Страховитите китайски трудови лагери

Властите обявиха края на тази система, но...
Обновена: 8 фев 2014 17:08 | 23 ное 2013 10:55,
28
Страховитите китайски трудови лагери
Снимка: Reuters

Силномразената от милиони китайци практика за “превъзпитание чрез труд” беше преустановена официално от правителството. 
 
Предвид същността на тази система не е никак учудващо, че тази новина беше посрещната с огромна радост от китайския народ, пише БиБиСи.
 
Системата за превъзпитание датира от 50-те години на 20-ти век и позволява на китайската полиция да изпраща всеки в трудов лагер за срок от 4 години без съдебен процес. 
 
"Това беше тиранична, оскърбителна, противоконституционна практика", казва пред БиБиСи Николас Беклин от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч". Според него решението на китайската власт отваря вратите за фундаментална правна реформа в страната. 
 
"Няма смисъл да се правят опити за подобряване на правната система, за намаляване на мъченията и принудително изтръгнатите самопризнания, ако полицията просто може да изпрати някого в трудов лагер за 4 години без никакъв процес и конкретни доказателства за вина", счита Беклин.

В началото на годината в Китай имаше 260 лагера с близо 160 хиляди затворници. Но в последните месеци постепенно броят на задържаните намалява. Местната власт в Шанхай обяви, че всички подобни затвори в провинцията са опразнени.
 
Въпреки позитивните сигнали за изкореняване на порочната практика, все още има сериозни съмнения, че трудовите лагери ще бъдат заличени само на хартия. 
 
Повечето хора, затворени в тези лагери, попадат там заради провинения, свързани с наркотици – за купуване или продажба на малки количества забранени субстанции. 
 
Един от лагерите вече е трансфомиран в център за рехабилитация на наркозависими. Очаква се подобно нещо да се случи и с други. Но според правозащитници става въпрос просто за подмяна на табелите, но не и на случващото се зад стените на зданията.

От друга страна полицията продължава да разполага с необходимите правни инструменти, за да се разправя с дисиденти, като например да праща задържаните в психиатрии със строг режим без да има решение на съда или експертно мнение на лекар.
 
И все пак отхвърлянето на трудовите лагери редуцира правомощията на китайската полиция да прилага закона по свое усмотрение. За правителството ще е по-трудно и по-скъпо да наказва редови граждани, които просто искат зачитане на основните им човешки права. 
 
Действията на Пекин в следващите месеци ще се решаващи, счита един от най-авторитетните адвокатите в Шанхай.

Според Си Вейжан властимащите ще създадат нов закон, който ще позволи на полицията да задържа заподозрените без процес за определен период от време. “Очаквам този период да е между 6 и 12 месеца. Това продължава да е много време, нещо като трудов лагер, но на по-ниско ниво”, смята Вейжан.

“Все пак се надявам, че този нов закон ще е далеч по-прозрачен и няма да остави вратичка за възстановяване на системата с трудовите лагери, но под друго име”, казва още адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Китайтрудови лагери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И как мислите, че се управляват едни 1500 милиона? С приказки? Не ви ли прави впечатление, че целия свят е залят от техните стоки? Това, че тука се продават само неща от мушама и долнопробна синтетика, най често с дефекти, си е наш проблем!
27
0
 
2
 
! Отговори
=== преди 10 години
До ТялотоСъвсем си прав!!! Хората- народа в Бг просто не е информиран. Образованието е на НИВО- както казваш и дори ние студентите сме под час, без закъснение дори минутка, с две тетрадки за домашно/мнозина знаят защо са 2-еу както и 2-е флашки/ имаме писмени домашни и вечерен час 22.00 нищо,че сме студенти, както знаеш и стена на плача и порицание и похвали. А до 3000юана/750лв/- не е облагаема заплатата. Като цени- както в БГ. Остави невежите самочувственици- нека си живеят в заблуда!
26
2
 
11
 
! Отговори
tt преди 10 години
КРАИНО ВРЕМЕ Е МИЕ ДА ГИ НАПРАВИМ ЗА НАШИТЕ ОБИРДЖИИ НА НАРОДА.
25
1
 
4
 
! Отговори
идеолози преди 10 години
Ynet"Stalin's Jews',където един смел журналист заявява,че Сталин,Ленин и последователите им не биха били в състояние да извършат зловещите си дела без участието на хора като евреина Ягода,"най-големия еврейски масов убиец на 20-ти век",отговорен за смъртта на поне 10 млн.души,основател на Народен комисариат на вътр.работи,a Kaганович между стотиците подобни?Истина,не анти"семитизъм"!
24
1
 
