Разкритията на Сноудън са подарък за терористите

Предупреждението отправи директорът на МИ-5
Обновена: 9 окт 2013 10:10 | 9 окт 2013 10:10, Елка Василева
10
Разкритията на Сноудън са подарък за терористите
Едуард Сноудън. Снимка: Reuters

Разкритията за британската програма за електронно следене са подарък за терористите, понеже отслабват способността на службите за сигурност да им попречат да кроят смъртоносни атаки срещу Запада, предупреди генералният директор на МИ-5 (британското контраразузнаване), предаде Ройтерс.

В първата си публична реч след назначаването си на поста през април Андрю Паркър предупреди, че неговите агенти трябва да следят комуникациите на заподозрените, за да осуетят евентуални атентати. Макар да не спомена по име бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който издаде за медиите размера на американските и британските програми за следене, Паркър предупреди за опасността от разкритията за работата на британската агенция за подслушване Център за правителствени комуникации (GCHQ).

"Огромни вреди причинява публичното разкриване на обхвата и ограниченията на техниките на службата. Подобна информация дава преимущество на терористите. Това е подаръкът, от който имат нужда, за да ни се изплъзнат и да нанесат удара си, когато пожелаят", каза Паркър в реч в Кралския институт на обединените служби в Лондон.

Той отхвърли като "фантазия" "идеята, че „можем или бихме искали да следим интензивно хиляди хора. Тук не е Източна Германия, нито Северна Корея, и слава Богу!", каза той.

В явно предупреждение към политиците Паркър добави, че евентуални законодателни промени относно електронното наблюдение биха подронили способностите на МИ-5. "Не можем да работим без инструменти", поясни той.

Директорът на британското контрарарузнаване предупреди и за опасността от самоуспокоение, като заяви, че заплахата от Ал Кайда е станала по-непредсказуема и сложна, както по отношение на страната, от която произхожда, така и на тактиката.

По думите му историята от последното десетилетие показва огнища в Ирак, Северна и Западна Африка, Йемен, Сомалия и напоследък Сирия. Сирия дава особено сериозен повод за тревога, понеже има опасност податливи британски граждани да бъдат радикализирани от ислямистки групировки като Ан Нусра и да извършат атентати след завръщането си от Сирия.

"Все по-голям дял от работата ни сега е свързана по някакъв начин със Сирия, предимно във връзка с лица от Обединеното кралство, които са пътували до Сирия, за да воюват там или имат желание да го направят", заяви Паркър.

По думите му Ан Нусра и други екстремистки сунитски групировки в Сирия, свързани с Ал Кайда, се стремят да атакуват западни страни. Във Великобритания е имало сериозни опити за големи атаки веднъж или два пъти годишно от 2000 година насам и това едва ли ще се промени. "Не вярвам терористичната заплаха сега да е по-лоша отпреди, но е по-разлята, по-сложна и по-непредсказуема", каза Паркър, цитиран от Ройтерс.

По думите му в Обединеното кралство са известни няколко хиляди ислямистки екстремисти, които "виждат в лицето на британския народ легитимна мишена", предаде Асошиейтед прес.

Много от тях са активизирани от сирийския конфликт. Около 100 са пътували до Сирия, за да участват, и много от тях може да представляват заплаха за Великобритания в бъдеще, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
MI5: Dilma Rusef e terrorist.300 000 000 amerikanci sa teroristi zashtoto ne sa eshkinazita.
6
1
 
5
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Нищо не може да оправдае терора среущ гражданините. Ако тръгнем да го опрвдаваме, оправдаваме и назначението на пеевски.
5
0
 
12
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
аз пък съм на мнение, че по -добре общество без полицаи, именно ЦРУ създаде Ал кайда за да си служи с тях като оръжие срещу СССР, сега им се връща, Навремето БКп създадоха по същия начин Доган като Оръжие, но той излезе от конторол, заБога не разбирате ли че тероризма го създават именн битак между разузнаванията.
4
0
 
14
 
! Отговори
3.14 преди 10 години
Освен големи поети и писатели, от Нютън / Той е еврейн/ до днес Острова е родил и показал, и много ***. Този, по-горе представен, с разсъжденията си на ***, няма да е последен, но е твърде голям...Които са сеели шест века колонизаторска грандоманщина, не им остава нищо друго освен да треперят! Електронния терор към гражданите няма да помогне никому.
3
15
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Естествено , че е подарък , вижте всякакъв род публичност и огласяване на дейности на тези служби има своите последствия , разбира се и шпиономанията не е за предпочитне , нов днешния глобализиран свят поразиите от огласяване на информация могат да бъдат огромни , та днес един хакер може да предизвика Трета ветовна война седейки си зад компа и зобайки чипс.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не бяхте палили чергата на сирийците, сега нямаше да се чудите, как да озаптите наемните убийци, които сами подготвихте. Не може да оправдавате необходимостта от престъпната ви дейност с това... че правите престъпления.
1
3
 
23
 
! Отговори
мм преди 10 години
едно нещо се чудя, дали винаги зап европа и америка са били толкова зле, или едва напоследък настигнаха северна кореа и изт германия, както този косвено споменава. Истинския купон ще дойде, когато англия се изравни и икономически със споменатите страни, защото в момента повечето богати само армията ги крепи. Но армия без икономика не може дълго да се поддържа, колкото и да грабиш.