Пекин разреши снимки на Далай лама

Очаква се отслабване на полицейския контрол над будистките манастири в Тибет
28 юни 2013 17:10, Елка Василева
0
Пекин разреши снимки на Далай лама
Снимките на Далай лама вече са разрешени. Снимка: архив, Reuters

Властите в Китай разрешиха на монасите от будисткия манастир Гандън, недалеч от Лхаса в автономния район Тибет, да показват открито снимки на четиринайсетия Далай лама. Така официален Пекин частично вдигна забраната от 1996 г., като направи изключение за един от най-големите центрове на тибетския будизъм в Китай, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на Ройтерс възможността за премахване на забраната да се излагат фотопортрети на Далай лама обсъжда и ръководството на провинция Цинхай, граничеща с Тибет. Има и съобщения, че централните и местните власти в Китай смятат да отслабят полицейския контрол над будистките манастири от региона.

С оглед на днешния и историческия статут на манастира Гандън като университет на школата Гелугпа (или Жълтите шапки), господстваща в Тибет от векове, западни правозащитници очакват тази стъпка на китайските власти да бъде последвана от по-нататъшно смекчаване на политиката им в религиозната сфера.

Официалните представители на Тибет и на провинция Цинхай все още не коментират тази информация.

Четиринайсетият Далай лама (Тен Дзин Тя Цо) е провъзгласен за духовен и светски водач на Тибет през 1950 г. През 1959 г. - осем години след включването на страната в състава на комунистически Китай, той емигрира в Индия, напомня ИТАР-ТАСС.

Над два милиона тибетци в Китай, по-специално номади скотовъди, са били насилствено разселени през последните години в рамките на политика, пагубна за традиционната им култура и начина на живот, сочи доклад на "Хюман райтс уоч", цитиран от Франс прес. Става дума за "над две трети от общото население" на автономния район Тибет.

За да разработи доклада, правозащитната организация е събрала от 2006 г. насам данни от 114 тибетци, живеещи извън Китай. Авторите критикуват Пекин, че не търси (или търси твърде рядко) мнението на общностите, за които взема решения, не им изплаща достойни обезщетения и им предоставя долнокачествени жилища.

Китайското правителство отхвърли "безпочвените" изводи на неправителствената организация, базирана в Ню Йорк. "Не може да се отрече, че през последните десетилетия Тибет постигна колосално развитие и голям напредък във всички сфери - политически, икономически и обществени", заяви говорител на външното министерство в Пекин.

В Китай живеят близо 6,2 милиона тибетци, а само в автономния район - 2,7 милиона, показват данните от преброяване през 2010 г.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари