neumestni sravneniq
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
68 малко си чел мой човек , ако беше чел повечко щеше да знаеш че през последните 60 години , често пъти се сравняват катаклизмите с Хирошима ,а ядрените аварии с Чернобил
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
все съм чел простотии,но такова сравнение просто е безсрамно не а.....
59
2
 
5
 
! Отговори
Лестат преди 11 години
Първото прасенце си било направило къщичката от .... Вълка минал и я духнал.... Третото прасенце си направило къщичката от тухли и ...
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Te nali kradat ot tzeliya svyat, shte se opravyat.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-скъпоструващ? Американците всичко превръщат в банкноти!
56
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българите са ***, продажни и непросветени ***
55
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да имаш късмета да се родиш там и да умреш от торнадо си е гадничко, но поне са живели като свободни хора, докато в бг всички са роби
54
2
 
5
 
! Отговори
Безмозъчен русофил преди 11 години
До Жалки *** сте:Мерси, колега! При теб реакцията е светкавична като внезапен напън на ***. Аз съм тъмночервен комуноид, пред мен вождовете на ненавистната ти партия са бледорозови като много пъти прани розови кюлоти! Но аз страдам и за американци, и за китайци, и за японци, и за хаитяни, за всички загинали от стихиите. А в сравнението с Хирошима наистина има известен цинизъм! На теб препоръчвам силни лекарства против разстройство, психично и ...
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
52 никой не омаловашава опустошителнат сила на оръжието а наистина става дума за сравнение на щети нанесени след случилото се и разбира се че се има в предвид материалните щети , слава богу загиналите нямат нищо общо с бройката в Хиришима .
52
0
 
4
 
! Отговори
До 52 . преди 11 години
Американците дават информация при каква скорост на вятъра , какво поражение прави на къщата !Със скорост 100 км/ ч -- отнася покрива и т.н. Стените на къщата .., ?Но такова сравнение , по силно от атомна бомба е малко трудно да го сравниш , защо е написано такова заглавие ?
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и защо не го махате този 48 не разбрах , да не би да подкрепяте олигофренията му
50
1
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
Кой измисли това заглавие ( никой не прави такова сравнение ) и ви гледат колко умнотии пишете ?
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 45Проблема е в самото сравнение, като тук говорим за сила на събитието. А циничното в ситуацията е едностранното умаловажаване на унищожителната сила на оръжието когато бива сравнена с бедствие което е направило предимно материални щети.Силата на това бедствие не е само до освободената енергия. Ако искат да правят подобни сравнения, нека ги правят със съпоставими подобни бедствия или даже генерализиран взрив без спецификата която е вложена с цел подсилване на драмата.
48
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 11 години
Странно си изкривявате мислите и това като чели идва от заглавията които са написани."Торнадото в САЩ - по-силно от бомбата над Хирошима" + снимката под заглавието създават впечатление ,че се сръвняват пораженията между два апокалипсиса.Не се връзвайте на провокациите от автора на текста дето сега си чете и се чуди как има толкос луди хора от мухата да направят слон.
47
0
 
1
 
! Отговори
арес преди 11 години
там са с по голям стандарт
46
0
 
2
 
! Отговори
bau преди 11 години
До darcasКато си седнеш на *** и прочетеш малко история ще разбереш огромната разлика.
45
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко ви е *** ваща мамичка чифутска
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
43 В България по селата все още потъващите им кенефите са по дворовете за разлика от Америка , така че не се присмивай , може къщите им да са дървени но имат повече екстри от вашите коптори .