САЩ и Русия да си сътрудничат, призова Кисинджър

Стереотипното мислене трябва да бъде преодоляно, смята дипломатът
Обновена: 26 май 2013 10:29 | 26 май 2013 10:29, Красимир Ангелов
90
САЩ и Русия да си сътрудничат, призова Кисинджър
Кисинджър призова САЩ и Русия към сътрудничество. Снимка: БТА

Самият живот подтиква САЩ и Русия да осъзнаят необходимостта от сътрудничество, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС в навечерието на 90-ия си рожден ден патриархът на американската
дипломация - бившият държавен секретар и съветник на президента за националната сигурност Хенри Кисинджър.

Истинското лидерство според него обаче се състои в това, двете страни да не чакат животът да им подсказва, а да го изпреварват и да си взаимодействат в съответствие с националните интереси на двете страни.

Според Кисинджър сега отношенията между Вашингтон и Москва преживяват един от онези периоди на раздразнителност, които от време на време възникват в тях, откакто се разпадна Съветският съюз.

Сред причините за настоящото напрежение според него са американската критика на вътрешнополитическия живот в Русия и ответната бурна реакция на Кремъл, а също така Сирия, Иран и противоракетната отбрана.

"Стереотипното мислене от миналото трябва да бъде преодоляно, трезвата и ясна оценка на
бъдещите предизвикателства е императив", подчертава Кисинджър. Според него това се обуславя от факта, че в сегашните условия, когато обстановката в света се характеризира с
нарастваща неустойчивост и неопределеност, САЩ и Русия се сблъскват със сходни стратегически предизвикателства.

Сред тях Кисинджър посочва "създаването на стабилни структури за регионална сигурност в цяла Европа и Азия, предотвратяването на разпространението на оръжия за масово поразяване, борбата срещу ядрения тероризъм, запазването на стратегическата ядрена стабилност.

"Нито един от тези въпроси нашите две страни не могат да решат нито сами, нито с двустраннии усилия", констатира бившият държавен секретар. Той напомни, че "руско-американските отношения вече не определят световния дневен ред, както е било по времето Студената война".

Дипломат №1 обаче изрази убеденост, че заедно Москва и Вашингтон могат да се нагърбят с лидерството по всички международни въпроси, което именно се опитват да направят сега по отношение на Сирия. С времето, по думите му, на базата на това сътрудничество ще се оформи ново бъдещо равновесие.

В бъдеще развитието на събитията най-вероятно ще принуди САЩ и Русия към признаване на общите им стратегически интереси и съвместна работа в тяхно име, смята Кисинджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И как ще стане ДЯВОЛИТЕ (юди, масони и сатанисти, които се кланят и палят черни свещи, изляти от човешка мазнина в масонските капища в САЩ) да си "сътрудничат" със святата Православна Русия???Русия не трябва да пуска американците до границите си, по-близо от един изстрел на "Искандер".
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
57-***, не си ходил в казармата явно. Поне малко от малко щеше да знаеш колко Велика бе армията ни по онова време!!!
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
50 запомни веднъж за винаги едно Югославия беше федерация и федеративните Републики след проведени Референдуми пожелаха отделяне , а Косово специално беше Афтономия която беше отнета от Милошевич , България е УНИТАРНА държава като Франция , ние нямаме нищо общо с Югославия
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
56 въшкарник , щеше да ги счупиш ако ти беше запалил джогана
46
7
 
20
 
! Отговори
БНА Запасняк преди 11 години
Този дърт евреин навремето директно призоваваше за война срещу СССР и целият Варшавски договор.Жалко, че не тръгнаха тогава, щяхме да ги счупим, коп*летата мръсни. По всички фронтове щяхме да ги смачкаме, танковите бригади на ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА НАРОДНА АРМИЯ щяха да мият вериги в Босфора, пехотните дивизии щяха да дефилират в Константинопол, под прелитащите изтребителни ескадрили на родната авиация.
45
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
52 когато удариха кулите и Буш обяви война на тероризма от Пентагона обявиха че набират включително и чрез интернет идеи за успешно противопоставяне на този нов за човечеството вид война . Никакви предохранителни мерки не биха били ефективни напълно . Най -ефективни са тези мерки които биха довели до премахване на корените на извора на тероризъм . За това беше ударен Ирак , за да може в сърцето на арабския свят да се положат основите на една устойчива демокрация по примера на Турция , не е лесн
44
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само погледнете снимката - евреи - ***
43
1
 
5
 
! Отговори
48 преди 11 години
Точно тук са интересите ?И беше нападнат Ирак .
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кисинджър е пътник към бунището... не - към *** на историята. Само, че той още не го знае. Една скромна книжчица му го осигури това местенце.
41
2
 
7
 
! Отговори
До 46. преди 11 години
При разпадането на Югославия :Турската външна министерша , искаше пари от Бил Клинтън ,за оказаната им помощ за Косово ??Много преди това нямаха ли план " Знията " ( като територия )Май че част от планае е осъщестрен .Да видим какво ще стане с България ?Зависи от управляващите ...
40
1
 
24
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
Имаше едно време, в което най-грозната вещица на име олбрайт казваше че е недопустимо една страна да притежава толкова природни богатства... ,а сега - "САЩ и Русия да си сътрудничат, призова Кисинджър"Колко бързо се върти колелото на историята;-))
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
45 бъди сигурен , че ако и най-малко потвърждение за това , че някой в Саудитска арабия е организирал атентатите на 11/09 е намерено , те щяха ДА СТАНАТ ТАРГЕТ , може да има лица граждани на саудитите но не и тяхното ръководство , нали правиш ралика . Бин Ладен може да е саудитец , но лагерите му са в Афганистан
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кисинджър е пътник! Той и такива като него не пеят вече.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
42 нищо подобно , това с ориента си го дължим на географското положение на Балканите , още на времето са казвали че е " пур ла Ориент " примерно произвдено нещо за Ориента ,с качество за Ориента , колкото до бишва Югославия , това е голяма тема и няма нищо общо с написаното от теб.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
38. От там са някой от пилотите - атентатори. ( взели под управление ) самолети от вътрешните линии на САЩ -2001.( от там идваха парите за издръжката им )От там идва радикалния ислям ..
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
41 ти никога не си бил страна от Третия свят и е мноого жалко , ако се чувстваш жител на такава страна , в НАТО и в ЕС не членуват страни от така наречения Третия свят , колкото до "депопулацията " , твоята е толкова мижава , че изобщо не педставлява проблем за света бъди спокоен в белите страни като нашата демографския проблем е истинския проблем , тук не се чудим как да намалим раждармостта за да подсигирум прехраната .
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
K = 66 I = 54 S = 114 S = 114 I = 54 N = 84 G = 42 E = 30 R = 108 Add. ---------- 666Номера на мястото, което буквата заема по 6.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая граница с ориента я дължим на щатите и тя не е само с ориента ами и скосово и албанияислямизма е форпоста на американската демокрация и ще си отиде само когато си отиде и тя
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Единствената политика спрямо 3-тия свят трябва да бъде депопулация" - Хайнц (Хенри) КисинджърИ нас ни имат за част от 3-тия свят.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
35. Трябва да имаш и качество ?