"Амнести": ЕС се брани като крепост от сирийските бежанци

България е критикувана за "окаяните" условия за настаняването им
Обновена: 13 дек 2013 09:43 | 13 дек 2013 09:43, Елка Василева
26
"Амнести": ЕС се брани като крепост от сирийските бежанци
Сирийки бежанки в лагера в Харманли. Снимка: архив, Reuters

"Амнести интернешънъл" обвини европейските страни, че изграждат "крепост", за да се бранят от притока на сирийски бежанци и че са готови да приемат само "нищожно малък брой", предаде Франс прес.

"ЕС претърпя плачевен провал в ролята на убежище за бежанците, изгубили всичко освен живота си", заяви в комюнике генералният секретар на правозащитната организация Салил Шети. Според него "като цяло европейските лидери трябва да наведат засрамено глави".

"Амнести интернешънъл" критикува действията на гръцката полиция и бреговата охрана, съпроводени понякога с насилие и "окаяните" понякога условия за настаняване като в България, добавя АФП.

В България бежанци живеят в окаяни условия във фургони, порутени сгради и палатки, се казва в доклад на "Амнести интернешънъл". За съжаление, много от тези, които са рискували живота си, за да стигнат дотук, или са връщани обратно, или задържани в наистина жалки условия с недостатъчно храна, вода и медицински грижи, допълват от организацията.

Страните членки на ЕС предложиха да отворят вратите си за близо 12 хил. от най-застрашените бежанци, идващи от Сирия - т.е. само за 0,5 процента от общо 2,3 милиона, избягали от страната, твърдят правозащитниците от „Амнести интернешънъл“ и критикуват "барикадите на крепостта Европа".

Те определят Германия като "най-щедрата страна", ангажирала се да приеме 10 хил. бежанци - 80 на сто от ангажимента на ЕС.

Франция обаче предлага 500 места - 0,02 процента от общия брой на избягалите от Сирия. Осемнайсет страни от ЕС, включително Великобритания и Италия, не са предложили нито едно място, заявява организацията със седалище в Лондон.

Според нея независимо че ЕС е предложил 12 хиляди места, в общността вече са влезли и са поискали убежище близо 55 хил. сирийски бежанци, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
nerez преди 10 години
А какво казват за сирийските бежанци в Израел , Катар, и Саудитска арабиа
21
3
 
3
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Айде за бас че за един куфар пари всеки един бг ще разпише всякакви документи ощетяващи страната.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Афрогейския съюз, бели хора не виреят!
19
0
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Всеки един функционер от тая *** организация Амнести да бъде заставен да живее една година в бежански лагер, а още по-добре в *** катун !!! Аман от тия ***, защитаващи само отрепките. Никой не е длъжен да приема нежелани гости в страната си.
18
0
 
18
 
! Отговори
отвратен преди 10 години
Щом ни критикуват, да си ги вземат. Неразбирам, защо Германия е най-щедра със само 10 000. Ние имаме над 15 000? Не искам в България да стъпват ***, имаме си достатъчно и те ни стигат. Национализъм до дупка, ако неискаме да се затрием.
17
1
 
30
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Тая организация защитаваща всякакви *** и престъпници трябва да се забрани. Като че ли целта и е да разруши държави пълнейки ги с хора не ставащи за нищо. ***, араби и *** живеещи само от социални помощи се натрисат къде ли не благодарение на тия!
16
0
 
22
 
! Отговори
. преди 10 години
Германия като "най-щедрата страна", ангажирала се да приеме 10 хил. бежанци - 80 на сто от ангажимента на ЕС.Франция обаче предлага 500 места - 0,02 процента от общия брой на избягалите от Сирия. Осемнайсет страни от ЕС, включително Великобритания и Италия, не са предложили нито едно място! Значи излиза, че ние сме най-богатата страна в ЕС и нямаме право да отказваме, но за Англия и Италия не се отнася, защото са богопомазани.Французите да си ги прибират тяхна колония са били халал да са им
15
0
 
