От днес човечеството живее на кредит

Вече сме изчерпали богатствата, които планетата произвежда за година
Обновена: 20 авг 2013 18:04 | 20 авг 2013 18:03, Елка Василева
20
От днес човечеството живее на кредит
Снимка: архив, Reuters

От днес планетата започва да живее на кредит, пише в. "Фигаро".

Това означава, че планетата е изчерпала всичките си природни богатства, които може да произведе за една година. Така че до 31 декември хората ще живеят на кредит, черпейки от наличните запаси, посочва неправителствената организация Глоубал футпринт нетуърк, която има филиали в Европа и Япония.

Заради това, че само за 8 месеца хората са изчерпали богатствата, които планетата им дава за цяла година, днешният ден е наречен ден на надхвърлянето на лимита.

От неправителствената организация предупреждават, че този ден с всяка година се пада все по-рано. През 80-те години на миналия век например денят на надхвърляне на лимита се случваше през ноември. През първото десетилетие на 21 век - през
септември. През 2012 г. той беше на 23 август.

Сега планетата ни има 7,1 милиарда жители, а през 2050 г. те ще бъдат 9,6 милиарда, което означава, че лимитът ще бъде изчерпван все по-рано през календарната година, предупреждава неправителствената организация.

Днес де факто ни е необходима още половин планета като Земята, за да бъдат покрити напълно нуждите на хората за една година, посочва и Световният фонд за дивата природа.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
Глупости. Пра-прабаба ти като не е яла химия която да я скапа е имала средна продължителност на живота под 60 години. Нейната пра пра баба едвам до 40 е доживявала.... така че ни яжте всичко и се наслаждавайте на дългия живот
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Планетата трябва да бъде глобена със задна дата и да се начислява лихва по еврейски! Онези които не са си платили данъците нямат право да се жалват- останалите да получат обезщетение от планетата покриващ нуждите им- делото ще се води в Израел по бързата процедура като съдебния състав ще е от лидери на Божия народ имащи пряка връзка с Него и Чък НОрис
17
1
 
4
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
До Анонимен Ето го единия каза той неможе да има такъв дисбаланс хахахахаахах
16
3
 
9
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Забелязъл съм че българинът разбира от всичко взлизам в този форум и от всички категории от А до Я коментарите са яко на брой и мнения анализи решения всичко аххахахаахахаха Българинът трябва да се обяви за най знаещият в света за всички времена.
15
4
 
5
 
! Отговори
vanio преди 10 години
целия свят пренадлежи на обама и израел ,другите кучета ги яли.те искат всичко ,всички блага .ако ги нямаше и болести нямаше да има и алтернативни горива щяха да измислят .хората ,щяха да обмислят как да покорят космоса а не как да унищожат цяла държава и да и откраднат полезните изкопаеми.нямаше да има и терористи .цялата планета земя ,щеше да бъде един голям душевен санаториом
14
4
 
13
 
! Отговори
THE ONE преди 10 години
ХОРА, НИКОЙ НЕ Е ВЕЧЕН! НО ДОКАТО СТЕ ЖИВИ НЕ СИ СКАПВАЙТЕ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ С НАЙ-РАЗЛИЧНИ ХРАНИ, КОИТО КОНСУМИРАТЕ. ПОДБИРАЙТЕ, ЧЕТЕТЕ И СЕ ОБРАЗОВАЙТЕ. АЗ СЪМ ХИМИК И ПОВЕЧЕ ОТ 70%, ОТ ТОВА, КОЕТО ЯДЕМ НИ СКАПВА, ЗА ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ ПОСЛЕ. НАДЯВАМ СЕ РАЗБИРАТЕ, ЗА КАКВО ГОВОРЯ! ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ЗДРАВЕ.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
при нас няма нужда от контрол на популацията ние сами се грижим за това!!!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ha vsiako semeistvo v sveta samo po 2 deza i gotovo, a ne kato v niakoi strani po 15 20 deza i rabotata e opravena. 6te ima miasto i za izvynbra4ni deca.
11
2
 
25
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
В ЕЛЛАДА ЖИВОТА НА КРЕДИТ ЗАПОЧВА НА 1 ЯНУАРИ.....А В БЪЛГАРИЯ......СВЪРШВА ТОГАВА......
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айе стега глупости, бе. Кой и как ви дава право да "изчислявате"? На базата на какво? На стелите от Джорджия? Дето се е покрил и не се знае кой е?
9
7
 
13
 
! Отговори
7 преди 10 години
*** в гугъл и ще разбереш какви методи използват!
8
17
 
7
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
До 7Че кво му е тъжното. Тъжното е че това което слагат не действа или изобщо не слагат и ще станем 9 млрд.
7
16
 
27
 
! Отговори
7 преди 10 години
отдавна световното правителство се старае да намалява човешката популация! Всички много добре знаем,че слагат във ваксините нещо за безплодие!КОЛКО Е ТЪЖНО ТОВА!
6
14
 
32
 
! Отговори
7 преди 10 години
НЕ СЕ ТРЕВОЖЕТЕ! ЩЕ НИ НАПРАВЯТ 5млрд! ТАКАВА ИМ Е ЗАДАЧАТА,ЗАТОВА НИ ТРОВЯТ ПОСТЕПЕННО С АЛУМИНИЙ И БОЛЕСТИ,И КОНТРОЛ НА КЛИМАТА( разбира се за предизвикване на природни бедствия)...ЩЕ НИ ОПРАВЯТ ТИЯ ИЛЮМИНАТИ ЗАВИНАГИ!
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пренесен тоя дефицит назад в годините, излиза че живеем на кредит поне от няколко десетилетия, а за изкопаемите ресурси - кредита ще е в порядъка на милиони години. Добре че тоя кредит не е отпуснат от български банки.
4
21
 
20
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
Майката му е ограничаване на раждаемостта и създаване на световно правителство, на идеална световна държава в която всички да са задоволени ,образовани и възпитани по план. Днешният свят е хаотичен и затова е беден. Държавата е враг на хората. Трябва един нов интернационал, различен от коминтерна, съвършено нов.
3
3
 
34
 
! Отговори
do 1 преди 10 години
Ами докато примерно 3,5 милиарда хора гладуват, 10 милион ще се подуват от преяждане
2
4
 
32
 
! Отговори
Някъв от България преди 10 години
Капитализма ще реши проблема с дефецита на планети!
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От къде ще идват тези запаси? Дайте по конкретен пример.Не може да има такъв дисбаланс.