US и ирански президент си говорят за пръв път от 30 г.

Обама и Рохани изразили воля за решаване на ядрения проблем
Обновена: 28 сеп 2013 08:51 | 28 сеп 2013 08:44,
8
US и ирански президент си говорят за пръв път от 30 г.
Барак Обама Снимка: Reuters

Исторически телефонен разговор се състоя вчера между президента на САЩ Барак Обама и новия ирански президент Хасан Рохани - първият разговор между американски и ирански президент от повече от 30 години, предаде Асошиейтед прес.

Пред репортери в Белия дом снощи Обама заяви, че двамата с Рохани са наредили на своите екип да работят експедитивно за споразумение по ядрената програма на Иран. Той подчерта, че това е уникална възможност да се постигне напредък с Техеран по проблема, който го изолира от Запада, предаде Ройтерс.

"Макар че със сигурност ще има големи препятствия по пътя напред и успехът по никакъв начин не е гарантиран, аз вярвам, че можем да постигнем всеобхватно решение", подчерта Обама. Рохани написа в Туитър, че в разговора пожелал на Обама "Приятен ден!" ("Have a nice day!"), а Обама отговорил с "Благодаря! Довиждане! ("Khodahafez") и добавил, че двамата лидери изразили "взаимната си политическа воля за бързо решаване на ядрения проблем".

Телефонният разговор - първият между правителствени глави на двете страни от Ислямската революция през 1979 година, се състоял, докато иранският президент бил на път към летището след първата си визита в Общото събрание на ООН според официалния президентски сайт на Рохани, предаде Ройтерс.

"Фактът, че толкова дълго време е минало, откакто американски и ирански лидер са разменили думи, отразява дълбокото недоверие между нашите страни", каза Обама, но добави, че това сочи също шанс за придвижване напред. "Наистина вярвам, че има база за решение", каза той.

Иранският президент е бил този, който е изразил желание да говори с американсикя си колега, преди да напусне САЩ вчера, заяви пред Франс прес анонимен представител на администрацията.

Той уточни, че Иран се свързал с Вашингтон вчера сутринта, за да уреди телефонния разговор, който се състоял около 14,30 ч. местно време (18,30 ч. по Гринуич) и продължил петнайсетина минути.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още е живо в Иран великото Учение на Заратустра, мъдростта все още се тачи повече от златото и диамантите! Макър и малобройно, светлината му придава нужното за правилното тълкувание и практикуване на Исляма- мир и Любов! Пред лицето на ядрената гибел на ТСВ добрият Бог Ормузд подава ръка за мир на американския Ариман в името на човешкото оцеляване.
4
0
 
0
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей 1Мисля, че са си говорили по руски(КГБ) телефон!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
другарят Обама.
2
2
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
По всяка вероятност има сделка : Иранската ядрена програма и омекването на Иран срещу ненамесата с военни средства в Сирия.Нещо се договориха Обама и Путин в Санкт Петербург , не забравяйте че и Кисинфжър беше там , но какво се договриха можем само да гадаем , истината ще излезе на яве след някое руго десетилетие , ако въобще излезе някога .
1
12
 
14
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Какво стана, ***?Нещо разбрахте напоследък, че американците не сте най- изключителните уродливи *** на света.Омекнаха ти *** табани като видя руските и китайски кораби в източното Средиземноморие.Буш беше поне по- голям пич от теб, а ти си и страхливец, като всеки *** междувпрочем.