21
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Ами като от "Амнести" много знаят, да хванат и да им осигурят по-добри условия на живот. Ай, сиктир! Тук си имаме достатъчно проблеми и без сирийци -- просто да отидат по малките градове и селата и да видят как живеят самите българи там...
14
1
 
7
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Това е положението в държавата на Мафията!Да са мислили!
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, Израел колко бежанци е приел ? Тази богоугодна страна подкрепяна от САЩ ? Ами Йордания, Еритрея ... ? И защо си мислят, че условията в България са мизерни при положение, че собственият и народ е подложен на глад и мизерия от същият този ЕС.
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да дойдат господата за една зима да живеят с 70 евро на месец като един пенсионер.
11
0
 
26
 
! Отговори
Бл.Благов преди 10 години
Аз разбирам ,че могат да ни критикуват , но само при условие че българите живеят всички по-добре от тези бежанци ,които сега са в лагерите. Да отидат по селата и малките градове на Бг да видят в каква бедност живеят хората . А много от тази пасмина бежанци са обикновени престъпници в техните страни, дори и част от сирийците, а те не заслужават никаква помощ,да ги екстрадират,колкото по-бързо толкова по-добре!
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Испания е предложила 30 места! Ние защо предлагаме 300 000? Явно нашите "съюзници" от Турция и САЩ имат някакъв план и той определено не е в интерес на българския народ.
9
2
 
5
 
! Отговори
boza преди 10 години
Po-falshivo nesto ot Amnesty International njama . Po princip nikoy ne iska bezhanci , tova che se napaljakaha u nas si e nash problem .Dokolkoto mi e izvestno kato njamash granici vseki si minava ot tam kogato si iska . A zapadnoevropeicite ni prieha v EU , za da mogat pri podobni situacii da si iztrijat guza s nas .
8
0
 
7
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
ДО КОМЕНТАР НОМЕР 2- КОНСПИРТОЛОГ -............. Те и на Запад си ходят , брат....... Със самолети! Даже понякога..... щото много бързат........ направо "завземат" самолета и си слагат техен човек- пилот.......... С тази разлика , че после НЕ кацат на пистата на някое летище!!!! И в Западните Метростанции също ги има..... обвързани, като Коледна елха с експлозиви..... И на някое спортно събитие, с повече хора, също се появяват чат пат.... :( ! Друг е въпроса - КОИ ИМ ПОЗВОЛЯВА И КОИ ИМ ПЛАЩА!?!?
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сирия, Алжир, Афганистан изгониха европейците.
6
0
 
38
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Ама са хитри евробюрократите, измислиха си закон, според който бежанците остават на територията на първата държава от ЕС, в която са влезли. Това кой го е приел- Брюксел е обграден отвсякъде с вода и други държави, немците и французите също, британците са на остров. На тях какви бежанци ще им дойдат, тези, които успеят да преплуват океана ли, скандинавците ли, че те са по-добре и от ЕС, ескимосите от полюсите ли? Много ясно, че ще прецакат нас.
5
0
 
41
 
! Отговори
хамареканец преди 10 години
"Амнести интернешънъл"- искайте "великите"щати и техните арабски слуги които предизвикаха войната да си приемат бежанците!!!Първоизточника да носи последствията!!!
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия съвсем притрещяха. ЕС се бил провалил. А в САЩ колко сирийски бежанци има? Или те САЩ само разпалват войната, раздават оръжията и после България и Гърция да отнасят бежанската вълна? Така като гледам, САЩ има възможност да приеме поне един милион бежанци, при условия далеч по-добри от тези в България...
3
0
 
28
 
! Отговори
EU преди 10 години
Самото ти име Шети ми говори че си един ит тези арабски ***, вземи си ги там откъдето си и ти бре, карагия рязана.Марш от Европа смрад противна, изчезвайте си по Анадола или помоярските си емирства!