Русия иска извинения от Полша заради инцидент с руското посолство

Москва настоява щетите да бъдат възстановени от Варшава
Обновена: 12 ное 2013 16:22 | 12 ное 2013 15:41, Елка Василева
18
Русия иска извинения от Полша заради инцидент с руското посолство
Снимка: архив, Reuters

Русия настоява Полша да се извини заради проявите на вандализъм от страна на полски демонстранти срещу сградата на руското посолство във Варшава, предадоха световните агенции, като цитираха изявление на руското министерство на външните работи. Москва настоява всички щети, нанесени на посолството, да бъдат възстановени от Варшава.

Според ведомството фактът, че на имуществото на посолството са нанесени щети, а неговата работа е била блокирана в продължение на няколко часа, е грубо нарушение от страна на полските власти на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Вчера участници в националистическо шествие във Варшава по случай Деня на независимостта замерваха руското посолство с факли, бутилки и бомбички. Атакуващите подпалиха празната будка на охраната, неколцина се опитаха да се качат на оградата на мисията. Пострада и съседната сграда на руското търговско представителство и на руския културен и научен център, също обстрелвана с горящи предмети. Полицията успя да изтласка демонстрантите от района.

Говорителят на руското посолство във Варшава Валерия Пержинская посочи днес, че на територията на ведомството има фрагменти от пиратки и хвърлени бутилки. Щети са нанесени и на три автомобила.

По време на нападението в сградата на посолството са се намирали само дежурен служител и сътрудници от службите за сигурност. Повечето от тези сътрудници обаче са напуснали територията на мисията, посочи Пержинская.

Председателят на комисията по международни отношения към Съвета на федерацията /горната камара на руския парламент/ Михаил Маргелов заяви, че инцидентът с посолство във Варшава е бил пряко или косвено иницииран от представители на партията на Ярослав Качински "Право и справедливост".

Според Маргелов самият Качински, за да докаже независимостта на Полша, обещал на 11 ноември демонстрация на сила и това подтикнало демонстрантите да атакуват руската мисия във Варшава.

Маргелов определи нападението срещу посолството като отвратително деяние за една голяма европейска страна, което запраща Полша от статута й на влиятелен член на ЕС до този на страна от третия свят, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: РусияпосолствоПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
3
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 10 години
Много скоро,целият СВЯТ ще се извинява на РУСИЯ! Ще е Много късно......! Там е ПРАВДАТА! Там е ПРАВОСЛАВИЕТО! Там са Кирилицата! Който чете ИСТОРИЯ-ще разбере! Там са историческите корени на МОНАРХИЗМА! Там е златото,петрола,газта-там са богатствата за оцеляване-в България е ИСТОРИЯТА! Който няма история-няма БЪДЕЩЕ!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 12потърси исказването на Путин към всички, които чакат извиненияказа им го кратко, точно и ясно!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 12кога да чакам извинения от Турция за 500 години робство?ааа, то май беше просто присъствие.... много стари песни пееш, чети повече, това сме го чували от преди 10 години, но много неща се промениха, не си ли чул или прочел...айде лек ден!
9
4
 
5
 
! Отговори
даамане преди 10 години
Руснаците не са се извинили на полския народ за нападението над Полша през 1941 ,когато си разделиха Полша с нацистка Германия .Не са се извинили на полския народ за поробването му в робство 300 години ,за потушаването на Варшавското въстание 1872 ,за избитите поляци. За полския народ руснаците са по-долни врагове от турците за българите.
8
3
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Маргелов определи нападението срещу посолството като отвратително деяние за една голяма европейска страна, което запраща Полша от статута й на влиятелен член на ЕС до този на страна от третия свят, посочва БТА."Пак е по-добре с лееека ирония, отколкото... другия Маргелов - основател и командващ на ВДВ
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9Ами не е точно така, но пък то севрните кавказци например няма как да имат посолство :)А иначе беше пребит холандския посланик, незнам дали знаеш ..........
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 7Ами грамотен си, намери и прочети :) и не престъпления, а изстъпления визирам т.н. поход на националистите..............То така се получава, каквото сееш това и жънеш :)
5
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А руснаците на кой се извиниха за изстъпленията им миналата седмица срещу кавказци, татари и таджики ???
4
2
 
11
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
DO 3 turcite sa izmetta na evropa i albancite
3
7
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Анонимен 3,ясно че не си...българин,не си и от изброените от теб националности.Еее,все си някакъв;най...вероятно потомък на помъчени българи да си сменят...вярата.Не се страхувай;пак ще те приемем в лоното на християнството.Бог ще опрости грешките на дедите ти и ще намериш вечен покой.
2
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гърците ,албанците ,поляците и българите са измета на Европа
1
8
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Поляците пак се...оляха,жалко че сме били в един...съюз и сума полякини идваха на Слънчев бряг да дирят покой и...утеха на родното черноморие.