Криза на доверието към политическата класа в света

"Трансперънси интернешънъл": Корупцията в света се засилва
9 юли 2013 13:10, Елка Василева
2
Криза на доверието към политическата класа в света
Снимка: архив, Reuters

Над половината хора в света са на мнение, че корупцията се засилва от две години насам. Това сочи публикуван днес доклад на "Трансперънси интернешънъл", предаде Франс прес.

Двайсет и седем на сто от участниците в проучване на неправителствената организация заявяват, че през последните 12 месеца им се е наложило поне веднъж да дадат подкуп, за да получат някаква услуга от държавно учреждение или друга институция.

"Държавите трябва да погледнат сериозно на надигащите се гласове срещу корупцията и да вземат конкретни мерки, осигуряващи прозрачност и подотчетност на администрацията пред гражданите", предупреждава Югет Лабел, председател на "Трансперънси интернешънъл", в комюнике, разпространено в Берлин.

Анкетата "Световен барометър за корупцията" сред 114 хил. души от 107 страни сочи и криза на доверие към политическата класа.

В 51 държави политическите партии са смятани за най-корумпираната институция; според 55 на сто от запитаните правителствата обслужват с дейността си частни интереси.

"Трансперънси интернешънъл" препоръчва на политиците по-специално да публикуват и своите данъчни декларации, и тези на семействата си. Политическите сили трябва според организацията да обявяват кой ги финансира и в какъв размер, за да се откроят "потенциалните конфликти на интереси".

Гражданите вече по-строго преценяват дейността на своите управници срещу корупцията, отколкото преди финансовата криза от 2008 г. Преди 5 години 31 на сто от анкетираните са заявили, че смятат за ефективни мерките на своите правителства в тази насока, но днес така мислят едва 22 процента, отбелязва "Трансперънси интернешънъл".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
дано преди 10 години
Напред към държавния капитализъм, повече държава ,по малко експлоатация и повече отговорност.