5
 
! Отговори
а бе,23 преди 10 години
Човека се бъзика бе,по-спокойно го давай!:))))
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
22; КАКВА ЕВРОПЕЙСКА ДЕМОКРАЦИЯ СМЕ БЕ ПРОСТАКО ? БЪЛГАРИЯ СЕГА Е В СИСТЕМА, КОЯТО ПРЕДСТАВЛЯВА НАЙ-ДИВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ. ЕТО ТОВА Е ТВОЯТА ПРЕХВАЛЕНА ДЕМОКРАЦИЯ.
22
8
 
8
 
! Отговори
бай Георги преди 10 години
Предлагам 2те хиляди работници на китайския автомобилине завот Great Wall в Ловеч да напусната работа и китайците да бъдат изгонени. България е демократична страна и член на ЕС, не ни трябват котайкси заводи, да ходят китайците да си откриват заводи при техните приятели диктаторите в Северна Корея и Венецуела, България е европейска демокрация.
21
4
 
15
 
! Отговори
Комунистически свине преди 10 години
Убийците терористи от Комунистическите партии из цял свят са затрили от лицето на земята над 120 милиона невинни хора . В сравнение с това режима на другия *** Хитлер е като детска градина. Само червените кхмери в Камбоджа са избили за 4 години над 1,7 милиона човека или една четвърт от населението. Изверга Сталин и другите убийци от КПСС десетки милиони , българската *** от шумкари и масови убийци са пратили в лагерите на смъртта над 1 милион човека и са избили близо 300 000 .
20
9
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
подкрепям бай Иван - Китай е пример за най-бруталния комунизъм. Ние от западната цивилизация трябва да им напожим строги санкции както на Иран и Северна Корея за да ги цивилизираме и демократизираме по-бързо .
19
6
 
19
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
В България има крещяща нужда от трудови лагери, в които да бъде въдворено поне 30% от населението.
18
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
'дето е минал к***мунизъм добро не е останало много!
17
6
 
7
 
! Отговори
Алек преди 10 години
До бай ИванЩе ме извиняваш, ама Китай точно е пример за социалистическа държава със силно отворен пазар, което само по себе си е на няколко светлинни години от комунизъма.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"пише БиБиСи." - бибиси и ройтерс и сиенен си пишат, но според официалната статистика за затвотите - затворници на 100 000 души: (prisoners per capita - google)1. САЩ - 715 per 100,000 2. Русия - 584 per 100,000 ...68. България - 127 per 100,00071. Китай - 119 per 100,000 ...77. Люксембург - 110 per 100,000...След като дава такива оценки за Китай, какво би казал пред БиБиСи Николас Беклин от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" относно тази статистика.
15
1
 
5
 
! Отговори
Vanja преди 10 години
Rabotja 3-ta godina(po dogovor) v "velikija "Kitaj!ABSOLJUTNO E PRAV baj Ivan N !3!!!A N 14 znae li koi polu4ava takiva nakazanija za tezi prestaplenija,izbroeni ot 14 ?Samo onezi ,koito sa opasni ,v istinskija smisal za njakoi goljam na4alnik ,ili tozi koito ne moze da si plati iznudvanata ot nego suma!!!!Ako niama6e neustojkata po dogovora otdavna da sam napusnala tazi "darzava"
14
7
 
39
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
До бай ИванСтъпвал ли ти е крака в Китай че да се изказваш. Китай е първи света по образование. Средната китайска заплата е два по-висока от Българската, а там всичко е по-евтино. Има средна класа. Има и оризари и такива дето мизерстват, но къде няма? Няма друга страна където лидери от управляващата партия да получават смъртни и доживотни присъди за корупция.
13
23
 
21
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
До ТялотоКитай е пример за най-бруталния комунизъм. Докато народа тъне в мизерия, комунистическата върхушка прави милиардите. Не ми обяснявай за нарушаване на човешките права, защото в Китай такива няма.
12
16
 
31
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
Китай е толкова комунистическа, колкото САЩ е демократична държава. Били са едно време, сега са нещо съвсем друго.А специално за затворите и човешките права САЩ е безспоред нарушител номер 1.
11
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Свобода за Тибет!Свобода и човешки права за уйгурския народ!
10
6
 
6
 
! Отговори
до 8 от 4-ти км преди 10 години
Прибирай се, момче,за обяд,днеска ще ядете вожи!
9
22
 
10
 
! Отговори
mm преди 10 години
Пожелавам на всички видове атакисти,расатисти,валерисимеоновисти да заминат на един безкраен трудов лагер в любимият им Китай и никога да не се завръщат в Европейска България!