Подновиха търсенето на тела на имигрантите, загинали край Лампедуза

Очакват Барозу там следващата седмица
Обновена: 6 окт 2013 15:42 | 6 окт 2013 14:47, Веселина Йорданова
1
Подновиха търсенето на тела на имигрантите, загинали край Лампедуза
Над 110 тела вече бяха извадени. Снимка: Ройтерс

Водолази подновиха днес търсенето на тела на незаконни имигранти от Еритрея, загинали, след като корабчето им се запали и преобърна край италианския остров Лампедуза, предаде Асошиейтед прес.
През последните два дни те не можеха да работят, защото морето бе прекалено бурно. На корабчето е имало около 500 души. 155 души оцеляха, 111 тела бяха извадени, остава неясна съдбата на около 250 души.

Поредната трагедия с имигранти, главно от Африка, опитващи се да стигнат до ЕС по море, развълнува европейското обществено мнение и отново насочи вниманието към политиката на ЕС по въпросите на имиграцията.

Още по темата

В сряда другата седмица в Лампедуза очакват председателя на ЕК Жозе Барозу, съобщи днес италианският премиер Енрико Лета.

След драмата в Лампедуза френският външен министър съобщи, че Париж ще предложи в дневния ред на Европейския съвет, насрочен за 24 и 25 октомври, да бъде включен и въпросът за имиграцията, предаде Франс прес. Той ще се обсъжда и на срещата на вътрешните министри на ЕС във вторник в Люксембург.

"Средиземно море не може да се превръща в огромно гробище под открито море. Трябва да се действа", каза Лоран Фабиюс пред френски медии и добави, че е много вероятно президентът Франсоа Оланд да поиска проблемът да бъде включен в дневния ред на срещата на високо равнище.

Според Фабиюс бюджетът на Фронтекс (европейската агенция за сигурността на външните граници на ЕС), който е 50-60 милиона евро годишно, е недостатъчен. Освен това ЕС трябва да увеличи помощта си за бедните страни, от които идват имигрантите и по-добре да контролира притока им, каза Фабиюс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Лампедуза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това на снимката е съвременният свят - има ли някаква разлика с преди? /освен моделът на ковчезите/