Неизбежна ли е военна намеса на САЩ в Сирия?

След решението на ЕС за ембаргото спекулациите се засилват сериозно
Обновена: 2 юни 2013 18:47 | 2 юни 2013 18:47,
155
Неизбежна ли е военна намеса на САЩ в Сирия?
Контролен пункт в Дамаск. Снимка: Reuters

Великобритания, която е най-близкият съюзник на Съединените щати, успя (с много усилия) да свали ембаргото за внос на оръжия за сирийската опозиция, наложено от Европейския съюз.

Този ход неизбежно доведе до коментари, че международна намеса в Сирия срещу режима на Башар Асад е въпрос на време.

От друга страна, макар и да изглежда, че Лондон и Вашингтон бавно, но сигурно правят постъпки за военни действия срещу Асад, подобно развитие не е напълно сигурно.

Според анализ на Би Би Си последните събития са опит за оказване на натиск, но не и реална предпоставка за война.

Британската обществена медия хвърля поглед върху спекулациите отвъд Океана, че Белият дом вече е поискал от Пентагона изготвяне на план за установяване на забранена за полети зона над Сирия. С други думи план за обезвреждане на ВВС на сирийския режим от страна на американската авиация (и нейните съюзници).

Пред Би Би Си официален източник от Вашингтон коментира, че това на практика не е новина. По простата причина, че от месеци насам американското правителство повтаря едно и също, а именно: „Всички опции за намиране на изход от сирийската криза са на масата”.

Но тази позиция си остава просто позиция. Конкретни действия няма.

Пентагонът счита военна намеса в Сирия за сложна и рискова операция. Доказателство е, че НАТО не само няма план за интервенция в Сирия, но дори и не обсъжда евентуален такъв (въпреки сирийските атаки по страната-членка Турция).

Великобритания и Франция положиха много усилия за вдигане на европейското оръжейно ембарго за сирийските бунтовници, но не направиха решителната крачка. ЕС по никакъв начин не се ангажира да въоръжава съпротивата. Въпреки призивите такъв ангажимент не поемат и Съединените щати.

Последствията от евентуална намеса биха били непредсказуеми. Най-малкото Русия обяви, че е готова да подкрепи с оръжие режима на Асад, ако Западът започне да въоръжава опозицията.

Американският президент Барак Обама е показал, че на международната сцена е изключително внимателен, изключително предпазлив. Той знае, че без „зелена светлина” от Вашингтон нищо няма да бъде предприето. По всичко личи и че такава няма да бъде дадена скоро – за Обама бездействието е най-малкото зло, посочва Би Би Си.

Такава е позицията и на мнозинството световни лидери. Такава е позицията и на повечето американци, уморени от непрестанните военни конфликти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
36
 
! Отговори
джим преди 10 години
Май не са ни лъгали като наричаха САЩ преди 1989 г "СВЕТОВЕН ЖАНДАРМ"
46
1
 
11
 
! Отговори
heybg преди 10 години
САЩ няма да се ангажират с военна намеса в Сирия. Това просто е невъзможно. Поради вътрешни и външни причини. Обама се мъчи да направи международна конференция за намиране на решение. Това, което се слага в заглавието, е опит за манипулация.
45
11
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
55 защото света се глобализира и стана едно голямо село
44
4
 
51
 
! Отговори
коко преди 10 години
Сори,мистър Обама!Бунтовниците избиват православните християни.Защо да подкрепям убийците,които са "Демократи"?
43
4
 
40
 
! Отговори
коко преди 10 години
Пияната по времето на Елцин руска мечка изтрезня.Братя американци,много е здравословно да не я дразните,като подкрепяте измета на Близкия Изток ,обявен от Вас за демократи.А и тези радикалисти са близо до България и далече от братското Ю-ЕС-ЕЙ!
42
1
 
23
 
! Отговори
one.of.all преди 10 години
Колко лицемерие и наглост има в тази статия не е истина просто,направо да му се повдигне на човек.
41
0
 
0
 
! Отговори
! преди 10 години
Като говорим за ***, кой махна мат`ряла за една министър бе батееее?!?
40
15
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
47 от кога есесовци започнаха да подкрепят Русия
39
24
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
45 прав си защо да сме енергийно независми , разбира се , че е по добре да плащаме по 440 долара , най-високата цена на газта в Европа годишно да плащаме по 9 000 000 000 лева за доставка на енергореурси / Петрол , Газ , Уран +части за АЕЦ / на руски доставчци , колко са лоши американците само .
38
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Неизбежно е унищожението на империята на злото САЩ и нейните верни сателити САЩ и Невелика Британия!
37
6
 
34
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 10 години
*** само лаят. Мелезите се *** от страх и се напикават от яд, както се сетят за Русия. На черната *** във белия дом и е пределно ясно всичко. Топол М.
36
20
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Всички големи държави си мечтаят някъде по глобуса да се появи ***, който да превърне страната си в полигон за изпитване на модерни оръжия. Нали трябва да си премерят...пистолетите. В случая наградата за тъпота печели сирийският президент.
35
2
 
12
 
! Отговори
Колорадски бръмбер преди 10 години
Проблем са само СС300, плазменото оръдие и лошите примери от Либия и Ирак.
34
7
 
29
 
! Отговори
Вълк Единак преди 10 години
Тъпите Американци да си налягат дрисливият *** ,защото до Сирия стоят Руснаците , Китайците и Иран .Тези ненормалници нещо не им стиска да се бият и за Сирия ,ами само си чесат зъбите като пускат дезинформация за да ни видят колко ни е акъла .
33
4
 
27
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Белият дом вече е поискал от Пентагона изготвяне на план за установяване на забранена за полети зона над Сирия................хахахаааааааааааа плана го изготви господин Ц-300 и там няма място за вас хахахаха
32
4
 
11
 
! Отговори
CrossFire преди 10 години
До 321Руската федерация има три класа самолетоносачи - Киев, Уляновск и Адмирал Кузнецов. В момента разполагат с общо 1 и 1/2 защото останалите заминаха за скрап или не бяха довършени. Цялата военна доктрина на РФ разглежда самолетоносачите по много различен от запада начин. Именно за това Адмирал Кузнецов се води "тяжлый авианесущий ракетный крейсер".
31
5
 
31
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Неизбежна ли е военна намеса на САЩ в Сирия?"----------Мокри сънища на дрогиран, неоноден ***.
30
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАТО продава оръжия на бунтовниците, Русия продава на Асад - никоя страна няма изгода конфликтът да свърши (със или без външна намеса). Важното е парите да вървят, а сирийския народ - кучетата го яли...
29
11
 
13
 
! Отговори
Shop преди 10 години
военната им доктрина е отбранителна и не им трябва----------- Тогава каква работа имат в Сирия? Да вървят да се отбраняват вкъщи.
28
23
 
8
 
! Отговори
Shop преди 10 години
до 33Какво значи стига толкова? Ти руснак ли си или европеец?