Джон Кери нарече Асад "убиец" и "бандит"

ООН няма какво повече да каже на САЩ, обясни той
Обновена: 30 авг 2013 22:07 | 30 авг 2013 22:07,
57
Джон Кери нарече Асад "убиец" и "бандит"
Джон Кери. Снимка: архив Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери представи обширна аргументация за ограничена американска военна акция срещу Сирия заради използването на химическо оръжие, като подчерта, че тя не може да остане ненаказана за такова престъпление срещу човечеството, предаде Ройтерс.

Кери, който нарече сирийския президент Башар Асад бандит и убиец, подчерта също, че всяка акция, която САЩ биха предприели, ще бъде внимателно премерена и няма по никакъв начин да прилича на инвазиите в Афганистан и валянето на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

"Тя няма да включва участие на войници на терена. Тя няма да бъде с отворен край. И няма да поеме отговорност за една гражданска война, която вече е в ход", заяви Кери.

По думите му всяко действие, което президентът Барак Обама ще реши да предприеме, ще бъде ограничен и премерен отговор, който да гарантира, че за бруталното и безочливо използване на химически оръжия от един деспот ще бъде потърсена отговорност. В кратка, но силна реч по телевизията от Държавния департамент той добави също, че други страни, които биха могли да използват оръжия за масово унищожение наблюдават внимателно, за да видят дали Сирия ще се измъкне безнаказано.

По думите му ООН не може да каже на света нищо за химическата атака в Сирия, което САЩ вече да не знаят и вече да не е обществено достояние, предаде Асошиейтед прес. Кери заяви, че инспекторите на ООН, разследващи атаката от миналата седмица, са ограничени в мандата си да определят дали е имало такава атака, но те няма да кажат кой е отговорен. Той заяви, че ООН не може да мобилизира света да действа така, както би трябвало.

Президентът Барак Обама ще взема американските решения според собствения график на САЩ, на базата на собствените им ценности и интереси, заяви Кери.

За тази ограничена военна операция шефът на американската дипломация посочи възможни съюзници като Франция, Арабаската лига и Австралия.

Той подчерта, че тази операция ще бъде послание, изпратено до Иран и Хизбула, подкрепящи военно Дамаск.

Кери подчерта също, че поучени от опита с инвазията в Ирак преди десет години, основана върху фалшиви разузнавателни информации за оръжия за масово унищожение, САЩ няма да повторят същата грешка, заяви Кери, цитиран от Франс прес.

"Нашите разузнавателни служби грижливо проверяваха и препроверяваха информациите за химическата атака на 21 август в Сирия", каза той. "Това беше направено много по-внимателно, отколкото навремето с Ирак. Ние няма да повторим този случай", обеща Кери, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.